| Naslov: | PREHRANJEVALNE NAVADE ŠTUDENTOV PEF V MARIBORU V PRIMERJAVI S ŠTUDENTI DRUGIH FAKULTET |
|---|
| Avtorji: | ID Glavač, Senta (Avtor) ID Ambrožič-Dolinšek, Jana (Mentor) Več o mentorju...  |
| Datoteke: | UNI_Glavac_Senta_2011.pdf (736,18 KB) MD5: 17CE774230D0CDAB8D6DD3653152D093 PID: 20.500.12556/dkum/375ce793-6eab-4255-b80f-0a4d53f55808
|
|---|
| Jezik: | Slovenski jezik |
|---|
| Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
|---|
| Organizacija: | PEF - Pedagoška fakulteta
|
|---|
| Opis: | Zdrav način življenja obsega dobre prehranske navade, telesno dejavnost, izogibanje alkoholu in kajenju. Navade, povezane z zdravim načinom življenja, pridobimo že v mladosti, zato je zelo pomembno, da so vključene v izobraževanje od vrtca oziroma od šole naprej. Učitelji bi s svojim zgledom k temu še pripomogli. V nalogi smo raziskali prehranske navade študentov. Zanimalo nas je, kako se prehranjujejo in kako zdrava je subvencionirana prehrana. Prav tako nas je zanimalo, ali imajo bodoči učitelji razrednega pouka boljše prehranjevalne navade kot študentje drugih fakultet. Ugotovili smo, da obstajajo razlike med študenti in študentkami glede njihovih prehranjevalnih navad. Študentke zaužijejo več sadja in zelenjave, značilno zanje je, da pogosteje uživajo kosilo doma, zunaj doma zaužijejo en obrok, pri hrani jim je najbolj pomembno to, da je zdrava ter da so sestavine v hrani kvalitetne, pa tudi redkeje uživajo alkohol kot študentje. Študentke tudi menijo, da je bilo informacij o zdravi prehrani v času študija premalo, oz. da jih sploh ni bilo in ne vedo, če je voda, ki jo zaužijejo zraven študentskega kosila, res zdravstveno ustrezna. Najpomembnejši vir informacij o zdravi prehrani je za njih internet. Študentje večinoma pogosteje večerjajo, zaužijejo več kruha, krompirja, žitnih izdelkov in mesa, pogosteje si privoščijo tudi razne prigrizke, hitro hrano, zunaj doma zaužijejo od enega do dva obroka. Pogosteje tudi dodatno solijo že pripravljeno hrano in uživajo sladkan čaj. Pri tem študentje in študentke razrednega pouka pogosteje uživajo zelenjavo in kavo, redkeje pa alkoholne pijače ter so manj aktivni in pogosteje kadijo kakor študentje (in študentke) ostalih fakultet. Dnevno zaužijejo od dva do tri obroke, pa tudi večerjajo pogosteje. Internet je za njih najpomembnejši vir informacij o zdravi prehrani. Ugotovili smo tudi, da je bilo za študente in študentke razrednega pouka premalo informacij o zdravi prehrani v času študija. |
|---|
| Ključne besede: | subvencionirana prehrana, zdravo prehranjevanje |
|---|
| Kraj izida: | Maribor |
|---|
| Založnik: | [S. Glavač] |
|---|
| Leto izida: | 2011 |
|---|
| PID: | 20.500.12556/DKUM-19378  |
|---|
| UDK: | 37(043.2) |
|---|
| COBISS.SI-ID: | 18587400  |
|---|
| NUK URN: | URN:SI:UM:DK:QBUTJZPT |
|---|
| Datum objave v DKUM: | 05.09.2011 |
|---|
| Število ogledov: | 4102 |
|---|
| Število prenosov: | 354 |
|---|
| Metapodatki: |  |
|---|
| Področja: | PEF
|
|---|
|
:
|
Kopiraj citat |
|---|
| | | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
|---|
| Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
|---|
| Objavi na: |  |
|---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |