| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:Registracija medicinskih plinov kot zdravil na primeru medicinskega kisika
Authors:Lisjak, Barbara (Author)
Škerget, Mojca (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Lisjak_Barbara_2011.pdf (915,71 KB)
MD5: 77DE7EE56BE2DEBEB6A31051432580D3
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Typology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:FKKT - Faculty of Chemistry and Chemical Engineering
Abstract:Medicinski plini, ki se uporabljajo v humani medicini, so zdravila, za katera je potrebno pridobiti dovoljenje za promet v skladu s Pravilnikom o dovoljenju za promet z zdravilom. Zakonodaja s področja zdravil pa predpisuje, da je potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja za dejavnosti izdelave ter prometa z zdravilom. Vsa zdravila, ki so v prometu v Republiki Sloveniji, morajo biti po zakonodaji izdelana in kontrolirana v skladu s smernicami Evropske farmakopeje, katera vsebuje predpise za izdelavo zdravil, ugotavljanje njihove čistote, istovetnosti ter preskušanje parametrov zdravil in snovi, iz katerih so le-ta izdelana. Opisali smo, kako pomembni so postopki za preskušanje zdravil, saj z njimi zagotovimo varnost in učinkovitost zdravila. Tako smo v eksperimentalnem delu, ki je potekal v laboratoriju podjetja Messer Slovenija, d.o.o., opisali analizne metode za medicinski kisik, s katerimi določamo identiteto, vsebnost in nečistoče, ki so določene po Evropski farmakopeji. Rezultati so potrdili, da so vsi parametri izpolnili predpisane zahteve in da je proces stabilen in obnovljiv.
Keywords:medicinski kisik, postopek registracije zdravila, zahteve Evropske farmakopeje, analizne metode. UDK: 615.2(043.2)
Year of publishing:2011
Publisher:[B. Lisjak]
Source:Maribor
UDC:615.2(043.2)
COBISS_ID:16039958 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:GSEXVD6C
Views:2148
Downloads:242
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:KTFMB - FKKT
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:Times New Roman CE; Registration of medical gases as medicines on example of medical oxygen.
Abstract:Medical gases used in human medicine are drugs that need permission for distribution in accordance with the Rules for distribution of medicines. The legislation for medicines says that for production and distribution all the necessary permissions must be obtained. All medicines marketed in the Republic of Slovenia must be according to the law, designed and controlled in accordance with the guidelines of the European Pharmacopoeia, which contains provisions for the manufacture of medicines, methods for determination of their purity, identity, and testing parameters of drugs and substances of which medicines are made. We described how important are the procedures for testing of chemicals, as these ensure the safety and efficacy of the drug. In our experimental work, which was conducted in the laboratory of Messer Slovenia d.o.o., we described the analytical methods used to determine identity and content of impurities, which are set by the European Pharmacopoeia. The results confirmed that all the parameters meet legal requirements and that the process is stable and renewable.
Keywords:medical oxygen, drug registration procedure, requirements of the European Pharmacopoeia, analytical methods. UDK: 615.2(043.2)


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica