| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:EKONOMSKA POLITIKA V ČASU GOSPODARSKE KRIZE
Authors:Podgajski, Mitja (Author)
Strašek, Sebastjan (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Podgajski_Mitja_2011.pdf (1,16 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:Diplomsko delo v prvih poglavjih predstavlja vzroke in posledice dveh največjih gospodarskih kriz v zgodovini modernega sveta t.j. krizo leta 1929 in trenutno gospodarsko krizo iz leta 2007. Zaradi preobsežnega dajanja kreditov, kreditno nesposobnim posojilojemalcem, se je trenutna kriza razvila v najhujšo krizo po letu 1929. Začela se je kot hipotekarna kriza v ZDA, se kmalu razširila na finančne sektorje in prizadela gospodarstva po vsem svetu. Nadalje so predstavljeni ukrepi, za blažitev posledic, ki so jih sprejele države. Ukrepi se razlikujejo zaradi političnih, gospodarskih in kulturnih razlik, kljub temu pa so se države zgledovale po ukrepih, ki so se izkazali za uspešne. V Evropski uniji so se kmalu pojavile težnje po skupnem reševanju posledic krize, saj bi članice z usklajenim ukrepanjem hitreje prebrodile recesijo. Nekatere države spretno kljubujejo pastem gospodarske in finančne krize, v Sloveniji pa so učinki sprejetih ukrepov za enkrat še minimalni. Škoda je velika, ampak se bo stanje s primernimi ukrepi postopoma spet izboljšalo. Nekaterim bo uspelo prej, drugim kasneje. A posledice se bodo čutile še vrsto let.
Keywords:svetovna gospodarska kriza, javne finance, javni dolg, javni primanjkljaj, protikrizni ukrepi, recesija, davčni ukrepi
Year of publishing:2011
Publisher:[M. Podgajski]
Source:Maribor
UDC:338.2
COBISS_ID:10736924 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:QBQPLDUO
Views:1971
Downloads:329
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:ECONOMIC POLICY IN A TIME OF ECONOMIC CRISIS
Abstract:In the first chapters of the diploma work we present the causes and consequences of two major economic crises in the history of the modern world the crisis in 1929 and the current economic crisis. Because of too much credit inability, the current crisis developed into its worst crisis since 1929. It started as a mortgage crisis in the U.S., but it soon spread to the financial sectors, and affected the economy across the globe. The secound part of the diploma work, sets out the measures to mitigate the effects, which were accepted in the world economys. The measures are different because of the political, economic and cultural differences, but the country can draw on measures that have proven successful. The European Union members, soon encountered a common tendency to resolve the crisis. Some countries deftly defy the pitfalls of economic and financial crisis, but in Slovenia, the effects of the measures are minimal. The damage is considerable, but the countrys will take appropriate steps to gradually improve again. Some will succeed sooner, others later. But the consequences will be felt for many years.
Keywords:global economic crisis, public finance, public debt, public deficit, the crisis, recession, fiscal measures


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica