| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:SEPARACIJA BIOAKTIVNIH KOMPONENT IZ BRUSNIC
Avtorji:Peklar, Mojca (Avtor)
Škerget, Mojca (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Knez, Željko (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Peklar_Mojca_2009.pdf (6,10 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:S pomočjo konvencionalne ekstrakcije in superkritične ekstrakcije s CO2 posušenih plodov brusnic smo pripravili ekstrakte v katerih smo določili vsebnost nekaterih fenolnih spojin. Pri konvencionalni ekstrakciji smo kot topilo uporabili 60 % raztopino acetona in 35 % raztopino etanola. Ekstrakcije smo izvajali pri temperaturi 22 °C in pri temperaturi 40 °C v dveh stopnjah. V pripravljenih ekstraktih smo določali koncentracije celokupnih monomernih antocianinov, celokupnih fenolov, celokupnih flavonoidov, proantocianidinov in taninov s spektrofotometričnimi metodami. Merili smo jim absorbanco pri različnih valovnih dolžinah in na podlagi dobljenih umeritvenih krivulj izračunali koncentracije. Rezultate smo podali na gram ekstrakta in na gram materiala. Prav tako smo spremljali kinetiko ekstrakcije, tako da smo med postopkom ekstrakcije jemali vzorce v različnih časovnih intervalih in spremljali spreminjanje koncentracije v odvisnosti od časa.
Ključne besede:Konvencionalna ekstrakcija, superkritična ekstrakcija s CO2, brusnica, celokupni fenoli, celokupni flavonoidi, celokupni antocianini, tanini, proantocianidini, kinetika ekstrakcije
Leto izida:2009
Založnik:[M. Peklar]
Izvor:Maribor
UDK:66.061.34:547.568(043.2)
COBISS_ID:13440022 Povezava se odpre v novem oknu
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SXAYGCT9
Število ogledov:3134
Število prenosov:413
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:SEPARATION OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM CRANBERRIES
Opis:Dried cranberries were extracted and obtained extracts were analyzed on the content of phenolic compounds. Conventional extraction with organic solvents and supercritical extraction with CO2 were applied. For conventional extraction 60 % solution of acetone and 35 % solution of ethanol were used. Extractions were performed at temperature 22°C and at temperature 40 °C in two steps. Concentrations of total monomeric anthocyanins, total phenols, total flavonoids, proanthocyanidins and tanins were determined in prepared extracts by spectrophotometric methods. The absorbances at different wavelengths were measured and according to calibration curves concentrations were calculated. Results were expressed per gram of extract and per gram of material. The kinetics of extractions was followed, so that the samples were taken at different time intervals during the process of extraction and variation of concentration with time was monitored.
Ključne besede:Conventional extraction, supercritical extraction with CO2, cranberry, total phenols, total flavonoids, total anthocianins, tanins, proanthocianins, kinetics of extraction


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici