| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Zagotavljanje varnosti gensko spremenjenih živil v povezavi s prehransko alergijo
Avtorji:ID Ornik, Gregor (Avtor)
ID Cencič, Avrelija (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Ornik_Gregor_2011.pdf (794,65 KB)
MD5: D228142C077D876D0DA7DBE45D6ED0CA
PID: 20.500.12556/dkum/78f3022b-8735-4f64-9908-d316578a29f8
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Varnost hrane je lahko širok pojem, zato je bil namen naloge spoznati varnost novo izraženih proteinov v GSO živilih glede na njihovo povezavo s prehranskimi alergijami. Analiza poročil Evropske agencije za varno hrano in druga strokovna literatura sta pokazali, da na tržišču prisotna GSO živila izpolnjujejo kriterije varne hrane in jim ni mogoče pripisati lastnosti povzročiteljev alergičnih reakcij. Najprej smo ugotavljali, kateri GSO se sploh uporabljajo v prehranske namene in kateri so tisti novi proteini, ki so lahko potencialni alergeni za človeka. Glavno vodilo, zraven zakonodajnega področja varnosti GSO živil, je bila ocena alergenosti novo izraženih proteinov, ki jo izdaja omenjena agencija. Smernice ocene alergenosti so nam dale osnovo za meta analitično analizo novo izraženih proteinov CP4 ESPSP in PAT ter njihovo povezavo s prehranskimi alergijami. Analiza je bila narejena na podlagi iskanja zaporedij in strukturnih podrobnostih, IgE testiranj, odpornosti na pepsin, kartiranja specifičnih serumov in uporabe živalskih modelov. Na podlagi strokovne literature smo ugotovili, da proteina na teh testiranjih nista pokazala lastnosti, ki jih imajo znani alergeni. Tako smo predpostavili, da transgena verjetno ne povzročata alergičnih reakcij in sta za potrošnika najverjetneje varna.
Ključne besede:prehranska alergija, GSO, novo izražen protein, ocena alergenosti
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2011
PID:20.500.12556/DKUM-21006 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:826RYWPK
Datum objave v DKUM:24.11.2011
Število ogledov:2778
Število prenosov:290
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Safety ensuring of genetically modified foods in relation to food allergy
Opis:Food safety is a broad concept. The purpose of the thesis is to get to know the safety of expressed proteins in GMO foods in connection with food allergies. According to analysis of the reports of the European Food Safety Authority and to other biography, the GMOs in food stuffs satisfy the criteria of food safety. In addition, they are not causing any allergic reactions. Firstly, we looked at GMOs which are used for nutritional purposes and which proteins are new that might be potential allergens for people. Our primary consideration, besides legislative regulatory food safety of GMOs, was the assessment of allergenicity of the newly expressed proteins. The assessment of allergenicity was the basis for meta-analytic analysis of the newly expressed proteins CP4 ESPSP and PAT , and their connection to food allergies. The analysis has been done on the basis of the search for sequences, structural details, Ig tests, pepsin resistance, serum screening and the use of animal models. Regarding the literature, we found out that the proteins did not had the characteristics that have known allergens. Therefore, we conclude that they do not cause allergic reactions and that they are safe for the consumer.
Ključne besede:food allergy, GMO, protein, allergenicity assessment


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici