| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:UČNI POLIGON MODRAŽE KOT UČILNICA V NARAVI ZA PREDŠOLSKO VZGOJO
Authors:Časar, Sandra (Author)
Lepičnik-Vodopivec, Jurka (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Casar_Sandra_2011.pdf (1,92 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:PEF - Faculty of Education
Abstract:V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno dosedanje razumevanje trajnosti in trajnostnega razvoja, prikazan je pomen vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj, ki se začenja prav na nivoju predšolske vzgoje in sega vse do vseživljenjskega izobraževanja. Opisan je tudi pojem okoljskega izobraževanja, primeri le-tega v tujini in pri nas, cilji okoljskega izobraževanja in njegova zastopanost v Kurikulumu za vrtce. Ugotavljamo, da se namesto pojma okoljska vzgoja vse bolj uporablja »vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj – VITR. Tudi v nalogi smo uporabili VITR, saj je to širši pojem od okoljske vzgoje (VITR zajema vzgojo in izobraževanje za okolje, ljudi in ekonomijo). Pomembno vlogo ima izkustveno izobraževanje, zato je v diplomskem delu podrobneje predstavljen Učni poligon Modraže, ki nudi pogoje za vzgojo in izobraževanje v naravi. V empiričnem delu diplomskega dela so podrobneje predstavljeni pogoji za VITR na učnem poligonu v Modražah. Posebno pozornost smo namenili izboru učnih okolij, ki so primerna za predšolsko vzgojo. Pripravili smo vsebine in metodološke pristope za uporabo izbranih učnih okolij v praksi predvsem za vzgojitelje, ki lahko potem na osnovi izkušenj iz učnega poligona Modraže prenesejo ideje v lastno šolsko okolje in vključijo izkustveno vzgojo in izobraževanje v vsakdanjem pedagoškem delu in življenju nasploh.
Keywords:trajnostni razvoj, učilnica v naravi, izkustveno izobraževanje, učni poligon Modraže, predšolska vzgoja, vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj.
Year of publishing:2011
Publisher:[S. Časar]
Source:Maribor
UDC:373.2(043.2)
COBISS_ID:18842376 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:O85ZJVDS
Views:2310
Downloads:203
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PEF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:FIELD TRIP EDICATION MODRAŽE AS APEN-AIR CLASSROOM FOR PRESCHOOL EDUCATION
Abstract:In theoretical part of this diploma work is presented the actual understanding of sustainability and sustainable development, presented is the importance of education for sustainable development which begins already on the level of preschool education and continues up to the lifelong education. Described is also the idea of environmental education, with the examples of it abroad and in our country, the goals of environmental education and its presence in the curriculum for kindergartens. We realise that the idea of environmental education is increasingly replaced by “education for sustainable development” – VITR. In this diploma work we also use VITR because its idea is wider than environmental education (VITR comprises education for environment, people and economy). Important is the role of empirical education, therefore this diploma work presents in detail Field trip destination Modraže which offers conditions for education in nature. In empirical part of this diploma work are presented in detail the conditions for VITR in Field trip destination Modraže. Special attention is paid to the choice of educational environments which are suitable for preschool education. We prepared the contents and methodological approaches for the usage of chosen educational environments in praxis, mostly for educators who can, on the basis of experience in field trip destination Modraže, transform the ideas to their own school environment and incorporate empirical education into everyday pedagogic work and into life generally.
Keywords:sustainable development, open-air classroom, empirical education, field trip destination Modraže, preschool education, education for sustainable development.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica