| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Vpliv stopnje zrelosti na vsebnost sladkorjev in sorbitola v slivah
Avtorji:Kosi, Sabina (Avtor)
Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Unuk, Tatjana (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Kosi_Sabina_2011.pdf (534,62 KB)
MD5: 8551A2CF37971C6B34C293AD3AEC3562
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen raziskave je bil določiti vsebnost sladkorjev (fruktoze, glukoze, saharoze) in sorbitola v času zorenja različnih sort sliv ('Hanita', 'Tophit', 'Valor'). Vsebnost sladkorjev in sorbitola smo določali s tekočinsko kromatografijo (HPLC) in RI-detekcijo. Med zorenjem vsebnost topne suhe snovi (TSS) pri vseh sortah narašča, medtem ko vsebnost skupnih kislin (TA) pada. Pri optimalni zrelosti vsebujejo slive največji delež saharoze (51,4 mg/g–58,6 mg/g), sledita ji glukoza (31,5 mg/g–45,4 mg/g) in sorbitol (24,2 mg/g–31,4 mg/g), najmanj pa vsebujejo fruktoze (17,8 mg/g–19,4 mg/g). Koncentracije glukoze, fruktoze in sorbitola kažejo rahel padec med zorenjem, ne da bi to vplivalo na koncentracijo skupnih sladkorjev, saj se je v enakem času koncentracija saharoze povečala. Razlike med posameznimi sladkorji, glede na to, da so bile vse sorte vzorčene na isti lokaciji in pridelane na podoben način, lahko pripišemo genetski variabilnosti in z njo povezanimi razlikami v biosintezi sladkorjev in sorbitola.
Ključne besede:sliva (Prunus domestica L.), sladkorji, sorbitol, zorenje
Leto izida:2011
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:S3IGWQKA
Število ogledov:2354
Število prenosov:158
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(1 glas)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of ripening stage on the sugar and sorbitol content in plums
Opis:The aim of the study was to determine the contents of fructose, glucose, sucrose and sorbitol in fruits of different plum cultivars ('Hanita', 'Tophit', 'Valor') during the ripening period. Sugars and sorbitol were measured by using HPLC and refractive index (RI) detector. The total soluble solids (TSS) contents increased in all studied cultivars, while titratable acidities (TA) decreased during the fruit ripening period. At the commercial ripeness stage, plums contained the largest proportion of sucrose (51,4 mg/g–58,6 mg/g), followed by glucose (31,5 mg/g–45,4 mg/g) and sorbitol (24,2 mg/g–31,4 mg/g), while the content of fructose was the lowest (17,8 mg/g–19,4 mg/g). The contents of glucose, fructose and sorbitol slightly decreased during the ripening period, but the content of total sugars remained more or less the same since in the same period the content of sucrose significantly increased. Regarding the fact that plum cultivars were grown at the same location under the same horticultural practices, the established differences in sugars could be ascribed to genetic variability causing the differences in biosynthesis of sugars and sorbitol.
Ključne besede:plum (Prunus domestica L.), sugars, sorbitol, ripening


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici