| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Analiza rezultatov pitanja brojlerskih piščancev provenience Hubbard in Ross 308
Avtorji:Pogorevc, Sonja (Avtor)
Volk, Marko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Strelec, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Pogorevc_Sonja_2010.pdf (243,68 KB)
MD5: 83E1A556B00697A6D20999C0ADBB8B42
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Pozitivni učinki genetskih lastnosti, uravnotežena prehrana in ugodni bivalni pogoji so omogočili, da dosegajo današnji brojlerski piščanci v kratkem času pitanja (40-43 dni) visoko telesno mase in zelo dober izkoristek krme. Glede na stalno prisoten trend povečevanja porabe piščančjega mesa se največji del teh piščancev proda razkosanih na glavne telesne dele, velika količina pa v produktih iz piščančjega mesa tako, da se danes le manjši del piščancev proda v obliki celih zaklanih trupov. Prodaja in kulinarična obdelava piščancev v celem trupu je značilna za piščance pripravljene na ražnju-grilu, to je način, ki je v zelo cenjen in predstavlja eno od variant hitre hrane, ki je okusna in poceni. Za pokrivanje potreb po lažjih trupih se današnji brojlerski piščanci koljejo stari že pri starosti okrog 30 dni, ko skeletna muskulatura še niso dovolj razvita, kar se kaže v vodenem in premalo čvrstem mesu. Namen diplomske naloge je bil testirati brojlerske piščance počasnejše rasti. Testirali smo piščance provenience Ross 308, Hubbard Flex in Hubbard F 15. Piščanci so bili vzrejani v hlevu v kontroliranih mikroklimatskih pogojih, po tehnologiji talne reje na globokem nastilu. Najvišjo telesno maso 1,943 kg so ob koncu testa dosegli piščanci Ross 308, sledijo piščanci Hubbard F 15 s povprečno telesno maso 1,826 kg, najnižjo povprečno telesno maso 1,823 kg pa izkazujejo piščanci Hubbard Flex. Glede na razvitost glavnih telesnih delov, to je delež prsi, beder in peruti na očiščen trup, z najmanjšim deležem prsi 34,33 % izstopa provenienca Hubbard F 15. Ostale provenience imajo višji odstotek prsi od 35,86 % pri Hubbard Flex, do 37,51 % pri piščancih Ross 308. Hubbard F15 ima večji delež beder 31,2 %, ostale provenience pa od 29,17 % Hubbard Flex do 29,25 % Ross 308. Doseženi rezultati kažejo, da je provenienca Ross 308 priporočljiva za večji prirast in ob najugodnejšem deležu prsi s tem primerne za običajno prodajo v celem trupu oziroma za razrez. Provenienca Hubbard Flex in Hubbard F15 je dosegla v starosti 35 dni nižjo telesno maso, manjši delež prsi. Brojlerji Hubbard F15 so tako po dobljenih rezultatih testa najbližje vrednostim za pripravo na ražnju-gril.
Ključne besede:brojlerji, telesna masa, konformacija
Leto izida:2010
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VWHR5KB2
Število ogledov:2833
Število prenosov:383
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of the results of fattening broiler chickens provenience Hubbard in Ross 308
Opis:The positive effects of genetic characteristics, balanced nutrition and comfortable housing have made broilers fast growth (slaughtering age is 43 days) and very high food conversion ratio possible. Recently there has been a trend for increasing sales as portions rather than as whole birds. Whole mature chickens are mainly sold for roasting – a popular cooking method and one of the variants of cheap and quality fast food. To meet the demands for smaller chickens, broilers are slaughtered at around 30 days old when the skeleton musculature is not fully formed which results in watery and too tender meat. The aim of my paper was to test the broilers for slower growth. Ross 308, Hubbard Flex and Hubbard F15 chickens were tested. They were reared in the intensive fattening system on the floor with litter, in sheds with controlled microclimate conditions. At the end of the test the highest body weight gain was noted in Ross 308 chickens, the average weight of Hubbard F15 chicken was 1.826kg, whereas Hubbard Flex chicken weighed 1.826kg – the lowest body weight gain. According to the size of main body parts – a percentage of breast, legs and wings per cleaned body the provenience Hubbard F15 has the smallest part of breast (34.33%), other proveniences have bigger percentage of breast - up to 35.86% in the Hubbard Flex and 37.5% in the Ross 308. Hubbard F15 chickens have higher percentage of legs (31.2%) compared to Hubbard Flex chickens with 29.17% and Ross 308 chickens with 29.25%. The results show that Ross 308 chickens are more appropriate for breeding and selling (as whole or cut into pieces). The lowest body weight gain and also the smallest part of breast were noted in the proveniences Hubbard Flex and Hubbard F15. For roasting the Hubbard F15 is the most appropriate provenience.
Ključne besede:broiler chicks, body weight, body conformation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici