| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Razlike med ekološko in konvencionalno rejo prašičev glede na proučevane rastne, pitovne, klavne lastnosti in kakovost mesa
Avtorji:Ocepek, Marko (Avtor)
ŠKORJANC, DEJAN (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Čandek Potokar, Marjeta (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Ocepek_Marko_2010.pdf (379,44 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo (m2)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V poskusu smo primerjali pitovne, klavne lastnosti in kakovost mesa prašičev (n=67) vzrejenih na konvencionalni način (KON) ali po načelih ekološke reje (EKO), ki so pomenila podaljšanje laktacije, več prostora v reji, izpuste in uporabo ekološke krme. Poskus je potekal v raziskovalno pedagoškem centru za rejo prašičev Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerze v Mariboru do starosti prašičev 26 tednov. V času poskusa smo merili mikro klimatske parametre v prostorih KON in EKO skupine, beležili dnevno porabo krme (na skupino) in spremljali rast (tehtanje pri starosti 4, 6, 11, 22 in 26 tednov). Prašiči so bili nato zaklani v bližnji komercialni klavnici po standardnem postopku, kjer smo tudi opravili meritve klavnih lastnosti in kakovosti mesa. Ob primerljivi temperaturi in hitrosti gibanja zraka smo v prostorih KON skupine izmerili višje vsebnosti plinov NH3, CO2 in H2S kot v skupini EKO prašičev. Med EKO in KON skupino pujskov v času laktacije (0-4 tednov) nismo ugotovili značilnih razlik v prirastu. V obdobju od 4. do 6. tedna starosti so prašiči EKO skupine, ki niso bili odstavljeni, priraščali počasneje kot prašiči v kontroli (KON), ki so že bili odstavljeni. Zaostajanje v rasti pri EKO prašičih se je nadaljevalo vse do zadnje faze pitanja (22.-26. teden), v kateri sta obe skupini imeli podoben prirast. Zaradi nižjega dnevnega prirasta v celotnem obdobju pitanja so imeli EKO prašiči ob zakolu nižjo živo maso in maso klavnega trupa, kar se je odrazilo na klavni kakovosti trupa (manjša dolga hrbtna mišica, manjše stegno). Glede lastnosti tehnološke kakovosti mesa smo pri EKO prašičih ugotovili višjo končno vrednost pH ter višjo vsebnost intramuskularne maščobe v dolgi hrbtni mišici. Naši rezultati kažejo, da podaljšanje laktacije pri EKO prašičih lahko vpliva na upočasnitev rasti in posledično slabšo klavno kakovost. Povečanje intramuskularne maščobe pri EKO prašičih pripisujemo učinku kompenzacijske rasti v zadnjem obdobju rasti.
Ključne besede:Ključne besede: prašiči / ekološko kmetijstvo / prirast / klavne lastnosti / kakovost mesa
Leto izida:2010
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VGBK6JIQ
Število ogledov:4024
Število prenosov:415
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of housing system on growth, carcass and meat quality of pigs
Opis:The aim of the study was to estimate the effect of rearing system (conventional (CON); organic (ORG) on growth performance, carcass and meat quality traits of pigs. A total of 67 pigs divided in two groups (CON;ORG) were included. Experiment was conducted on Pig Research Centre of Faculty of Agriculture and Life Sciences, University of Maribor. ORG pigs were reared according to the principles of the organic housing i.e. prolonged lactation, larger space area per pig with access to outdoor area and the use of organic feed. During the study we monitor micro climatic parameters. Pigs were weighed at 4 wk, 6 wk, 11 wk, 22 wk and 26 wk of age and daily gain (DG), and feed conversion efficiency (FCE) per pen was calculated. Pigs were slaughtered at age of 26 wk by the standard procedure in one commercial abattoir where carcass and meat quality characteristics were evaluated. The higher levels of the NH3, CO2 and H2S gases were noticed in CON than ORG facility, despite the fact that no differences were observed in temperature and wind speed between tested production systems. During lactation (1st to 4th week) no significant differences in DG between CON and ORG pigs were observed. In the period between weeks 4 to 6, ORG pigs, still in lactation, exhibited growth stagnation in comparison to CON pigs, already weaned. All over the fattening period ORG pigs had lower DG than CON pigs. Exception was only last fattening period (22 wk to 26 wk) were no significant differences in DG was noticed. Reduced BM and DG during fattening period of ORG pigs resulted in their lower carcass quality (smaller Longissimus dorsi area and lighter ham) in comparison with CON pigs. ORG pigs had higher pH value and content of intramuscular fats than CON pigs. In conclusion, an increase of intramuscular fat deposition in ORG pigs was related to their compensatory growth in the last period of fattening.
Ključne besede:pigs / organic farming / growth performance / carcass and meat quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici