Naslov: | ŠTUDIJ LASTNOSTI VLAKEN IZ PERUTNINSKEGA PERJA |
---|
Avtorji: | Križanec, Andreja (Avtor) Strnad, Simona (Mentor) Več o mentorju...  Šauperl, Olivera (Komentor) |
---|
Datoteke: | UNI_Krizanec_Andreja_2011.pdf (3,86 MB)
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga (mb11) |
---|
Organizacija: | FS - Fakulteta za strojništvo |
---|
Opis: | Perutninsko perje je eden od zelo obremenjujočih odpadkov perutninske industrije, zato bo pomenil razvoj novih možnosti uporabe in predelave odpadnega perutninskega perja enega od najpomembnejših dosežkov te branže.
Cilj diplomskega dela je bil raziskati lastnosti vlaken iz odpadnega perutninskega perja in ugotoviti na katerih področjih in za kakšne materiale/izdelke bi bila potencialno uporabna.
Rezultati so pokazali, da je perutninsko preje po kemizmu zelo podobno volni. Osnovna razlika je v tem, da so reakcije v topilih in reagentih pri perju, zaradi kompaktnejše nadmolekulske strukture počasnejše in manj intenzivne kot pri volni. Perje pri standardni atmosferi navzema okrog 13 % manj vlage in po omakanju in centrifugiranju zadržuje okrog 12 % manj vode kot volna, ima nekoliko nižjo trdnost in je v povprečju mnogo tanjše od volne.
Boljša odpornost na kemikalije in nabrekanje v vodi v primerjavi z volno, daje perju boljšo potencialno uporabnost za tehnične tekstilije in kompozite, kot so npr.: izolacijski in filtracijski materiali. |
---|
Ključne besede: | perutninsko perje, keratin, volnena vlakna, higroskopičnost, kvalitativne analize |
---|
Leto izida: | 2011 |
---|
Založnik: | [A. Križanec] |
---|
Izvor: | Maribor |
---|
UDK: | 675.087.017(043.2) |
---|
COBISS_ID: | 15761430  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:SKSDWF1A |
---|
Število ogledov: | 1646 |
---|
Število prenosov: | 144 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | KTFMB - FS
|
---|
:
|
|
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |