| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:VPLIV SVETOVNE GOSPODARSKE IN FINANČNE KRIZE NA SLOVENIJO
Avtorji:Planinc, Tanja (Avtor)
Strašek, Sebastjan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Planinc_Tanja_2010.pdf (442,45 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
Opis:POVZETEK Svetovno gospodarstvo trenutno trpi zaradi svetovne gospodarske in finančne krize. Slednja ima svoj izvor na najrazvitejšem finančnem trgu na svetu. V drugi polovici leta 2008 je povzročila pravo eksplozijo globalnih finančnih trgov. Po celem svetu so borzni indeksi beležili precejšnja znižanja, velike finančne institucije so propadle, kreditna aktivnost se je drastično zmanjšala. Do finančne in gospodarske krize je prišlo zaradi poka nepremičninskega mehurčka v ZDA, ker pa so vsa gospodarstva med seboj tesno povezana se je kriza zelo hitro razširila po vsem svetu. Zaradi razcveta in rastočega povpraševanja po nepremičninah so cene le teh zelo naraščale. Banke so z lahkoto odobravale hipotekarne kredite (občutek varnosti je bil visok, ker so cene nepremičnin nenehno rasle). Kar naenkrat pa so cene nepremičnin začele padati (ljudje niso mogli odplačevati kreditov, povpraševanje se je zmanjšalo in s tem je bila ponudba večja od povpraševanja) in nepremičnin ni bilo moč prodati brez izgube za banke. Iz ZDA se je kriza prenesla v Evropo, v težavah so se znašle vse finančne institucije. V Angliji so bančni komitenti dobili strah, da banke ne bodo imele dovolj likvidnostnih sredstev in zato je prišlo do navala na banke, ki so ga na srečo uspeli zaustaviti, ko je ECB zagotovila jamstvo za depozite. V Franciji je banka BNP Paribas odložila izplačilo glavnice v treh hedge skladih, kar je sprožilo finančno krizo v državi. Kriza je najmanj prizadela Japonsko, ker so tam banke okrepljene po zaključku 15 let trajajoče finančne in gospodarske recesije. Kriza je prizadela tudi Slovenijo. Ker je Slovenija izvozno usmerjena država razmere v mednarodnem okolju nanjo močno vplivajo. BDP v Sloveniji upada, javnofinančni prihodki so nižji od javnofinančnih odhodkov zato je javnofinančni saldo negativen, brezposelnost se je povečala. Inflacija se umirja saj finančno povpraševanje upada, s tem povezano pa padajo cene. Voditelji se zavedajo, da se je na krizo potrebno odzvati složno in s skupnimi močmi, tako na evropski in mednarodni ravni, kot tudi na nacionalni ravni. Vlada RS je sprejela Strategijo izhoda iz gospodarske in finančne krize, s katero želi v čim krajšem času spodbuditi gospodarsko aktivnost. Evropski svet je Evropsko komisijo pozval k zagotovitvi ukrepov za pomoč državam v krizi. V zelo hudih težavah se je znašla Grčija, kateri je EU odobrila pomoč v višini 110 milijonov evrov. Poleg Grčije pa se celotno evro-območje sooča s krizo, zato so finančni ministri EU dosegli dogovor o vzpostavitvi sistema za zagotovitev stabilnosti evra, ki bo pomagal državam članicam v težavah, ki so jih povzročile izjemne okoliščine izven nadzora držav članic. Na pomoč, za izhod iz krize, bo priskočila tudi ECB, ki bo odkupovala obveznice zelo zadolženih držav. Upamo da bo s pomočjo vseh ukrepov in s skupnimi močmi vodilnih v državah po vsem svetu krize kmalu konec.
Ključne besede:Ključne besede: Ameriška hipotekarna kriza, vzroki krize, prenos krize v svetovne ekonomije, vpliv krize, ukrepi za reševanje krize.
Leto izida:2010
Založnik:[T. Planinc]
Izvor:Koper
UDK:338.1
COBISS_ID:10379548 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:072FJPZ4
Število ogledov:9557
Število prenosov:2675
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:EPF
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE INFLUENCE OF INTERNATIONAL ECONOMIC AND FINANCIAL CRISIS ON SLOVENIA
Opis:ABSTRACT The world economy currently suffering for the international economic and financial crisis. The crisis have origins in the most advanced market in the world. In the second half of 2008 the crisis caused a real explosion of global financial markets. Around the world the stock market indexes recorded a significant reduction, the biggest financial institution collapsed, lending activity has been drastically reduced. Reason of the boom and the increasing demand for real-estate the house prices was growing up very fast. The banks gives mortgage loan very easily (feeling safety was been very high because house prices was growing up). All of a sudden the real-estate prices fall down (people wasn't able to repay loans, demands have been reduced, so the offer become higher than the demand) and the houses could not be sold without a losses for the banks. Crisis passed from US to Europe, all financial institution was in difficulty. In England happened the run on banks, because customer fear that the banks don't have sufficient liquidity, but fortunately it was stopped when the ECB gives a guarantee on deposits. In France BNP Paribas bank defer the payment of capital gains in three hedge fund and this was the cause of financial crisis in this country. The crisis didn't affect Japan, because there the banks are stronger following the end of 15 years financial crisis and economic recession. The crisis also affected Slovenia. Slovenia is export-oriented country, so the conditions in the international environment have a stronger influence for this country. In Slovenia GDP declined, public financial revenues are lower than public financial expenditure, and caused, that the public financial balance is negative. Unemployment has increased. Inflation is moderating since the financial demand decrease, and linked with this, the prices fall down. The leaders are aware that is necessary to responded to the crisis united and together at international, European and national level. The Slovenian government has adopted a Strategy of exit from the financial and economic crisis, which wishes that in shortest possible time encourage economic activity. The European council invited the European commission to provide the measures to support countries in crisis. The Greece encountered a very serious problem, so the EU approved for Greece 110 billion euro. But it's not only Greece, all countries in the euro-area are confronting crisis, so the finance ministers of EU countries reached to a system that provides the stability of the euro. It's going to help the countries member in difficulty, which was caused by exceptional circumstances beyond the control of the member states. ECB will also help the countries in crisis with buying bonds of the most indebted countries. The hope is, that trough all actions and with hard and together work of the leaders in countries around the world will bring us to the end of the crisis.
Ključne besede:American mortgage crisis, causes of crisis, transfer of crisis in the global economy, the influence of crisis, action for the solution of crisis.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici