| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:MOŽNOSTI IZVAJANJA DAVČNE POLITIKE NA PODROČJU DAVKA NA DODANO VREDNOST PRI IZBRANIH DEJAVNOSTIH V SLOVENIJI IN NA HRVAŠKEM
Avtorji:ID Smontara, Sanja (Avtor)
ID Kokotec-Novak, Majda (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UNI_Smontara_Sanja_2009.pdf (401,36 KB)
MD5: 237D42FFC47A2B436719255F3D957B9D
PID: 20.500.12556/dkum/a986ac27-a5bf-4dcd-ae6f-a4d576594f9d
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Organizacija:EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
Opis:V diplomski nalogi je govora o obračunavanju DDV, o Zakonu o DDV in o Pravilniku o izvajanju zakona o DDV v Sloveniji in na Hrvaškem. Obravnavali smo le določen del DDV; torej posebne postopke obdavčevanja z DDV. Predstavili smo posebne ureditve obdavčevanja z DDV; le-te so posebne ureditve za male davčne zavezance, za kmete, za potovalne agencije in za investicijsko zlato in tristranske posle. Za male davčne zavezance in prav tako za kmetovalce, je tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem pomemben določen mejni znesek, glede na katerega posameznik vstopa ali pa ne v sistem obračunavanja DDV. V Sloveniji znaša mejni znesek malih davčnih zavezancev 25.000 €, na Hrvaškem pa 85.000 HRK. Pri obeh državah se lahko mali davčni zavezanec odloči ali bo obračunaval DDV ali ne; razen, ko prestopi prej omenjen mejni znesek, vstopi v sistem obračunavanja DDV avtomatsko. Izjema pri malih davčnih zavezancih so kmetovalci, katerih mejni znesek v Sloveniji znaša 7.500 € katastrskega dohodka, na Hrvaškem pa znaša enako kot za male davčne zavezance, torej 85.000 HRK. V Sloveniji je posebnost obdavčevanja kmetovalca t.i. kmet pavšalist, ki si doda 4% na prodajno ceno svojega izdelka; na Hrvaškem pa lahko kmet vstopi v sistem pavšalnega obdavčevanja dohodka, če ne presega mejnega zneska obračunavanja DDV. Pri potovalnih agencijah je v Sloveniji pomembno, na kakšen način poslujejo in glede na le-tega ali so lahko vključene v posebno ureditev obdavčevanja ali pa le v splošno ureditev obdavčevanja z DDV. V Sloveniji so obravnavane pod posebno ureditvijo samo, kadar delujejo potovalne agencije v svojem imenu. DDV se tako obračunava samo od razlike v ceni. Na Hrvaškem ne poznajo posebnega postopka obdavčevanja potovalnih agencij, DDV obračunavajo po splošni ureditvi. Na Hrvaškem zasledimo tudi možnost pavšalnega obdavčevanja dohodka državljanov, ki dajejo turistom v najem sobe in stanovanja ter tistim, ki organizirajo na svojem zemljišču kampe za namestitev gostov. V tem sistemu pavšalnega obdavčevanja ostajajo samo državljani, ki izpolnjujejo določene pogoje. Za investicijsko zlato imamo v Sloveniji določeno posebno ureditev obdavčevanja z DDV, med tem ko Hrvaška z vidika DDV investicijskega zlata nima nikjer opredeljenega, razen tega, da se na promet zlatih palic, katerega opravlja Hrvaška narodna banka, ne obračunava DDV. V Sloveniji je investicijsko zlato lahko oproščeno plačila DDV. V bistvu Hrvaška ne obravnava posebnih postopkov obdavčevanja v Zakonu o DDV, razen malih davčnih zavezancev in prodaje rabljenih osebnih vozil, s čimer se posebej nismo ukvarjali, v Sloveniji pa to področje ureja poseben zakon. Drugi posebni postopki obdavčevanja z DDV so na Hrvaškem urejeni na splošno, natančneje pa so obrazloženi v določenih brošurah. V diplomi je govora tudi o tristranskih poslih, ki so zanimivi z vidika obravnave DDV. Kot smo že povedali poznamo prave in neprave tristranske posle, ki se med seboj razlikujejo glede na kraj obravnave oziroma obdavčevanja.
Ključne besede:značilnosti DDV v Sloveniji in na Hrvaškem, posebni postopki obdavčevanja v Sloveniji in na Hrvaškem, mali davčni zavezanci v Sloveniji in na Hrvaškem, kmetje v Sloveniji in na Hrvaškem, pavšalna stopnja in kmetje pavšalisti, potovalne agencije v Sloveniji in na Hrvaškem, investicijsko zlato v Sloveniji, tristranski posli.
Kraj izida:Kostanjevec
Založnik:[S. Smontara]
Leto izida:2009
PID:20.500.12556/DKUM-12133 Novo okno
UDK:336.22
COBISS.SI-ID:10234908 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LO807JCC
Datum objave v DKUM:26.05.2010
Število ogledov:3740
Število prenosov:385
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:EPF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE POSSIBILITY OF TAX POLICY EXECUTION IN THE AREA OF VALUE ADDED TAX WITH SELECTED ACTIVITY IN SLOVENIA AND CROATIA
Opis:My diploma thesis talks about charging value added tax (hereinafter referred to as VAT), the VAT Act, and the procedure of VAT Act in Slovenia and Croatia. We exposed only a part of VAT, in particular procedures of VAT taxation. We presented special taxation regulations with VAT; these are special regulations for small taxpayers, farmers, travel agencies, investment gold and tripartite transactions. For small taxpayers and farmers in Slovenia and Croatia defined threshold amount is important according to which the individual enters the system of VAT charging or not. The threshold amount of small taxpayers is 25,000 € in Slovenia and 85,000 HRK in Croatia. In both countries small taxpayer can decide whether to charge VAT or not, except when he exceeds the aforementioned threshold amount, he enters the system of VAT charging automatically. The exception within small taxpayers are farmers, by which the Slovene threshold amount is 7,500 € of cadastral income. In Croatia it is equal to the threshold amount of small taxpayers, this is 85,000 HRK. In Slovenia the exception of farmer’s taxation is so called flat-rate farmer, who can add 4% to the selling price of his product. In Croatia a farmer can enter into the flat-rate taxation system of income if he does not exceed the threshold amount of VAT charging. The type of management in the Slovene travel agencies is important and it is also important, whether they can include special taxation regulation or only general taxation regulation with VAT. In Slovenia, special regulation is handled only when travel agencies work under their own name. VAT is charged only from the price difference. In Croatia the special taxation procedure of travel agencies is unknown, VAT is charged according to general taxation regulation. They also have the possibility of flat-rate taxation of income for citizens that hire out rooms and apartments and for those, who organize camps for accommodation of guests on their land. In this system of flat-rate taxation participate only citizens, who fulfill certain conditions. Special regulation of VAT taxation is defined for investment gold in Slovenia, while in Croatia, from VAT’s point of view, investment gold is undefined, except that VAT is not charged in the business with gold sticks that is performed by the Croatian National Bank. In Slovenia investment gold can be VAT free. Croatia does not approve special regulations of VAT taxation with the VAT Act, except for small taxpayers and sales of second-hand vehicles, which we did not specifically address, but in Slovenia, this area is governed by a special law. Other special procedures of taxation of VAT in Croatia are regulated in general, and are explained more specifically, in particular brochures. We also pointed out the tripartite transactions that consider VAT. As we have already mentioned, we know the correct and incorrect tripartite transactions that can be distinguished according to the place of taxation.
Ključne besede:VAT characteristics in Slovenia and Croatia, special taxation regulations in Slovenia and Croatia, small taxpayers in Slovenia and Croatia, farmers in Slovenia and Croatia, flat-rate assessment and flat-rate farmers, travel agencies in Slovenia and Croatia, investment gold in Slovenia, tripartite transactions.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici