| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv antioksidantov na oksidativno stabilnost biodizla
Avtorji:ID Stojnšek, Martin (Avtor)
ID Muršec, Bogomir (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Stojnsek_Martin_2011.pdf (424,04 KB)
MD5: 8B3C05D10712D42EEEA249D94F9E5783
PID: 20.500.12556/dkum/01a69f73-d5be-4791-9b95-7e1dd9e17246
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Oksidativna stabilnost biodizla je pomemben faktor, saj so metilni estri maščobnih kislin bolj občutljivi na oksidacijski razkroj kot mineralna goriva. Zato je v zadnji evropski specifikaciji za biodizel določena minimalna vrednost 6 h za indukcijsko obdobje pri 110 °C, merjeno z instrumentom Rancimat. Za zagotovitev te vrednosti je potrebna uporaba dodatnih antioksidantov. V diplomskem delu je prikazan vpliv različnih sintetičnih antioksidantov na oksidativno stabilnost, z uporabo Rancimat metode. Raziskan je bil biodizel, proizveden iz oljne ogrščice in soje glede na pet sintetičnih antioksidantov: Baynox plus, BHT, BHA, Baynox in Vitablend bioprotect 350. Najbolj je proces oksidacije upočasnil Vitablend bioprotect 350 in sicer za približno 20 ur, medtem ko so ostali štirje antioksidanti upočasnili proces oksidacije za približno 8 do 10 ur.
Ključne besede:antioksidanti, biodizel, metilni ester maščobnih kislin, indukcijsko obdobje, oksidativna stabilnost, Rancimat
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2011
PID:20.500.12556/DKUM-17518 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KKKX9EKC
Datum objave v DKUM:28.02.2011
Število ogledov:3632
Število prenosov:183
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of antioxidants on the oxidation stability of biodiesel
Opis:Oxidation stability of biodiesel is an important issue because fatty acid methyl esters are more sensitive to oxidative degradation than mineral fuel. Therefore, in the most recent European Specifications for biodiesel, a minimum value of 6 h for the induction period at 110 °C, measured with a Rancimat instrument, is specified. To guarantee this value the use of additional antioxidants is necessary. In diploma we show the influence of different synthetic antioxidants on the oxidation stability, using the Rancimat method. Biodiesel produced from rapeseed oil and sunflower oil was tested regarding to five synthetic antioxidants: Baynox plus, BHT, BHA, Baynox and Vitablend bioprotect 350. Vitablend bioprotect 350 produced the greatest delay in the induction period, about 20 hours while the other four compounds produced a delay for around 8 to 10 hours.
Ključne besede:antioxidants, biodiesel, fatty acid methyl esters, induction period, oxidation stability, Rancimat


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici