| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:FENOLNE SPOJINE IN BETALAINI IZ RDEČE PESE TER KINETIKA RAZPADA
Avtorji:Golob, Katja (Avtor)
Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Primožič, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Golob_Katja_2010.pdf (4,28 MB)
MD5: 52B34C4B1B14D44F56A0C4957B081ED9
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:S predhodno termično obdelavo in liofilizacijo smo stabilizirali vzorce. Z metodo konvencionalne šaržne ekstrakcije smo pripravili ekstrakte iz različno obdelanih vzorcev rdeče pese. Ekstrakcijo smo izvajali pri konstantnem mešanju na magnetnem mešalu, pri sobni temperaturi, zavarovano pred vdorom dnevne svetlobe, dve uri. Vzporedno smo analizirali tudi vzorce neekstrahiranega materiala rdeče pese. Vzorce smo v daljšem časovnem obdobju izpostavljali različnim procesnim parametrom, kot sta svetloba in sobna temperatura. Določali smo koncentracije celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov in antioksidativno aktivnost po dveh metodah (β-karotensko in radikalsko metodo) ter procentualno razmerje betalainov (razmerja betaksantinov in vulgaksantinom v rdeči pesi) smo določevali s pomočjo spektrofotometričnih metod. Kinetiko razpada oz. spreminjanja koncentracije s časom, smo določevali s pomočjo metode inkubacije vzorcev pri različnih temperaturah, in sicer pri temperaturah 20 ËšC, 40 °C in 60 °C. Kinetiko smo spremljali tako, da smo v različnih časovnih intervalih merili absorbance raztopin vzorcev pri absorpcijskih maksimumih, pri valovnih dolžinah λmax530 nm in λmax480 nm.
Ključne besede:Konvencionalna ekstrakcija, rdeča pesa, celokupni fenoli, celokupni flavonoidi, antioksidativna aktivnost, vsebnost betalainov, kinetika spreminjanja koncentracije vzorcev rdeče pese v odvisnosti od pogojev skladiščenja
Leto izida:2010
Založnik:[K. Golob]
Izvor:Maribor
UDK:66.061.3(043.2)
COBISS_ID:14931990 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:Z3OOQ9MC
Število ogledov:3254
Število prenosov:195
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:PHENOLIC COMPOUNDS AND BETALAINS FROM BEETROOT AND KINETICS OF DEGRADATION
Opis:Beetroot samples were extracted and fresh material was prepaired. The obtained extracts and samples of material were analized on contant of phenolic compaunds. Used was a conventional extraction with constant mixing. With destilated H2O as solvent, the extraction duration of 2 hours and shield against the effects of daylight. Thermic treatment and liofilization was used to stabilize obtaind compaunds. The samples of beetroot were exposed to differend process parameters. The concentrations of total phenols, total flavonoids, total monomeric anthocyanins, antioksidative activity and the percentage of betalains were determined in the prepared samples by spectrophotometrical metods. The kinetics of degradation was followed by chattering the samples at differend temperatures (20 °C, 40 °C, 60 °C). The kinetics was attended by measuring the detection of absorbances at λmax530 (nm) and λmax480 (nm).
Ključne besede:Conventional extraction, beetroot, total phenols, total flavonoids, antioksidative activity, betalains, kinetics of degradation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici