| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:TABORIŠČE TEHARJE IN AMNESTIJA leta 1945
Authors:Potočnik, Terezija (Author)
FRIŠ, DARKO (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Potocnik_Terezija_2009.pdf (1,46 MB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:Eden najtemnejših, če ne celo najtemnejši madež slovenske zgodovine, je nastal v letu 1945 tik po koncu druge svetovne vojne. To temno obdobje je zaznamovano z državljansko vojno, z revolucijo, z begi iz domovine, nesrečno vrnitvijo vanjo, s koncentracijskimi taborišči in množičnimi poboji. Ko so bili pripadniki domobranskih enot vrnjeni nazaj v Slovenijo, so bili najprej deportirani v koncentracijska taborišča širom po Sloveniji. Eno od takih je bilo tudi taborišče Teharje. Tja so namestili množico domobrancev, njihovih pomožnih enot, civilistov, ki so jih spremljali. Torej; v istem taborišču so se znašli tako civilisti, ki so spremljali domobrance, kot tudi drugi, ki so bili zaprti bodisi zaradi kolaboracije ali posedovanja dobrin, ki si jih je zaželela nova oblast. Nova oblast, bolje rečeno osvobodilna fronta (OF) pod vodstvom komunistične partije (KP), je prevzela oblast na vseh področjih, to se je odražalo tudi v sodstvu, ki je začelo vsebovati prvine socialističnega prava, še prej pa so z dekretom ukinili predvojno pravo. To je vodilo v pravni nered, v katerem so se dogajali montirani procesi in montirane obsodbe. Veliko večino zaprtih domobrancev, ki so jih pred tem razdelili v skupine, so izvensodno pobili. Preživeli, v primeru Teharij sta bili to skupini B in A, ki so ju sestavljali mladoletni domobranci, pa so bili na milost in nemilost prepuščeni življenju v koncentracijskem taborišču. Velik del jih je bil obsojen zaradi pripadnosti domobranskim enotam. Vojaško sodišče v Celju je obsodilo 405 zapornikov. Obsojeni so bili na različno dolge kazni odvzema svobode s prisilnim delom in odvzemom državljanskih in političnih pravic. Tega jih je odrešila amnestija, ki je bila razglašena 3. 8. 1945 in po kateri se je iz taborišča Teharje v svobodo napotilo 369 amnestirancev. Amnestirani pa niso bili le bivši domobranci, temveč tudi civilne osebe. Za nekatere med njimi obstajajo obsodbeni dokumenti, za druge pa le dva seznama, eden popolnoma amnestiranih in drugi delno amnestiranih. Slednji so v taborišču dalje prestajali kazen, še v času, ko se je taborišče jeseni 1945 preoblikovalo v kazensko taborišče Teharje.
Keywords:Ključne besede: taborišče Teharje, domobranci, amnestija, poboji, montirani procesi, politika in sodstvo leta 1945, vojaška sodišča.
Year of publishing:2009
Publisher:[T. Potočnik]
Source:Maribor
UDC:93/94(043.2)
COBISS_ID:17063944 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SUYBDUBL
Views:6891
Downloads:783
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:LABOUR CAMP TEHARJE AND AMNESTY IN 1945
Abstract:One of the darkest, if not the darkest chapter of Slovenia's history dates to 1945, shortly after the conclusion of World War II. This dark period was marked by a civil war, revolution, by fleeing the homeland and an ill-fated return, by concentration camps and mass executions. After members of the Slovene Home Guard (SD - Slovensko domobranstvo) had been returned to Slovenia, they were deported to concentration camps across Slovenia, one of these being the Teharje concentration camp. Many SD members were placed there, along with their supporting units and the civilians who had been accompanying them, as well as others, who were imprisoned for collaboration or for possessing goods that the new government desired. The new government, more precisely the Liberation Front (OF - Osvobodilna Fronta) under the leadership of the Communist Party (KP - Komunistična partija) seized power in all branches of government. This was also evident in the administration of justice, where elements of socialist law were introduced, preceded by a decree abolishing the pre-war legislation. This led to a legal disorder, in which many show trials were held, and sentences passed out. The vast majority of SD members, who were divided into groups, were executed without trial. The survivors, in the case of Teharje consisting of juvenile SD members (the groups B and A), were left at the mercy of the life in the concentration camp. Most were convicted for being SD members; the court-martial in Celje convicted 405 prisoners. They were sentenced to varying terms of forced labor, and stripped of their citizens’ rights and political rights. They were freed by a general amnesty, declared on 3 August 1945; afterwards 369 amnestees walked out of Teharje free. In addition to former SD members, civilians were also granted amnesty. Court documents exist for some of them, the others are listed on two lists – the persons on the first list were granted full amnesty, while the other list consists of persons granted partial amnesty. The latter remained in Teharje to serve their sentence; during that time the camp was transformed into a penal camp.
Keywords:Key words: Teharje concentration camp, Slovene Home Guard, amnesty, executions, show trials, politics and the administration of justice in 1945, court-martial


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica