| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE V ANTIČNEM RIMU
Authors:Slatinek, Tina (Author)
Marolt, Janez (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Slatinek_Tina_2009.pdf (1,10 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Vzgoja in izobraževanje otrok sta izrednega pomena za vsak narod, česar so se zavedali že v antičnih časih. V izobraženosti naroda se namreč skriva tudi moč države. Več kot bodo državljani vedeli in bolje kot bodo usposobljeni za neko delo, večja bo tudi moč države, tako politična kot gospodarska. Prav zaradi teh vzrokov so tudi v Rimu v teku svojega zgodovinskega razvoja pod vplivom družbenih, kulturnih in političnih sprememb, zaradi katerih je prišlo tudi do potreb po širši in globlji izobrazbi, začeli ustanavljati šole. Šole so bile sprva malo številčne, sčasoma pa je njihovo število začelo naraščati. Zraven elementarnega pisanja, branja in računanja, so večjo pozornost začeli polagati tudi drugim vedam, in sicer literaturi, slovnici, retoriki. Metode poučevanja so bile pri Rimljanih precej podobne grškim, če ne celo enake. Razlog tiči v tem, da so Rimljani, tako kot na mnogih področjih, tudi na področju izobraževanja posnemali Grke. Antično obdobje je na področju vzgoje in izobraževanja postavilo pomembne temelje, na katerih so dalje gradili drugi narodi, ki so črpali iz njihovih dognanj in pedagoških idej ter jih nato prilagajali novemu času in okoliščinam.
Keywords:vzgoja, izobraževanje, pedagogika, antika, zgodovina pedagogike, antični Rim, rimsko šolstvo
Year of publishing:2009
Publisher:[T. Slatinek]
Source:Maribor
UDC:93/94(043.2)
COBISS_ID:17219336 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:6TWP7TDU
Views:5920
Downloads:995
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:ERZIEHUNGS UND UNTERRICHTSWESEN IM ANTIKEN ROM
Abstract:Das Erziehungs-und-Unterrichtswesen der Kinder ist für alle Nationen von zentraler Bedeutung. Dessen waren sie sich schon in der antiken Zeit bewusst. In der Bildung der Nation liegt nämlich die wirtschaftliche und militärische Stärke eines Landes. Je mehr die Staatsbürger gebildet sind, desto gründlicher werden sie ihre Arbeit ausüben. Auch in antiken Rom kam es auf Grund gesellschaftlicher, kultureller und wirtschaftlicher Veränderungen zur Gründung der Schulen. Immer mehr Stimmen befürworteten eine breite und globale Bildung der Menschen. Am Anfang war die Zahl der Schulen gering. Mit der Zeit aber stieg sie immer mehr. Neben des Schreibens, Lesens und Rechnens lag der Schwerpunkt in der Rhetorik, Literatur und Grammatik. Wie viele andere Dinge haben die Römer auch die griechische, Erziehung übernommen. Das Erziehungs-und-Unterrichtswesen der Antike schaffte die Grundlage auf der spätere Nationen gebaut haben. Das antike Schulsystem bot ihnen neue Erkenntnisse und pädagogische Ideen, die sie ihrer Zeit angepasst haben.
Keywords:Die Erziehung, Die Bildung, Die Pädagogik, Die Antike, Geschichte der Pädagogik, das antike Rom, das römische Schulsystem


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica