Naslov: | PRIDELAVA JABOLK PO PRIDELOVALNEM SISTEMU ''0,0 RESIDUE'' |
---|
Avtorji: | ID Rumpret, Nejc (Avtor) ID TOJNKO, Stanislav (Mentor) Več o mentorju...  |
Datoteke: | VS_Rumpret_Nejc_2010.pdf (717,11 KB) MD5: 0F12CC83E7F8F873EB63F37B55D47A12 PID: 20.500.12556/dkum/d475217f-47a5-4ba8-b3d6-cbff7eff2c59
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
|
---|
Opis: | V letu 2009 so bili narejeni štirje poizkusi na lokacijah in sortah: Sadjarstvo Mirosan s sorto Elstar, UKC Pohorski dvor s sorto Jonagold, Sadjarstvo Blanca s sorto Idared in Sadjarski center Gačnik s sorto Zlati delišes. Primerjali smo integrirano pridelavo in ''0,0 residue'' pridelovalni sistem. Prvo smo škropili po načelih IPS. Drugo pa prvo polovico rastne dobe po načelih IPS, od julija naprej pa z biotičnimi pripravki. Vsi ostali tehnološki ukrepi so pri obeh sistemih enaki. Rezultati kažejo, da so ostanki pesticidov v sadju pri ''0,0 residue'' pridelovalnem sistemu najmanjši pri sorti 'Jonagold' (10 aktivnih snovi pod mejo detekcije). Največ ostankov v ''0,0 residue'' pridelovalnem sistemu je bilo pri sorti 'Idared' (samo trije pripravki pod mejo detekcije). V primerjavi z integrirano pridelavo so pridelki manjši za 2-8 %. Najmanjši delež pridelka I. razreda je bil pri 'Idaredu' (55 %), največji pa pri 'Jonogoldu' (82 %) v sistemu ''0,0 residue'' in v IPS največji pri 'Jonagoldu' (87 %) in najmanjši pri 'Zlatem delišesu' (65 %). |
---|
Ključne besede: | sadje, pesticidi, varstvo rastlin, 0, 0 residue, kakovost pridelka |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Leto izida: | 2010 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-15987  |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:KZRX1BZK |
---|
Datum objave v DKUM: | 14.10.2010 |
---|
Število ogledov: | 3388 |
---|
Število prenosov: | 206 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | FKBV
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |