| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:ŠTUDIJA VPLIVA SUPERKRITIČNEGA OGLJIKOVEGA DIOKSIDA NA PREŽIVETJE KVASOVK IZ SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Avtorji:Ajtnik, Maja (Avtor)
Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Primožič, Mateja (Komentor)
Datoteke:.pdf UNI_Ajtnik_Maja_2009.pdf (3,63 MB)
MD5: F72F579BC899A49057CCE4BFA6A8A584
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo (m5)
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Saccharomyces cerevisiae sodi v razred kvasovk, ki spadajo v kategorijo gliv. V nasprotju z Escherichia coli in ostalimi bakterijami ima S. cerevisiae celično jedro in citoplazmatske organele. S. cerevisiae je prvi eukariot, ki so mu določili genom in predstavlja odličen modelni sistem za proučevanje višjih eukariotov. Zadnjih dvajset let se zgoščeni ogljikov dioksid (CO2) pogosto uporablja kot alternativa za netermično pasterizacijo hrane v prehrambeni industriji. Tako je hrana določen čas v kontaktu s sub- ali superkritičnim CO2 (SC CO2) kar lahko posledično povzroči inhibicijo rasti mikroorganizmov. SC CO2 pa lahko služi tudi kot topilo za ekstrakcijo intracelularnih komponent iz mikrobnih celic ali za izolacijo produktov iz reakcijske zmesi pri proizvodnji biomase. Karakteristike ekstrakcije s SC CO2 sovpadajo s pogoji biotehnološke proizvodnje: blaga temperatura, netoksičnost, dobra selektivnost in čisti produkti (brez prisotnosti topila).
Ključne besede:S. cerevisiae, visok tlak, ekstrakcije, superkritični ogljikov dioksid …
Leto izida:2009
Založnik:[M. Ajtnik]
Izvor:Maribor
UDK:66-987:582.282.23(043.2)
COBISS_ID:13338646 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:EZQJX6ZF
Število ogledov:3266
Število prenosov:320
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:STUDY OF INFLUENCE OF SUPERCRITICAL CARBON DIOXIDE ON SURVIVAL OF YEASTS FROM SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Opis:Saccharomyces cerevisiae belongs to a class of yeasts, belonging to the fungi. In contrast to Escherichia coli and other bacteria, the S. cerevisiae contains cell nucleus and cytoplasmatic organelles. S. cerevisiae is the first eukaryot, which genome was defined and represents an excellent model system for the study of higher eukaryots. Over the past twenty years, the use of high-pressure carbon dioxide (CO2) is also proposed as an alternative non-thermal pasteurization technique for foods in the food industry. Thus, the food is a limited period of time in contact with the sub- or supercritical CO2 (SC CO2), and may consequently lead to inhibition of growth of microorganisms. SC CO2, however, can also serve as a solvent for the extraction of intracellular components from microbial cells or for isolation of products from the reaction mixture in the production of biomass. The characteristics of SC CO2 extraction fit well with biotechnological production conditions: mild temperatures, lack of toxicity, good selectivity and ultra-pure products (no solvent residues).
Ključne besede:S. cerevisiae, high pressure, extractions, supercritical carbon dioxide …


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici