| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:LASTNOSTI PRIREJE IN SESTAVA OVČJEGA MLEKA TER NJIHOVE POVEZANOSTI PRI SLOVENSKIH MLEČNIH PASMAH OVAC
Avtorji:Zorko, Alberta (Avtor)
Vojtic, Igor (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Zorko_Alberta_2012.pdf (308,08 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo (m2)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Cilj naloge je bil ugotoviti splošne kazalnike kakovosti mleka ter njihovo statistično povezavo pri slovenskih mlečnih pasmah ovac. Proučevali smo lastnosti mlečnosti pri bovški in oplemenjeni bovški pasmi v obdobju 2005-2010. V analizo smo vključili 8017 živali, od tega je bilo 6588 živali bovške pasme in 1429 živali oplemenjene bovške pasme. Kot sistematske vplive smo vključili pasmo, tehnologijo reje, leto in zaporedno laktacijo. Vpliv pasme je bil viden tako v količini mleka kot tudi v sestavi. Oplemenjena bovška pasma je imela v primerjavi z bovško pasmo osem dni daljšo laktacijo (218 dni proti 210 dni) z značilno več mleka v laktaciji (283 kg proti 229 kg), maščobe (16,2 kg proti 14,5 kg) in beljakovin (15,4 kg proti 12,5 kg), vendar značilno manj suhe snovi (15,8 kg proti 16,4 kg) in manjši delež maščob (5,8% proti 6,4%). Značilnih razlik nismo ugotovili le pri vsebnosti beljakovin pri obeh pasmah. Ne glede na pasmo so ovce v konvencionalni reji dale več mleka v laktaciji (255 kg proti 203 kg), več maščobe (16 kg proti 13 kg), več beljakovin (14 kg proti 11 kg), imelo pa je njihovo mleko manjši delež suhe snovi (16,3% proti 16,5%), beljakovin (5,4% proti 5,6%) ter maščob (6,2% proti 6,3%) kakor v ekološki reji. Prav tako smo ugotovili, da je bilo pri vseh ovcah največ mleka, beljakovin in maščobe v četrti laktaciji. Vpliv zaporedne laktacije ni bil viden le pri vsebnosti beljakovin in vsebnosti suhe snovi.
Ključne besede:mlečnost ovac, sestava mleka, sistemi pridelave, tehnologije reje, pasma
Leto izida:2012
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:D0JYULN9
Število ogledov:1682
Število prenosov:243
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Characteristics of farming with composition of sheep milk and their connectedness in Slovenian dairy sheep
Opis:Aim of this paper was to establish general pointers of milk quality and their statistical interaction in Slovenian dairy sheep. We have studied properties of milk yield with bovška and improved bovška breed in the period 2005-2010. Our analysis included 8017 animals, 6588 of these were bovška breed and 1429 enriched bovška breed. As systematic influences were included breed, technology of rearing system, year and successive lactation. Influence of the breed was seen in quantity of milk and also in its composition. Enriched bovška breed had compared to bovška breed lactation eight days longer (218 days vs. 210 days) with significantly more milk in lactation (283 kg vs. 229 kg), fats (16.2 kg vs. 14.5 kg) and protein (15.4 kg vs. 12.5 kg), but significantly less milk dry matter (15.8 kg vs. 16.4 kg), and a smaller percentage of fats (5.8% vs. 6.4%). Characteristic differences were established not only with content of protein in both breeds. Notwithstanding the breed, sheep in conventional rearing gave more milk in lactation (255 kg vs. 203 kg), more fat (16 kg vs. 13 kg), more protein (14 kg vs. 11 kg), though their milk had s smaller percentage of dry matter (16.3% vs. 16.5%), protein (5.4% vs. 5.6%) and fats (6.2% vs. 6.3%) then in ecological rearing. We have also established that all sheep had most milk, protein and fat in fourth lactation. Influence of successive lactation was not seen only in protein content and content of milk dry matter.
Ključne besede:sheep milk yield, composition of milk, systems of production, rearing technologies, breed


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici