| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:MOBING ZAPOSLENIH V REPUBLIKI SLOVENIJI
Authors:Hrnčič, Mateja (Author)
Novak, Mitja (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Hrncic_Mateja_2011.pdf (476,91 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Diplomsko delo obravnava problem mobinga zaposlenih v Republiki Sloveniji. Mobing z drugimi besedami imenujemo trpinčenje na delovnem mestu. Poleg uvoda in sklepa vsebuje še osem poglavij. V drugem poglavju so pojasnjeni nekateri osnovni pojmi, ki so povezani z mobingom. Sicer niso ključnega pomena, vendar je priporočljivo, da so najprej razčiščeni ti pojmi. Sledijo različne definicije in opredelitve mobinga. Vsak pojav ima svoj vzrok. Zato sledi naslednje poglavje, ki opredeljuje različne vzroke za nastanek mobinga, od organizacije in načina dela do socialnega in moralnega položaja posameznika. Seznanili smo se tudi z različnimi vrstami mobinga, in sicer glede na to, kdo je tisti, ki povzroča mobing (vertikalni in horizontalni mobing), poznamo pa tudi več oblik mobinga (bullying, bossing, mobing in staffing). Glede na to, da pri kaznivih dejanjih obstaja vedno nek profil žrtve in storilca, smo raziskali, kakšna sta profila žrtve in storilca pri mobingu. Vsakim negativnim dejanjem po navadi sledijo posledice. V našem primeru so to posledice za žrtev, ki so najpomembnejše in posledice za sodelavce, organizacijo in družbo. V tem poglavju smo opredelili še rehabilitacijo žrtve. Zelo pomembna tema pri mobingu je tudi njegovo preprečevanje in ustrezni preventivni ukrepi, ki je bila razdelana v naslednjem poglavju. V zadnjem poglavju pa smo navedli pravne predpise v Slovenji in ugotovitve različnih strokovnjakov. In ker je Slovenija od leta 2004 polnopravna članica Evropske unije, pravna ureditev mobinga v Sloveniji upošteva mednarodne akte, ki določajo diskriminacijo zaposlenih v zvezi z mobingom. Tako so v tem poglavju navedeni in opisani vsi mednarodni akti. Da pa bodo nekatere teoretične tematike, ki so povezane z mobingom, bolj jasne, smo pod priloge uvrstili še intervju ga. Helene Turk, ki ima pisarno za mobing in primer mobing dnevnika.
Keywords:Mobing zaposlenih, trpinčenje na delovnem mestu, vrste in oblike mobinga, vzroki in posledice mobinga, preprečevanje mobinga, pravni predpisi v Sloveniji in Evropski uniji, mobing dnevnik, intervju.
Year of publishing:2011
Publisher:[M. Hrnčič]
Source:Maribor
UDC:34(043.2)
COBISS_ID:4281899 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:YEXXB8GS
Views:3674
Downloads:671
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:MOBBING OF EMPLOYEES IN THE REPUBLIC OF SLOVENIA
Abstract:In the research project we researched mobing problem of employees in Republic of Slovenia. With other words mobing is bullying at the workplace. Following introduction and conclusion, project contains eight chapters. Second chapter explains some basic concepts associated with mobing. Those concepts are not essential, but it is advisable to explain them first. Then we tell various definitions and the definition of mobing. Each concept has its cause, devoted to this we wrote next chapter, identifying the various causes of mobing, from organisation and work methods to social and moral status of individuals. We also introduce ourselves with different types of mobing, depending on who is the one causing mobing (vertical and horizontal mobing) and some others types of mobing (bullying, bossing, mobing and staffing). Given to the fact, that in criminal acts there is always a profile of victim and perpetrator, we also researched those profiles in mobing. To any adverse action normally follows the consequences. In our case those are consequences for victim, which are most important, and also consequences for co-workers, organisation and society. In this chapter we also defined rehabilitation of victim. Very important theme in mobing is also prevention of mobing and appropriate preventive measures, elaborated in next chapter. In last chapter we also mentioned legal regulations in Republic of Slovenia and the findings of various experts. Slovenia is a full member of the European Union since 2004, that’s why regulation of mobing in Slovenia counts international instruments, providing employment discrimination related to mobing. So in this chapter are stated and explained all the international instruments. In order to support some theoretical topics connected with mobing, under the supplement we ranked an interview with Mrs. Helena Turk, who has an office for mobing and case of mobing diary.
Keywords:Mobing of employees, bullying at the workplace, types and forms of mobing, causes and consequences of mobing, preventing mobing, legal regulation in Slovenia and European Union, mobing diary, interview.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica