| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 42
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Prenosni elektronski sistem za brezžično predvajanje glasbe : diplomsko delo
Žiga Petak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je zasnovati delujoč prenosni zvočnik za predvajanje glasbe, ki ga uporabljamo s pomočjo brezžične tehnologije Bluetooth. Naredili smo ojačevalno vezje, ki ojači signal in ga razdeli na dva zvočnika. Za začetek diplomske smo prvo naredili raziskavo področja, ki ga izdelek zajema, kjer smo podrobneje opisali zvočnike in njihovo uporabo. V nadaljevanju smo s pomočjo podatkovnih listov izbirali najboljše možne komponente, izdelali vezje in sestavili izdelek. Na koncu smo izdelek testirali.
Keywords: prenosni zvočnik, zvok, tiskano vezje
Published in DKUM: 25.10.2022; Views: 192; Downloads: 10
.pdf Full text (3,43 MB)

2.
Notni zapis razpoznanih zvokov glasbil s pomočjo nevronske mreže : diplomsko delo
Mark Žejn, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen način, kako lahko glasbeno datoteko pretvorimo v valovno transformacijo, ki nam omogoča frekvenčni zapis zvoka. Tekom diplomske naloge je predstavljena klasifikacija posameznih tonov, intervalov in akordov z različnimi instrumenti (harmonika in flavta). Tak frekvenčni zapis lahko uporabljamo za učenje nevronske mreže. Nevronsko mrežo bi lahko v nadaljevanju, po uspešnem učenju uporabljali za prepoznavo posameznih tonov, intervalov, akordov in pridobljene signale frekvenčnega zapisa spreminjali v notne zapise, kar bi posamezniku omogočalo na avtomatiziran način zapisati notni zapis.
Keywords: notni zapis, nevronska mreža, glasba, pretvorba, zvok
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 418; Downloads: 65
.pdf Full text (8,73 MB)

3.
Analiza hrupa polimernih zobnikov : diplomsko delo
Jon Jelen, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnove akustike oz. zvoka in njegove značilnosti, povzeti pa so tudi osnovni tipi mikrofonov, izbira katerega je ključnega pomena za pridobitev kvalitetnega posnetka hrupa. Ob upoštevanju tega je opisan potek zvočne meritve polimernega zobnika s kovinskim nanosom, s katerim smo pridobili kakovostne zvočne posnetke hrupa med obratovanjem.
Keywords: Zvok, zobnik, vibracije, mikrofon.
Published in DKUM: 02.09.2022; Views: 277; Downloads: 50
.pdf Full text (4,00 MB)

4.
Sodobna produkcija elektronske glasbe : diplomsko delo
Žan Kapun, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na sodobno elektronsko glasbo ter strojno in programsko opremo, ki se pri tem uporablja. V teoretičnem delu so opisani elektronska glasba, strojna oprema, komponente, iz katerih je sestavljen zvok, ter koncept mešanja in masteringa. Vsi ti elementi so nato uporabljeni za ustvarjanje primera elektronske glasbe, na podlagi katerega je bilo prikazano ustvarjanje glasbe brez klasičnih inštrumentov in z uporabo minimalne strojne in programske opreme.
Keywords: zvok, glasbena produkcija, DAW, zvočni miks, mastering
Published in DKUM: 04.11.2020; Views: 816; Downloads: 70
.pdf Full text (1,52 MB)

5.
Vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka : magistrsko delo
Gregor Ivajnšič, 2019, master's thesis

Abstract: V današnjem času, ko velika večina komunikacije poteka preko interneta, je potrditev sogovorčeve identitete postala oteženo opravilo. Mnogo je primerov, ko se osebe izdajajo za nekoga drugega z namenom preslepitve ali pridobitve drugačne koristi od sogovorca. Kot odgovor na ta problem je bila razvita mobilna aplikacija, ki omogoča vzpostavitev preverljivega varnega komunikacijskega kanala s pomočjo zvoka. Dodane so ji bile tudi druge funkcionalnosti, kot so shranjevanje povezanih naprav, nastavitve z možnostjo izbire zvočnih profilov, možnost ponastavitve identitete naprave in sejne identitete. Aplikacija deluje v operacijskem sistemu iOS in se za prenos podatkov preko zvoka ter za uporabo kriptografskih konstruktov zanaša na zunanji knjižnici. Serializacija podatkov in njihova pretvorba v binarno obliko je prav tako realizirana s pomočjo zunanje knjižnice.
Keywords: kriptografija, varni kanal, varni komunikacijski kanal, zvok
Published in DKUM: 21.11.2019; Views: 750; Downloads: 86
.pdf Full text (2,30 MB)

6.
Uporaba difuzijskih elementov za izboljšanje akustičnih karakteristik v prostoru : diplomsko delo
Miha Kostevc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje uporabo difuzijskih elementov in kako sta difuzorja vplivala na izboljšavo akustičnih karakteristik v prostoru. Opisan je način izdelave in načrtovanja dveh difuzorjev (enodimenzionalnega in dvodimenzionalnega) ter opravljene meritve in prikaz rezultatov meritev. Meritve so se opravljale s programom ARTA. Meritve so bile opravljene v povsem praznem prostoru. Diplomska naloga zajema področje elektroakustike, akustike in prostorske akustike.
Keywords: zvok, akustika prostora, načrtovanje difuzorja, enodimenzionalen difuzor, dvodimenzionalen difuzor
Published in DKUM: 11.11.2019; Views: 685; Downloads: 56
.pdf Full text (3,48 MB)

7.
Dejavniki vpliva na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia
Leo Čoh, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje in grafično prikazuje dejavnike oziroma faktorje, ki vplivajo na zvok v kontrolni sobi glasbenega studia (šum, odboj, lom, refleksija, difrakcija, časovni odmev reverbacije). Z različno opremo in postavitvijo zvočnikov ter absorpcijskih materialov smo ugotovili, kako mora biti kontrolna soba optimizirana, da je primerna za glasbeno produkcijo. Pri tem smo opravili meritve valovanja zvoka v prostoru, katere smo primerjali z zvokom v dnevni sobi. Na podlagi tega smo v ugotovitvah določili, kaj je smiselno preurediti, da bi bila dnevna soba kar se da primerna za poslušanje in produkcijo glasbe, prav tako pa tudi, ali je to sploh mogoče. Meritve smo opravili s programom Sonarworks reference 3, ki so nam ga priporočili v glasbenem studiu.
Keywords: akustika, zvok, akustične meritve, zvočno valovanje
Published in DKUM: 29.05.2018; Views: 1518; Downloads: 133
.pdf Full text (1,33 MB)

8.
Vključitev multimedijskih komponent v aplikacijo za sporočanje
Anja Hauptman, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga se ukvarja s prikazom načina implementacije multimedijskih komponent, kot so zvok, slika in video, v aplikacijo za sporočanje z uporabo programskega jezika Swift. Osnova je aplikacija, kjer si lahko uporabniki med seboj pošiljajo sporočila v obliki besedila, slik, videov, zvočnih posnetkov ter drugih datotek. Prejeto ali poslano si lahko v aplikaciji tudi ogledajo ali predvajajo. Te datoteke si lahko tudi shranijo na svojo napravo (v tej aplikaciji je pokrit iPhone) in jih delijo v obliki sporočil (SMS in MMS) ali preko ostalih aplikacij, ki jih imajo na napravi in podpirajo tip izbrane datoteke.
Keywords: slika, video, zvok, programiranje, Swift
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 994; Downloads: 44
.pdf Full text (17,23 MB)

9.
OPTIMIZACIJA PARAMETROV ZVOČNIH SISTEMOV ZA RAZLIČNA AKUSTIČNA OKOLJA
Robert Rojc, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Optimizacija parametrov zvočnih sistemov je zelo pomemben del uporabe zvočnih sistemov. Za lažje razumevanje smo na začetku diplomske naloge razložili osnove akustike in definirali osnovne parametre zvočniških komponent. Predstavili smo različne tehnologije, tako samih komponent kot tudi postavitev in izvedli kratko primerjavo z izvedbami v preteklih desetletjih. Opravljen je pregled nekaterih pogostejših izvedb postavitev, tako celopasovnih kot tudi nizkotonskih komponent. Podana je praktična izvedba postavitve avdio ozvočenja na prizorišču, z opisom celotnega procesa optimizacije, od simulacij, do dejanskih meritev in prilagoditev.
Keywords: akustika, zvok, ozvočenje
Published in DKUM: 09.10.2017; Views: 1196; Downloads: 93
.pdf Full text (7,17 MB)

10.
Predvidevanje tokovno povzročenega zvoka in možnosti izboljšav
Peter Košir, 2017, master's thesis

Abstract: V okviru magistrskega dela je bila opravljena validacija numerične simulacije dinamičnega pojava tokovno povzročenega zvoka. Podana je bila ustrezna teoretična podlaga, sledi integralna obravnava elementa z značilnim pojavom žvižga v obliki eksperimenta, ki se je izvedel v Laboratoriju za energetske delovne stroje in tehnično akustiko na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani. Osrednji del magistrskega dela zajema nastavitve in zagon numerične simulacije v programskem okolju Fluent. Sledi analiza vplivnih spremenljivk s pomočjo hitre Fourierjeve transformacije in slikovna obdelava animacije tokovnega polja z lastno programsko kodo. Slednje je izkazalo soodvisnost značilnih amplitud v frekvenčni domeni tokovnega polja in akustičnega pojava.
Keywords: numerična simulacija, akustični tlak, tokovno povzročen zvok, turbulenca, turbulenten tok, akustika, zvok, hrup, tok tekočine, računalniška dinamika tekočin, simulacija velikih vrtincev.
Published in DKUM: 27.09.2017; Views: 1063; Downloads: 42
.pdf Full text (3,88 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica