| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:ANALIZA NOVOSTI OBDAVČITVE STORITEV Z DAVKOM NA DODANO VREDNOST V LETU 2010, PRIMERJALNO S SEDANJIMI REŠITVAMI
Authors:Hren, Melita (Author)
Kokotec Novak, Majda (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf VS_Hren_Melita_2010.pdf (279,08 KB)
MD5: BA83BF9C5F20646D4984D3B3A3F68A20
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:EPF - Faculty of Business and Economics
Abstract:S 01.01.2010 je začela veljati sprememba zakona o davku na dodano vrednost, ki se nanaša na nove rešitve v zvezi z obdavčevanjem storitev in vračilom DDV zavezancem s sedežem v drugih državah članicah EU, ter uvaja nove ukrepe na področju boja proti davčnim goljufijam. V novem zakonu, ki velja od 01.01.2010 je povsem na novo določen postopek uveljavljanja vračila DDV v drugi državi članici za davčnega zavezanca s sedežem v Sloveniji. Glavni cilj zakona je, da se zmanjšajo administrativni stroški davčnim zavezancem, ki nimajo sedeža v državi članici v kateri so nabavljali blago oziroma storitve s plačilom DDV. V zakonu je predvidena rešitev, da bo zahtevek za vračilo DDV še naprej obravnavala država članica, v kateri je bil DDV plačan , vračljiv znesek se bo določal v skladu s predpisi o odbitkih v državi članici, v kateri so stroški nastali, ta država pa bo vrnila DDV neposredno davčnemu zavezancu, ki bo zahteval vračilo. Glavna sprememba se nanaša predvsem na uporabo sodobne tehnologije za predložitev zahtevkov za vračilo DDV. Z novim zakonom se skrajšujejo davčno obdobje in rok za predložitev obračuna DDV ter hkrati rok za predložitev rekapitulacijskega poročila in s tem obdobje poročanja za tiste davčne zavezance, ki opravljajo dobave blaga in storitev znotraj Skupnosti.
Keywords:Ključne besede:davek na dodano vrednost, storitev, davčni zavezanec, fizična oseba, identifikacijska številka, rekapitulacijsko poročilo.
Year of publishing:2010
Publisher:[M. Hren]
Source:Celje
UDC:336.22
COBISS_ID:10329372 New window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:XYCPNQCP
Views:1858
Downloads:118
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:EPF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:NEWS ANALYSIS OF TAXATION OF SERVICES WITH VALUE-ADDED TAX IN 2010, THE CORRELATION WITH CURRENT SOLUTIONS
Abstract:S 01.01.2010 entered into force change in the value-added tax, which refers to new solutions concerning the taxation of services and the return of VAT to taxable persons established in other EU Member States, and introduces new measures to combat tax fraud. In the new law, in force since 01.01.2010 is a completely new process of establishing a refund of VAT in another Member State to a taxable person established in Slovenia. The main objective of the Act is to reduce administrative costs to taxable persons not established in a Member State in which they are purchasing goods or services to the payment of VAT. The law provides for a solution to a claim for refund of VAT continue to treat the Member State in which VAT has been paid, repayable amount to be determined in accordance with the rules of deduction in the Member State in which the costs were incurred, this country will tax return directly to the taxpayer, which will require repayment. The main change relates primarily to the use of modern technology for the submission of VAT returns. With the new law to reduce the fiscal period and the deadline for submission of VAT returns, while the deadline for submission recapitulative report and the reporting period for those taxable persons supplying goods and services within the Community.
Keywords:Keywords:value added tax, service tax person, natural person, identification number, recapitulative report.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica