| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:PREHRANA PRI SLADKORNI BOLEZNI
Avtorji:Krajnc, Janja (Avtor)
Nerat, Jasmina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Krajnc_Janja_2010.pdf (1,35 MB)
MD5: C56901013385EA584E7FFC1764781880
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Diplomsko delo obravnava prehrano pri sladkorni bolezni. V teoretičnem delu je predstavljena sladkorna bolezen, klasifikacija le te, načini zdravljenja in zapleti pri sladkorni bolezni. Poseben poudarek je namenjen zdravi in uravnoteženi prehrani pri sladkorni bolezni, saj na raven sladkorja v krvi vpliva vse kar pojemo. Modra izbira hrane je ključnega pomena za zdravo življenje in preprečevanje različnih bolezni. V raziskovalnem delu diplomskega dela so predstavljeni rezultati anonimne ankete, ki je bila opravljena v oktobru in novembru leta 2009 v diabetološki ambulanti Splošne bolnišnice Ptuj. Anketa zajema sto naključno izbranih bolnikov s sladkorno boleznijo. Ugotavljali smo, kakšen je način prehranjevanja anketiranih in seznanjenost o sladkorni bolezni in njenih zapletih. Rezultati ankete so pokazali, da načela zdrave prehrane upoštevajo le nekateri izmed anketiranih, le nekateri vedo, katera hrana najbolj poviša raven sladkorja v krvi. Prav tako je iz rezultatov razvidno, da je poznavanje zapletov pri sladkorni bolezni izjemno pomanjkljivo, ter da sladkorna bolezen vpliva na kakovost življenja anketirane populacije.
Ključne besede:sladkorna bolezen, zapleti pri sladkorni bolezni, zdrava uravnotežena prehrana
Leto izida:2010
Založnik:[J. Krajnc]
Izvor:Maribor
UDK:613.2:616.379-008.64
COBISS_ID:1587876 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:RIX01EAZ
Število ogledov:5296
Število prenosov:890
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nutrition and diabetes
Opis:The diploma thesis deals with nutrition principles in diabetes. Theoretical part introduces diabetes, classifies it, and shows ways of treatment and related complications; with special emphasis on a healthy and balanced diet, since blood sugar levels are affected by everything a person eats. Wise choice of food is crucial in ensuring a healthy life and in prevention of different diseases. The research part of the thesis shows the results of an anonymous survey made between October and November 2009 in a Diabetes Clinic of the General Hospital Ptuj. The survey was conducted on one hundred randomly chosen diabetic patients. The goal was to learn about their diet and knowledge of diabetes and its possible complications. The survey results have shown that only some of the interviewees pay attention to the principles of a healthy diet and only some know which foods increase blood sugar levels the most. The results also show that the interviewees’ knowledge about possible complications of diabetes is very insufficient and that the diabetes affects the quality of their lives.
Ključne besede:diabetes, diabetes complications, healthy balanced diet


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici