| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:VZPOSTAVITEV ETAŽNE LASTNINE V POVEZAVI Z ZAKONOM O EVIDENTIRANJU NEPREMIČNIN (ZEN)
Authors:Miložič, Iza (Author)
Vrenčur, Renato (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Milozic_Iza_2011.pdf (610,83 KB)
MD5: D209834106137949F67CC44344C3ADC8
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Sistem evidentiranja nepremičnin je ključen za pravno varnost. Urejeno stanje na področju evidentiranja nepremičnim (tako v zemljiški knjigi kot tudi v katastru) je pogoj za varen promet z nepremičninami. Bolj je sistem natančen in celosten, večja je pravna varnost.Pri nas temelji evidentiranje nepremičnin na katastru (zemljiškem katastru in katastru stavb) in zemljiški knjigi. Kataster opisuje dejanske lastnosti nepremičnine, zemljiška knjiga pa je namenjena evidentiranju pravic in pravnih dejstev. Obe evidenci se med seboj dopolnjujeta in skupaj popolnoma opišeta nepremičnino. Namen mojega diplomskega dela je predstaviti bistvene značilnosti instituta etažne lastnine, opisati korake, ki jih je potrebno opravit, da se etažna lastnina vpiše. Poseben poudarek je namenjen upravnemu evidentiranju nepremičnin. Vpis v zemljiško knjigo je predstavljen na kratko zgolj zato, ker je vpis eden izmed pogojev za njen nastanek. Zemljiška knjiga je predstavljena zato, da se poda pregled nepremičninskih evidenc pri nas. Še posebej sem se posvetila katastru stavb in pogojem za vpis v kataster stavb, saj se moja tema — vzpostavitev etažne lastnine v povezavi z Zakonom o evidentiranju nepremičnin - bolj navezuje na kataster stavb in ne toliko na zemljiško knjigo.
Keywords:etažna lastnina, posamezen del zgradbe, skupni deli, nepremičninske evidence, zemljiški kataster, kataster stavb, zemljiška knjiga, upravno evidentiranje nepremičnin, vpis v zemljiško knjigo, vpis stavbe v kataster stavb.
Year of publishing:2011
Publisher:[I. Miložič]
Source:Maribor
UDC:34(043.2)
COBISS_ID:4184875 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:WNJOCBHG
Views:3669
Downloads:395
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:ESTABLISHMENT OF CONDOMINIUM OWNERSHIP AND THE CONNECTION WITH REAL-ESTATE RECORDING ACT
Abstract:Real estate registration system is essential to the legal security. Orderly state of the recording real estate ( in land registry and in cadastre) is condition for the safe transport with real estate. If the system is accurate and comprehensive, than the legal security is bigger.In Slovenia real estate registration is based on cadastre (land cadastre and cadastre of buildings) and on land registry. Cadastre describes the actual relations, land registry describes rights and legal facts. Both records complement each other and together they describe real estate completely.The intention of this thesis is to present essential features institution of condominium in our legislation. Then I would like to describe the progressive steps to enter the condominium in to the land registry. Special emphasis is devoted to the administrative real estate recording. Register in to the land registry is presented only briefly, because register in to the land registry is one of the conditions for formation condominium. Land registry is presented to provide a comprehensive overwiev real estates records in our country. I particularly focus on cadastre of buildings and conditions to register in to the cadastre of buildings, because my topic – Establishment of condominium ownership and the connection with real – estate recording act – is more relevant to cadastre of buildings, than is relevant to register in land registry.
Keywords:condominium, individual parts of buildings, joint parts, real estate records, land cadastre, cadastre of buildings, land registry, administrative records of real estate, register in to the land registry, register building in to the cadastre of buildings.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica