| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:JAVNO DOBRO
Authors:Vrhovnik, Janja (Author)
Vrenčur, Renato (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Vrhovnik_Janja_2010.pdf (820,63 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:PF - Faculty of Law
Abstract:Pri javnem dobru gre za poseben status nepremičnine, na katerega so vezane določene pravne posledice. Nepremičnine, ki so javno dobro, tako niso v pravnem prometu, je pa na njih možno ustanoviti služnosti v javno korist. Na njih je dovoljena t.i. splošna raba, kar pomeni, da jih ob enakih pogojih neodplačno uporablja vsakdo, ne da bi za to potreboval posebno upravno dovolilo, in to za časovno nedoločeno obdobje rabe. Glede na to, da je javno dobro povezano tudi z mojim delom in da mi precej stvari v zvezi s tem pojmom še ni jasnih, zlasti kar se tiče vpisov v zemljiški knjigi, sem se odločila, da nekoliko poglobljeno pristopim k študiju in to tudi izkoristim še za pisanje diplomskega dela ter tako končno zaključim že malo predolgo trajajoči univerzitetni študij prava. Diplomsko delo sem tako pričela s samim pojmom javnega dobra kot je bilo urejeno v zgodovini pa do sedanje nove pravne ureditve, ki pozna več vrst javnega dobra in tudi jasno določa, da je javno dobro v lasti države ali lokalne skupnosti, status javnega dobra pa se samo zaznamuje. Poudarek mojega diplomskega dela pa je zlasti na nekaterih konkretnih primerih vpisov v zvezi z javnim dobrom v zemljiški knjigi, saj se pri teh pojavlja kar precej problemov in mi je to predstavljalo še dodatni izziv, saj pričakujem, da bom uspela razčistiti določene nejasne pojme, kar bo v bodoče v pomoč ne samo meni osebno, ampak bom vso svoje znanje v zvezi z javnim dobrom, ki ga bom pridobila ob pisanju te diplomske naloge, delila tudi z ostalimi sodelavkami, našo zemljiškoknjižno sodnico, ki jo to področje tudi zelo zanima in pa seveda z ostalimi zainteresiranimi. Nujno je bilo, da najprej sistematično povzamem novo ureditev javnega dobra in nato iz te ureditve izhajam na konkretnih primerih, pri čemer pa sem pri teh ugotovila, da vendarle nimamo težav z javnim dobrom samo v zemljiški knjigi, ampak da ta pojem predstavlja težave tudi širše.
Keywords:Javno dobro, splošna raba, posebna raba, grajeno javno dobro, naravno javno dobro, pridobitev statusa javnega dobra, odvzem statusa javnega dobra, zaznamba javnega dobra.
Year of publishing:2010
Publisher:[J. Vrhovnik]
Source:Slovenj Gradec
UDC:34(043.2)
COBISS_ID:4027179 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:HA4RULDP
Views:9841
Downloads:2040
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:PF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:NATIONAL ASSETS
Abstract:National assets indicates a special status of immovable property which is bound with specific legal consequences. Immovable property as national assets is not involved in any legal transactions, however, it allows the possibility to establish servitude in public interest. It also allows the so called common use which means that anybody can use it free of charge under equal conditions, with no need to have a special administrative permission. This common use refers to a timely indefinite period of use. Since national assets is also closely connected with my work, and since there are many issues in this connection still not clear to me, in particular in relation to Land Register, I decided to go deeper into this subject and utilize it also for my diploma paper, finally finishing my university study of law. My diploma paper starts with an analysis of the term of national assets as it was arranged in the past up to today's legislative regulation which knows many types of national assets, clearly defining that national assets is owned by the state or a local community, and that the status of national assets is merely noted in documents. This diploma paper concentrates on some actual examples of registrations in connection with national assets in Land Register. This is connected with many different problems, representing only an additional challenge for me. I expect to solve certain vague notions by writing this diploma paper and to gain valuable new knowledge which will then help me and also my colleagues and the judge engaged in Land Register at our court who shares high interest in this field with me. It was necessary for me to first systematically outline the new arrangement of national assets. This was then used as a basis for me when working on actual examples where I found that the issue of national assets is not a problem for Land Register only but also in a broader sense.
Keywords:National assets, common use, special use, constructed national assets, natural national assets, acquision of the status of national assets, withdrawal of the status of national assets, note of national assets.


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica