| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:VPLIV TEMPERATURE IN ČAS EKSTRAKCIJE NA VSEBNOST ANTIOKSIDATIVNIH UČINKOVIN IZ IGLAVCEV
Avtorji:Kugler, Nuša (Avtor)
Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Kugler_Nusa_2012.pdf (2,25 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Lubje iglavcev vsebuje poleg hidrofilnih polifenolov še lipofilne smole in eterična olja ter netopne snovi, kot so celuloza in lignin. Ker smo dežela bogata z iglastimi gozdovi nas je zanimalo, če so ekstrakti naših iglavcev primerljivi s Piknogenolom, za katerega se ve, da je iz obmorskega bora. Piknogenol je sestavljen iz 50 učinkovin, ki delujejo antioksidacijsko. Glavne fenolne spojine v skorji bora so proantocianidini, flavonoidi so prisotni v manjši količini. Piknogenol blagodejno učinkuje na krvožilni sistem, zato ga še posebno priporočajo diabetikom. Blaži tudi težave z vidom, ki nastanejo zaradi retinopatij, in pospeši regeneracijo manjših površinskih poškodb kože. Tako smo ekstrahirali tri različna lubja iglavcev, zaradi poslovne skrivnosti podjetja so označeni kot vzorec A, B in C. V vzorcih smo določevali vsebnost skupnih fenolov, skupnih flavonoidov, proantocianidinov in antioksidacijsko aktivnost. Najvišjo vsebnost skupnih fenolov, skupnih flavonoidov, proantocianidinov in antioksidacijko aktivnost smo določili v vzorcu A in C. Rezultati kažejo, da smo pri vzorcu A in C dobili največji izkoristek ter vsebnost skupnih fenolov in flavonoidov v ekstrakcijah pri 100°C. Najvišjo vsebnost proantocianidinov in antioksidativno aktivnost pa smo določili v ekstraktih dobljenih pri temperaturi 80°C.
Ključne besede:Ekstrakcija, lubje iglavcev, fenolne spojine, flavonoidi, proantocianidini, antioksidativna aktivnost.
Leto izida:2011
Založnik:[N. Kugler]
Izvor:Maribor
UDK:66.061-987(043.2)
COBISS_ID:16039446 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:CIXYFN7B
Število ogledov:2239
Število prenosov:239
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:INFLUENCE OF TEMPERATURE AND EXTRACTION TIME ON THE CONCENTRATION OF ANTIOXIDANTS FROM CONIFERS
Opis:Conifer bark contains hydrophilic polyphones, lypophilic resins, essential oil and insoluble substances, such as cellulose and lignin. According to the fact that our country is rich with coniferous forests we were interested in comparing extracts from conifers to pycnogenol, which is made from sea boron. Pycnogenol consists of 50 substances, which have an effect of antioxidant activity. Main phenol compounds in boron bark are proantocianidins, flavonoids are present in a smaller amount. Pycnogenol affects beneficently on circulatory system that is why it is especially recommended to diabetics. It also has positive effects in case of sight problems, that are the consequences of retinopathies, and stimulates the regeneration of smaller skin wounds. Three different conifer barks were extracted. The samples were marked as A, B and C. In samples content of total phenols, total flavonoids, proantocianidins and antioxidant activity were determined. The highest concentration of total phenols, total flavonoids, proantocianidins and antioxidant activity were determined samples A and C. The results show that in the samples A and C were extracted the highest content of dry substance, content of common phenols, flavonoids at 100°C. The highest content of proantocianidins and antioxidant activity were determinated for extracts obtained at 80°C.
Ključne besede:Extraction, bark of conifers, phenolic compounds, flavonoids, proantocianidins, antioxidant activity


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici