| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Rast in pridelek zelenjadnic v združeni setvi
Avtorji:Žuljan, Marko (Avtor)
Bavec, Martina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Zuljan_Marko_2009.pdf (1,52 MB)
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo (m2)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:IZVLEČEK V letih 2007 in 2008 smo na Univerzitetnem kmetijskem centru Pohorski dvor v Pivoli pri Mariboru v Sloveniji izvedli ekološki poljski poskus združene setve zelenjadnic, s katerim smo proučili vpliv šestih zelenjadnic na pridelek belega zelja (Brassica oleracea L. var. capitata f. alba DC.). Zelje kot osnovni posevek je bilo posajeno skupaj z zelenjadnicami: glavnato solato (Lactuca sativa L. var. capitata DC.), nizkim fižolom (Phaseolus vulgaris L.), rdečo peso (Beta vulgaris L. ssp. rubra L.), paradižnikom (Lycopersicum esculentum Mill.), porom (Allium porrum L.) in zeleno (Apium graveolens L.). Zelenjadnice so bile posajene v istem časovnem terminu kot zelje po aditivnem vzorcu združene setve na sredini medvrstnih prostorov zelja. Vse zelenjadnice so bile posajene tudi kot samostojni posevki. Statistična zasnova poskusa je bila naključni blok sistem s štirimi ponovitvami. Izračunali smo nekatere kazalce učinkovitosti izrabe pridelovalne površine, časa pridelave, tekmovalnosti vrst in prihodka združene setve. Statistično značilno najvišji pridelek zelja v združeni setvi je bil dosežen pri združeni setvi z rdečo peso in solato, medtem ko je bil najnižji pridelek dosežen v združeni setvi s paradižnikom. Paradižnik je imel največjo tekmovalno moč proti zelju, medtem ko je rdeča pesa pozitivno vplivala na produktivnost zelja. Vrednosti količnika ekvivalenta tal (LER) so bile višje od 1,0 pri vseh obravnavanjih združene setve. Najvišja vrednost LER (1,45) je bila dosežena pri združeni setvi zelja in paradižnika ter najmanjša pri združeni setvi zelja in fižola ter zelja in pora (1,19). Kazalci učinkovitosti izrabe pridelovalne površine in časa pridelave so pokazali prednost večine obravnavanj združene setve v primerjavi s samostojnimi posevki. Kazalec relativne skupne vrednosti (RVT) je pri pridelavi zelja in paradižnika ter zelja in solate v združeni setvi pokazal višji prihodek v primerjavi s prihodkom pridelave paradižnika in solate kot samostojna posevka. Rezultati raziskave so pokazali, da združena setev zelja s preučevanimi zelenjadnicami lahko poveča produktivnost, učinkovitost izrabe pridelovalne površine, časa in prihodka pridelave v primerjavi s samostojnimi posevki.
Ključne besede:Ključne besede: zelje, združena setev, količnik ekvivalenta tal (LER), kazalec relativne skupne vrednosti (RVT), ekološko kmetovanje
Leto izida:2009
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:TKQG9GPO
Število ogledov:3842
Število prenosov:535
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Growth and productivity of vegetables in intercropping system
Opis:ABSTRACT In 2007 and 2008 an investigation was carried out to determine the effect of different intercropping systems on the yield of white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata f. alba DC.) in organic farming under field conditions at the University agricultural centre Pohorski dvor in Pivola near Maribor, Slovenia. In the study, white cabbage was used as a main crop, and head lettuce (Lactuca sativa L. var. capitata DC.), bush bean (Phaseolus vulgaris L.), red beet (Beta vulgaris L. ssp. rubra L.), tomato (Lycopersicum esculentum Mill.), leek (Allium porrum L.) and celery (Apium graveolens L.) were used as intercrops. Each of the intercrops was planted simultaneously in additive intercropping design between cabbage rows in separate plots. Cabbage and all intercrops were also grown as sole crops. The experimental design was complete randomized block system with four replications. Some indexes of land and time use efficiency, competitive ability of component species and income of intercropping treatments were calculated. The significant highest marketable yield of cabbage in intercropping was obtained in plots with red beet and lettuce and the lowest one with tomatoes intercropping. The tomatoes had the highest competitive strength to cabbage and contrarily red beet had facilitate affect on cabbage productivity. LER values were over 1,0 in all intercropping systems and showed the advantage of all intercrops treatments. The highest LER (1,45) was obtained with cabbage and tomatoes intercropping and the lowest one with cabbage:bean and cabbage:leek intercropping (1,19). The indexes of land and time use efficiency pointed out the advantage of the most intercrop treatments over sole crops. The relative value total index (RVT) showed higher income of cabbage : tomato and cabbage : lettuce intercropping than tomato and lettuce solitary cropping. The results showed that cabbage based intercropping system could increase productivity, land and time use efficiency and income compared with the production of studied vegetables as sole crops.
Ključne besede:Key words: cabbage, intercropping, land equivalent ratio (LER), relative value total index (RVT), organic farming


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici