| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Properties of Mint as a Food Preservative
Avtorji:Penko, Rok (Avtor)
Cencič, Avrelija (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Silveira, Maria da Graça Amaral da (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Penko_Rok_2011.pdf (1,10 MB)
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:This study was designed to evaluate antimicrobial and antioxidant activities of the mint extracts from Mentha piperita L. and Mentha aquatica L. In vitro antibacterial activity against two foodborne bacteria (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus) was evaluated by the well diffusion method. The activity was assessed by the diameter of the inhibition zone. Four of the five extracts from Mentha piperita were active against S. aureus, but none of the extracts was active against L. monocytogenes. Extracts obtained from Mentha aquatica showed no activity against both foodborne bacteria. The horseradish peroxidase/guaiacol assay was used to investigate in vitro antioxidant activity of two mint extracts (Mentha piperita and Mentha aquatica). The ascorbic acid was tested as a reference compound with known antioxidant activity to validate our approach. Extracts from Mentha aquatica showed strong antioxidant activity, but on the other hand, extracts from Mentha piperita showed no antioxidant activity.
Ključne besede:preservatives, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, antimicrobial activity, antioxidant activity, mint extracts
Leto izida:2011
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:C6T8YQOG
Število ogledov:2023
Število prenosov:92
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Naslov:Uporabnost mete za konzerviranje živil
Opis:Študija je bila zasnovana z namenom oceniti antimikrobno in antioksidantno delovanje ekstraktov mete iz Mentha piperita L. in Mentha aquatica L. Protimikrobni konzervansi se uporabljajo za preprečevanje ali zaviranje rasti mikroorganizmov, ki lahko predstavljajo tveganje za okužbo živil. Antioksidanti so vse tiste snovi, ki upočasnjujejo ali preprečujejo oksidacijske reakcije. Delujejo torej kot lovilci prostih radikalov, ki prekinejo verižne radikalske reakcije. In vitro antibakterijsko delovanje proti bakterijama Listeria monocytogenes in Staphylococcus aureus, ki se prenašata s hrano, je bilo določeno z difuzijsko metodo v jamicah. Bakteriji Staphylococcus aureus in Listeria monocytogenes sta bili izbrani za antimikrobno delovanje, ker predstavljata pomembna patogena mikroorganizma v hrani. Delovanje je bilo ocenjeno s pomočjo premera inhibicijske cone. Štirje od petih ekstraktov vrste Mentha piperita so delovali proti bakteriji S. aureus, noben od ekstraktov pa ni deloval proti bakteriji L. monocytogenes. Ekstrakti, pridobljeni iz vrste Mentha aquatica niso delovali proti nobeni od omenjenih bakterij, ki se prenašata s hrano. Preizkus s hrenovo peroksidazo/gvajakolom je bil uporabljen za raziskovanje in vitro antioksidantnega delovanja obravnavanih ekstraktov mete (Mentha piperita in Mentha aquatica). Za validacijo našega pristopa smo testirali askorbinsko kislino kot referenčno spojino, ki je znana po svojem antioksidantnem delovanju. Medtem ko so ekstrakti vrste Mentha aquatica pokazali močno antioksidantno delovanje, pri ekstraktih vrste Mentha piperita takšnega delovanja ni bilo moč zaznati.
Ključne besede:konzervansi, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, antimikrobno delovanje, antioksidantno delovanje, ekstrakti mete


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici