Naslov: | RAZISKAVA MOŽNOSTI POVEČANJA PROIZVODNJE MEDU |
---|
Avtorji: | ID Cristofoli, Damijan (Avtor) ID Jeraj, Miroslav (Mentor) Več o mentorju... |
Datoteke: | VS_Cristofoli_Damijan_2011.pdf (651,95 KB) MD5: EBFA69F5DE2057424ED711B704386A7C PID: 20.500.12556/dkum/7119ebcf-1288-40f6-a645-5ba52b6ddfaa
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FOV - Fakulteta za organizacijske vede
|
---|
Opis: | Naloga prikazuje način, kako lahko povečamo proizvodnjo medu, ne da bi menjali panjski sistem. Dokazani so tudi velika racionalizacija časa, lažje delo in večji donosi po panju, če investiramo v zamenjavo dvoetažnega AŽ panja s trietažnim AŽ panjem.
Izračun točke pokritja investicije prikazuje smiselnost, da se laže odločimo za modernejšo in bolj učinkovito proizvodnjo medu, pod pogojem da uspemo prodati pridelke po priporočenih cenah in ne cenah, s katerimi se srečujejo proizvajalci na slovenskem trgu. Dejstvo je namreč, da so cene čebeljih pridelkov pri proizvajalcih na domu navadno nekoliko nižje od ekonomsko upravičenih cen, kar ne zagotavlja donosne proizvodnje.
Prikazana je možnost, kako osnovnemu pridelku zagotoviti dodano vrednost. Z izračunom predelave medu v medico opazimo, da je predelava primarnih pridelkov smiselna in nam prinaša veliko večje prihodke kot samo prodaja primarnih pridelkov. Nakazuje tudi druge možnosti, npr. predelavo kristaliziranega medu. Proizvajalec si s predelavo zagotovi pestro ponudbo in večje prihodke. Naloga predstavi tudi zakonodajo s področja predelave medu. |
---|
Ključne besede: | med, AŽ dvo- in trietažni panj, proizvodnja medu, predelava medu, racionalizacija |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Leto izida: | 2011 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-17471 |
---|
COBISS.SI-ID: | 6866195 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:LLD5NKTM |
---|
Datum objave v DKUM: | 12.07.2011 |
---|
Število ogledov: | 3415 |
---|
Število prenosov: | 417 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FOV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |