| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Kakovost silaže združene setve koruze in natiškega fižola
Avtorji:Kregulj, Zdravko (Avtor)
Grobelnik Mlakar, Silva (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Kregulj_Zdravko_2011.pdf (966,24 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Združene setve koruze (Zea mays L.) in visokega (natiškega) fižola (Phaseolus vulgaris L. var. vulgaris) imajo po navedbah povzetih iz različne tuje literature visok potencial pri proizvodnji silažnih mešanic, tako smo tudi mi na podlagi poskusa, ki se je izvajal v rastni sezoni 2008 na poskusnem polju Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor preučevali in določili najugodnejše gostote koruze in primerna razmerja med koruzo in visokim fižolom v združeni setvi za proizvodnjo kakovostne silažne mešanice. Koruza (K) je bila kot čisti posevek in posevek v združeni setvi z natiškim fižolom posejana v gostotah 3, 6, 9 in 12 rastlin m-2 (K3, K6, K9 in K12). Natiški fižol (F) smo v posevek koruze dosejali, ko je bila koruza v rastni fazi BBCH 15 v razmerjih s koruzo 1:1, 1:2, 2:1 (K:F). Po konzervaciji je bila silažna masa spravljenega pridelka koruze in fižola analizirana po standardnem postopku, kjer se je določila koncentracija suhe snovi (SS), surovih beljakovin (SB/SS), surovih maščob (SM/SS), surovega pepela (SP/SS), surovih vlaknin (SV/SS) in brezdušičnega izvlečka v suhi snovi (BDI/SS). Metabolno energijo (ME) in bruto energijsko vrednost (BE) silaže je bila izračunana iz literature. Gostote koruze je vplivala na vsebnost SV/SS, BDI/SS in ME. Razmerje med koruzo in fižolom je vplivalo na koncentracijo SB/SS. V primerjavi s čistim posevkom koruze so imele silažne mešanice združenih posevkov višje vsebnosti SS, SM/SS, ME in SB (razen obravnavanje K3F1,5). Vsa obravnavanja združenega posevka so imela nižje vsebnosti BDI/SS. Najvišja koncentracija SB/SS (86,6 g kg-1) je bila dosežena pri obravnavanju K3F6 in je bila do 26,9 % višja kot v vzorcih ostalih posevkov združene setev, ter za 20,2 g kg-1 višja kot pri vzorcu pridobljenem iz čistega posevka koruze.
Ključne besede:koruza, natiški fižol, gostota, razmerje, združena setev
Leto izida:2011
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:IT8MRPAT
Število ogledov:2034
Število prenosov:179
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Nemški jezik
Naslov:Die Qualität der Silage von der Zusammenhängender Aussat von Mais und kletter Bohnen
Opis:Das Experiment war in der Vegetationsperiode im Jahr 2008 an dem Versuchsfeld von der Fakultät für Landwirtschaft und Lebenswissenschaften im Maribor ausgeführt. Das Ziel der Forschung ist die Bestimmung der Dichte für das Mais (Zea mays L.) und den geeigneten Verhältnissen zwischen Mais und Stangenbohnen (Phaseolus vulgaris L. var. vulgaris) in der zusammenhängenden Aussaat für die Produktion von qualitätvoller Silagemischung. Der Mais (M) war gleich wie reine Frucht und die Frucht der zusammenhängenden Aussaat mit der Stangenbohne (B) eingesät in der Dichte 3, 6, 9 und 12 Pflanzen m-2 (K3, K6, K9 in K12). Die Stangenbohne (B) haben wir in die Saat nachgesät, als der Mais in der Wuchsphase BBCH 15 in Verhältnissen 1:1, 1:2, 2:1 mit dem Mais war. Nach der Konservierung war die Silagenmasse von den aufgehobenen Mais und Bohnen nach dem Standardverfahren analysiert. Es wurden die Konzentration von der Trockenmasse TM, Roheiweiß RE/TM, Roh Fett RF/TM, Roh Asche RA/TM, Rohfasern RF/TM und Stickstofffreien Auszug in der Trockenmasse (SSF/TT) bestimmt. Die Metabolische Energie (ME) und Bruttoenergie Wert (BE) von der Silage haben wir mit der Hilfe von den Gleichungen aus der Literatur ausgerechnet. Die Dichte von Mais hat den Anhalt von RF/TM, SSF/TT und ME beeinflusst. Das Verhältnis zwischen Mais und Bohnen hat die Konzentration von RE/TM beeinflusst. Im Vergleich mit der reinen Frucht hatten Silagenmischungen von zusammenhängender Frucht höheren Anhalt von TM, RF/TM, ME und RE (außer Betrachtung M3B1,5 ). Alle Betrachtungen von der zusammenhängenden Aussaat hatten niedrigen Anhalt von SSF/TM. Die höchste Konzentration von RE/TM (86,6 g kg-1) war bei der Betrachtung M3B6 erreicht und sie war 26,9% höher als bei der Probe in den anderen zusammenhängenden Aussaaten, sie war auch 20,2 g kg-1 höher als bei der Probe die von der reiner Aussaat von Mais erworben war.
Ključne besede:Mais, Kletter Bohne, Dichte, Beziehung, Zusammenhängende Aussat


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici