| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:VKLJUČEVANJE ŽENSK V POLITIKO V DRŽAVAH NEKDANJE JUGOSLAVIJE
Authors:Krevs, Katja (Author)
Tavčar Krajnc, Marina (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Krevs_Katja_2011.pdf (428,86 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Diplomsko delo obravnava vključevanje žensk v politiko ter govori o neenakosti zastopanosti žensk in moških v politiki. Prikazuje spol in politiko ter izenačenost pojmov javno — politično, kamor so praviloma uvrščeni moški, in zasebno — nepolitično, kamor so praviloma uvrščene ženske. Obravnava nekatere stereotipe, ki vplivajo na nizko število žensk v politiki, predvsem na vodstvenih položajih in na sploh v organih odločanja. Obravnava tudi politično participacijo, ki je razdeljena na konvencionalno in nekonvencionalno, ter razlaga, zakaj so ženske v politiki sploh potrebne. Predstavlja dejavnike, ki vplivajo na politično participacijo žensk, ter razlaga, kateri so vzroki za njihovo skromno predstavništvo v politiki. Glavni namen diplomskega dela je preučiti vključevanje žensk v politiki v državah nekdanje Jugoslavije. Zato bomo raziskali, kakšno je zanimanje za politiko pri moških in ženskah in ali obstajajo med spoloma razlike v politični vključenosti, in sicer glede na njihovo politično participacijo in zastopanost v vladi in parlamentu. Želimo preveriti tudi, ali je v ekonomsko razvitejših državah naslednicah prisotna višja stopnja vključenosti žensk v politiko, na podlagi njihove nevolilne in volilne politične participacije, zanimanja za politiko ter zastopanosti v parlamentu in vladi.
Keywords:Ključne besede: ženske, politika, spol, konvencionalna politična participacija, zanimanje za politiko, zastopanost v politiki, države naslednice nekdanje Jugoslavije.
Year of publishing:2011
Publisher:[K. Krevs]
Source:Maribor
UDC:316(043.2)
COBISS_ID:18278152 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HSADFSFD
Views:2672
Downloads:424
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:WOMEN'S PARTICIPATION IN THE POLITICS OF FORMER YUGOSLAVIA
Abstract:Diploma thesis deals with women's political participation and inequality of participation of women versus men in politics. It also depicts gender and politics, and equalization of terms public – political, which is typically represented by men, and private – non-political, which is typically represented by women. It discusses some of the stereotypes that affect the lower number of women in politics, especially in leadership and decision-making bodies. It talks about political participation, which is divided into conventional and non-conventional participation, and explains why women in politics are needed. It also presents factors which have an effect on women’s political participation and explains the main reasons for their low representation in politics. The main purpose of the thesis is to examine women’s participation in politics in the countries of former Yugoslavia. This is why a study was made that examined the level of interest of men and women in politics and also dealt with gender differences in political participation, based on their political participation and representation in government and parliament. We also wanted to know if economically more developed countries of former Yugoslavia have a higher level of women’s participation, based on their electoral and non-electoral political participation, interest in politics and their representation in government and parliament.
Keywords:women, politics, gender, conventional political participation, interest in politics, representation in politics, countries of former Yugoslavia.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica