| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Show document

Title:NEKATERI VIDIKI RAZŠIRJENOSTI MOBINGA MED UČITELJI V OSNOVNI ŠOLI
Authors:Purgaj, Tjaša (Author)
Bezenšek, red. prof. dr. Jana (Mentor) More about this mentor... New window
Files:.pdf UNI_Purgaj_Tjasa_2009.pdf (990,10 KB)
 
Language:Slovenian
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Organization:FF - Faculty of Arts
Abstract:V času vse večje tekmovalnosti, individualizma in skrbi za dobiček se vse bolj srečujemo s psihičnim nasiljem na delovnem mestu. Mobing je vsako neprimerno ravnanje na delovnem mestu, ki se pojavlja načrtno, sistematično in dlje časa z namenom, da se žrtev izloči iz delovne sredine. Negotova delovna mesta, stres, spremembe v načinu organizacije, slabi medsebojni odnosi so le nekateri izmed vzrokov mobinga. Posledice psihičnega nasilja za žrtev so lahko zelo hude, od psihičnih težav in obolenj do pomanjkanja socialne varnosti in slabenja socialnih odnosov. Po številnih raziskavah se mobing najpogosteje pojavlja v javni sferi. V diplomskem delu nas je zanimalo, v kolikšni meri je mobing razširjen med učitelji v osnovni šoli. Rezultati so pokazali, da je mobing med učitelji še kako prisoten, zato je potrebno veliko delati na preventivi. Ni dovolj samo zakonsko sprejetje mobinga kot kaznivega dejanja, pač pa je treba vzpostaviti javno zavest o škodljivih posledicah mobinga in razviti družbeno občutljivost za ta problem.
Keywords:mobing, psihično nasilje, delovno mesto, nadlegovanje, konflikt, medsebojni odnosi, psihične posledice, učitelji
Year of publishing:2009
Publisher:[T. Purgaj]
Source:Maribor
UDC:316(043.2)
COBISS_ID:17305096 Link is opened in a new window
NUK URN:URN:SI:UM:DK:0OLHFYUY
Views:4090
Downloads:474
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Categories:FF
:
  
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only for logged in users.
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Hover the mouse pointer over a document title to show the abstract or click on the title to get all document metadata.

Secondary language

Language:English
Title:SOME VIEWS OF MOBBING EXAPANSION AMONG TEACHERS IN ELEMENTARY SCHOOL
Abstract:In the era of greater competition, individualism and concern for profit, emotional violence in a workplace is becoming more frequent. Mobbing is each inappropriate conduct in a workplace, that occurs carefully planned, systematically and in a longer period of time, with a purpose to eliminate the victim out of a work environment. Uncertain workplaces, stress, changes in the way of organization, weak personal relationships are only a few of reasons for mobbing nowadays. Consequences of mental violence are exhausting for the victim, from various mental crisis and illnesses to lack of social safety and decline of social relations. Numerous researches indicate that mobbing is the most frequent in a public sphere. In my diploma paper we were interested in the spread of mobbing among teachers in elementary schools. The results indicated that mobbing is very much present among teachers, therefore a lot needs to be done to prevent it. It is not enough to admit mobbing as a legal criminal offence. We also need to establish public consciousness about harmful consequences of mobbing and a social sensitivity for this particular problem needs to be developed.
Keywords:mobbing, emotional violence, workplace, harassment, conflict, personal relationship, mental damage, teachers


Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica