| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:ORGANIZACIJA AKTIVNOSTI V ZVEZI S PRIDOBITVIJO NEPOVRATNIH SREDSTEV IZ EVROPSKEGA SOCIALNEGA SKLADA
Authors:Jelenko, Gordana (Author)
Kampuš-Trop, Vida (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Jelenko_Gordana_2011.pdf (907,63 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FOV - Faculty of Organizational Sciences in Kranj
Abstract:Številna slovenska podjetja se soočajo s posebnimi težavami pri dostopu financiranja. To seveda ogroža razvoj posameznih podjetij. Nujno je, da se zagotovi podjetjem tako privlačno finančno okolje z namenom pospeševanja podjetništva kakor tudi dostopnost in poenostavljenost vse dokumentacije, pogojev in meril za vključevanje podjetij v posamezne projekte in črpanje virov financiranja evropskih skladov. Evropska unija se je prav iz tega vzroka resno lotila tega izziva in razvila številne različne oblike finančne pomoči za tovrstna podjetja. Vendar se pogosto zatakne pri slovenskih izvajalcih te politike – finančne podpore, saj z zaostrovanjem kriterijev, nejasnimi in nesmiselno postavljenimi pogoji onemogočajo optimalno in racionalno realizacijo posameznih projektov v podjetjih. V teoretičnem delu naloge smo razjasnili možnosti, ki jih ponuja Evropska unija za financiranje podjetij, zahtevane postopke in oblike pomoči, ki jih imajo podjetja na voljo v procesu pridobivanja sredstev iz skladov Evropske unije. Prav tako so predstavljene slovenske institucije, ki razpisujejo ta sredstva ter postavljajo kriterije, pogoje in merila za udeležbo v projektih sofinanciranja. V empiričnem delu naloge pa smo s pomočjo raziskave ugotavljali na kakšne ovire je naletelo podjetje Asistent, d. o. o., pri organizaciji svojega projekta, ki ga je kot podjetje – prijavitelj skušalo realizirati v skladu z odobrenimi resursi, ki so bili navedeni v razpisni dokumentaciji. Rezultati anketiranja so pokazali, da so zaposleni v podjetju, ki niso bili formalno člani projektne skupine, opravljali večino dela, ki naj bi ga praviloma realizirali člani interdisciplinarne skupine. Vendar jih zaradi prenizke stopnje izobrazbe podjetje ni moglo imenovati v razpisno dokumentacijo. Kljub temu pa je Javni razpis vplival na večino zaposlenih v podjetju, da so začeli intenzivno razmišljati in se tudi vključevati v različne oblike izobraževanja, z namenom pridobitve višje stopnje izobrazbe, specialističnega naziva ali znanja tujih jezikov.
Keywords:Mikro, mala in srednje velika podjetja (MMSP), Evropska unija (EU), skladi Evropske unije, črpanje sredstev iz skladov Evropske unije, strukturni skladi, Evropski socialni sklad (ESS), pobude skupnosti.
Year of publishing:2011
Source:Maribor
COBISS_ID:6955539  Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:GPZLIX0C
Views:1892
Downloads:112
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FOV
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:ORGANIZATION OF ACTIVITIES FOR PUBLIC INVITATION IN ORDER TO OBTAIN THE GRANT
Abstract:Trying to get financial resources, slovenian companies are nowdays facing with huge problems, which lead to collapse of those. It is essential to make sure that those firms will not be facing with the same issues in the future, so they must be provided by “attractive financial environment” in order to encourage enterprise, as well as accessibility and simplifying of all documents, conditions and criteria for including companies in specific projects and disbursement of funding sources of European funds. The European Union is already working on those problems, so it started to develop several forms of helping companies out of financial problems. However, when it comes to Slovenia, firms are cooperating with high criteria and meaningless conditions, which is the reason that some projects simply cannot be implemented. In the theoretical part we clarified the possibilities offered by the European Union to finance companies, the required procedures and forms of assistance that is available to businesses in the process of obtaining funds from European Union funds. There are also presented the Slovenian institutions which call for these funds, setting the conditions and criteria for participation in project financing. In the empirical part we tried to work out, what barriers did the company Asistent d.o.o. face, when organizing the project. We, as the applicant, wanted to implement this project in accordance with the approved resources, which were mentioned in the tender documents. However, the Public tender affected most of the employees in the company and they started to think intensively and they joined in various forms of education, in order to obtain higher levels of education, specialist grade or knowledge of foreign languages.
Keywords:Micro, small and medium-sized enterprises (MMSP), the European Union (EU), European Union funds, the disbursement of funds from the European Union, structural funds, European social fund (ESF), community initiative.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica