| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Prehrana pacienta s srčno-žilnim obolenjem
Avtorji:Bandur, Ursula (Avtor)
DONIK, BARBARA (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Herlič, Majda (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Bandur_Ursula_2009.pdf (2,74 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:V diplomskem delu smo predstavili prehrano pacienta s srčno-žilnim obolenjem. Na kratko smo opisali zgodovino prehrane, sestavne dele hrane in vpliv prehrane na bolezni, kot so arterioskleroza, povišan krvni tlak, povišan holesterol, obolevnost za miokardnim infarktom in debelost. Opisali smo tudi zdravstvenovzgojno delo kot pomemben dejavnik pri preprečevanju bolezni in njenega poslabšanja. Prikazali smo rezultate ankete, izvedene na polikliniki Spera v Mariboru, kjer smo anketirali 30 njihovih pacientov, ki so prišli v ambulanto. Naše ugotovitve so, da se oboleli za srčno-žilnim obolenjem pred postavljeno diagnozo v veliki večini niso prehranjevali zdravo. V anketi nas je presenetilo, da je večina anketirancev dobila informacije o dietni prehrani od zdravnika in ne od medicinske sestre. Nekaj jih je kadilo, vendar je večina prenehala. Ugotovili smo, da se ljudje sicer zavedajo pomena zdrave varovalne prehrane, vendar je velikokrat ne upoštevajo, ko je še čas; ob nastopu bolezni pa je pogosto že prepozno, da bi lahko preprečili obolenje, lahko samo še zdravijo oziroma lajšajo nastale posledice.
Ključne besede:Ključne besede: pacient, prehrana, srčno-žilno obolenje, zdravstvena vzgoja
Leto izida:2009
Založnik:[U. Bandur]
Izvor:Maribor
UDK:616.1-056.24:613.2
COBISS_ID:1523108 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FGSOCSJP
Število ogledov:3388
Število prenosov:352
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nourishment of patient with heart-vascular illneses
Opis:ABSTRACT In the diploma thesis we presented the nutrition of patient with cardiovascular illness. We briefly described the nutrition history, nutrition components, and the influence of nutrition on illnesses, such as arteriosclerosis, high blood pressure, high cholesterol, myocardial infarction and corpulence. We also described about health-educational work as an important factor of illness prevention and its aggravation. We showed the results of an investigation that was realized at the polyclinics Spera in Maribor. We investigated about 30 of their patients. We ascertained that the ones, who suffer cardiovascular illness, did not consume healthy nutrition before they were diagnosed. We were surprised about the fact that most of people investigated received the information on diet food from the doctor and not from the nurse. Some of them smoked, but most of them already stopped. We found out that most people are aware of the importance of the healthy nutrition, but they frequently do not consider it enough, when there is still time. However, when they fall sick it is often too late to prevent this condition and they only can cure or alleviate the consequences.
Ključne besede:Key words: patient, nutrition, cardiovascular illness, health education


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici