| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Okoljski odtis nekaterih poljščin in zelenjadnic v različnih pridelovalnih sistemih
Avtorji:Turinek, Maja (Avtor)
Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UNI_Turinek_Maja_2009.pdf (431,56 KB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Intenzivno industrijsko kmetijstvo kot drugi največji onesnaževalec okolja je vedno bolj podvržen pritisku javnosti, ki zahteva trajnosten način kmetijske pridelave. Indikatorjev za oceno trajnosti pridelovalnega sistema (PS) kot celote ni. Cilj diplomskega dela je bil zasnova ter ocenitev orodja za vrednotenje trajnosti pridelave poljščin (pšenica, pira in oljne buče) in zelenjadnic (zelje in rdeča pesa) v štirih PS (konvencionalni — KON, integrirani — INT, ekološki — EKO in biološko dinamični — BD), s podatki poljskega poskusa na FKBV v sezoni 2008. Sustainable Process Index ® (SPI) za kmetijstvo preračuna okoljski odtis vseh direktnih in indirektnih porabljenih osnovnih sredstev tekom pridelave v m2. Analiza je pokazala, da so razlike med PS velike, delni rezultati okoljskega odtisa nakazujejo na mesta potrebna izboljšav tekom pridelave. Okojski odtis je bil pri vseh opazovanih kulturnih rastlinah največji v KON (skupno 3.005.108,9 m2) in najmanjši pri kontrolnem (642.906,2 m2), referenčnem PS. Največji okoljski odtis je imela pšenica v KON (792.646,8 m2) in najmanjši oljne buče v kontrolnem (113.334,7 m2) PS. Izračunan indeks okoljske učinkovitosti (okoljski odtis na enoto pridelka — kg) je trend SPI v večini potrdil. SPI je dobro in dostopno orodje za prikaz trajnosti in pomanjkljivosti PS tako za pridelovalce, javnost kot akterje politike.
Ključne besede:okoljski odtis, pridelovalni sistemi, pridelava poljščin, pridelava zelenjadnic, Sustainable Process index ® - SPI
Leto izida:2009
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:KFKZMFKJ
Število ogledov:2706
Število prenosov:378
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Ecological footprint of some field crops and vegetables in different production systems
Opis:Intensive industrial farming is, as the second largest polluter, evermore subjected to public pressure, where more sustainable ways of farming are demanded. However, there are no wholesome indicators to evaluate the sustainability of a production system (PS). The goal of this thesis was to develop and evaluate a tool for evaluating the sustainability of field crop (wheat, spelt and oil pumpkins) and vegetable (cabbage and red beet) production in 4 PS (conventional – CON, integrated – INT, organic – ORG and biodynamic – BD), using data from a field trial conducted at FKBV in 2008. The Sustainable Process Index ® (SPI) for agriculture calculates the ecological footprint (EF) of all, direct and indirect, used base materials in the production process expressed in m2. Results show great differences between PS, where critical points in need of improvement during the production process become visible. The total EF of PS was the greatest in CON (3.005.108,9 m2) and the smallest in the control (642.906,2 m2), used as a reference PS. Furthermore, CON wheat had the greatest EF (792.646,8 m2) and oil pumpkins in the control the smallest EF (113.334,7 m2). The calculated index of ecological efficieny (EF/kg of yield) reinforced the trend of the SPI results. SPI is a good and accessable tool for presenting the sustainability and shortcomings of PS for producers, the public as well as policy makers.
Ključne besede:ecological footprint, production systems, field crops production, vegetable production, Sustainable Process index ® - SPI


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici