| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 47
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Proučitev organiziranosti računovodstva in financ v družinskih podjetjih AA, BB in CC
Nina Prater, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomski projekt je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu smo predstavili teoretična dejstva in družinsko podjetje definirali iz več različnih vidikov, saj enotna definicija še vedno ne obstaja. Opredelili smo značilnosti družinskega podjetja ter ugotovili, da je ta podjetja smiselno obravnavati ločeno od nedružinskih podjetij, saj imajo veliko posebnosti. V nadaljevanju smo izpostavili nekaj prednosti in slabosti družinskih podjetij. V teoretičnem delu smo predstavili tudi tri različne načine izvajanja nalog računovodstva v podjetjih na splošno, in sicer lastno in zunanje izvajanje ter kombinirano izvajanje. Opredelili smo povezanost računovodstva s finančno funkcijo. V drugem delu diplomskega projekta smo najprej predstavili tri družinska podjetja z območja koroške regije (Gradbeništvo Gotovnik, d. o. o., Bojan Ovčjak, s. p., Gostilna Kašman, d. o. o.), ki se med sabo razlikujejo glede na pravno obliko, velikost, dejavnost, organiziranost … Izvedli smo intervju s podjetniki in njihovimi računovodji, da bi ugotovili, kako imajo organizirano računovodstvo in finance. V tem drugem delu smo uporabili znanje, ki smo ga pridobili v prvem delu s pomočjo domače in tuje strokovne literature.
Ključne besede: družinsko podjetje, nedružinsko podjetje, lastno izvajanje nalog računovodstva, zunanje izvajanje nalog računovodstva, kombinirano izvajanje nalog računovodstva
Objavljeno: 21.10.2020; Ogledov: 233; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (613,29 KB)

2.
Odločitveni model za prenos upravljanja informacijske varnosti na zunanje izvajalce
Luka Jelovčan, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaradi širjenja trenda digitalizacije in informatizacije poslovnih procesov se organizacije soočajo s številnimi izzivi, med katerimi prevladujejo grožnje informacijski varnosti. Kljub pomembnosti informacijske varnosti za stabilno in nemoteno poslovanje pa se v praksi pri upravljanju tovrstnega področja organizacije soočajo s številnimi izzivi (npr. pomanjkanje finančnih, kadrovskih in tehničnih sredstev). Skladno s tem postaja prenos aktivnosti, povezanih z upravljanjem informacijske varnosti na zunanje izvajalce, vedno bolj aktualna praksa, vendar v Sloveniji to področje ostaja neraziskano. Prenos upravljanja informacijske varnosti sicer ne predstavlja primerne rešitve za vse organizacije, saj so s tem povezana tudi določena tveganja. Zato je za organizacije ključno, da izberejo način upravljanja informacijske varnosti, ki je za njih najbolj primeren. Pregled literature kaže, da sicer obstajajo odločitveni modeli za izbiro najprimernejših načinov k upravljanju informacijskih sistemov, vendar ti niso uporabni za odločanje o pristopih k upravljanju informacijske varnosti (tj. notranje/zunanje). V okviru izdelave diplomskega dela je bila izvedena trofazna empirična raziskava, ki je vključevala strukturiran pregled literature ter dve kvantitativni raziskavi med strokovnjaki s področja informacijske varnosti. Cilj raziskave je bil ugotoviti aktualno stanje na področju prenosa upravljanja informacijske varnosti na zunanje izvajalce v Sloveniji ter razviti odločitveni model uporaben za organizacije pri presojanju pristopov. Rezultati raziskave kažejo, da je v ponudbi zunanjih izvajalcev najbolj razširjena storitev informacijskovarnostno svetovanje, medtem ko slovenske organizacije po oceni respondentov najpogosteje koristijo storitev vzpostavljanja in vzdrževanja informacijskovarnostnih sistemov. Prenosa informacijske varnosti se poslužuje približno polovica slovenskih organizacij, najpogosteje pa velike organizacije. Po mnenju respondentov bi organizacije pri odločanju o načinu upravljanja informacijske varnosti največji poudarek morale nameniti hitremu odzivanju na grožnje in zagotavljanju neprekinjenega poslovanja. Rezultati raziskave so tako omogočili identifikacijo in prioritizacijo odločitvenih dejavnikov, ki bi morali vplivati na izbiro najprimernejšega načina upravljanja informacijske varnosti v organizacijah. Prav tako gre za prvo raziskavo v Sloveniji, ki je podrobneje proučila stanje na področju prenašanja aktivnosti, povezanih z informacijsko varnostjo na zunanje izvajalce.
Ključne besede: diplomske naloge, SUIV, prenos aktivnosti, zunanje izvajanje, organizacije, AHP, odločitveni model
Objavljeno: 18.09.2020; Ogledov: 284; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (970,60 KB)

3.
Iskanje in selekcija kadrov s pomočjo kadrovskih agencij
Manca Udir, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes se vse več podjetij srečuje s problemom preobremenjenosti, kar se tiče področja upravljanja s kadri, predvsem v smeri iskanja in selekcije potrebnega kadra. To poglavje zajema veliko različnih in zelo pomembnih, če ne celo ključnih dejavnosti za dobro delovanje vsake organizacije. Kot je že znano, so kadri gonilna sila vsake organizacije, ki jo je treba poiskati previdno, temeljito in prav tako tudi redno negovati. Od vsake organizacije posebej je odvisno ali se bo s tem problemom oziroma dejavnostjo ukvarjala sama, torej interno, ali pa bo za pomoč poiskala zunanje izvajalce – kadrovske agencije. V diplomskem delu smo predstavili pojme selekcija kadrov, zunanje izvajanje del oziroma outsourcing, kadrovski outsourcing in kadrovske agencije. Raziskali smo, kakšne prednosti ima kadrovska služba znotraj podjetja in zunanje izvajanje kadrovske dejavnosti. Z izvedbo intervjujev v štirih kadrovskih agencijah – Adecco H.R. d.o.o. , Atama d.o.o. , Competo d.o.o. in Profil d.o.o. - smo ugotovili, katere storitve ponujajo in kako razširjene so pri nas in v tujini. Prav tako smo ugotovili kakšna orodja in teste uporabljajo za selekcijo kadrov.
Ključne besede: Kadrovska agencija, Outsourcing oziroma zunanje izvajanje dejavnosti, Selekcija kadrov, Kadrovski outsourcing, Storitve kadrovskih agencij
Objavljeno: 05.06.2018; Ogledov: 618; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (803,96 KB)

4.
Zunanje izvajanje na primeru podjetja Colligo d.o.o.
David Semenič, 2017, diplomsko delo

Opis: Čas izvajanja številnih poslovnih procesov se z razvojem sodobnih tehnologij naglo skrajšuje. Poslovne procese, ki so nam včasih lahko vzeli tudi do več tednov, smo danes zmožni opraviti že v nekaj sekundah. Govorimo o hitro spreminjajočem se poslovnem okolju. Podjetja se tega izziva problema lotevajo na različne načine. V svoje strategije vpeljujejo nove prijeme in načine poslovanja. Veliko podjetij tako uporablja zunanje izvajanje aktivnosti oziroma, kot ga v literaturi pogosto imenujejo, outsourcing. To pomeni, da podjetja predajajo nekatere svoje dejavnosti zunanjemu izvajalcu, ki jih opravi namesto njih in to stori učinkoviteje ali pa z nižjimi stroški, kot če bi te aktivnosti opravljali sami v podjetju. Lahko gre za ključne dejavnosti, takrat govorimo o strateškem zunanjem izvajanju, lahko pa tudi za tiste manj pomembne poslovne procese podjetja. Podjetja tako skrbno znižujejo stroške in hkrati povečujejo kakovost, da bi obdržala ali povečala svoje konkurenčne prednosti. Na podlagi teh spoznanj smo v prvem delu diplomskega dela opredelili pojem zunanjega izvajanja aktivnosti in opisali njegov razvoj v preteklosti vse do danes. V nadaljevanju diplomskega dela smo podrobneje opisali procese, ki pripeljejo podjetje do točke, da izbere to obliko strateškega odločanja, ter procese odločanja znotraj samega zunanjega izvajanja aktivnosti. Na koncu smo opredelili korake, ki naj bi jim podjetje sledilo za uspešno načrtovanje, implementiranje in upravljanje zunanjega izvajanja aktivnosti. Pozneje smo se v teoretičnem delu osredotočili na logistiko in na zunanje izvajanje v logistiki. V diplomskem delu smo se lotili raziskave aktivnosti in dejavnosti podjetja Colligo, d. o. o., ki temelji na principu procesa zunanjega izvajanja v odnosu z drugim podjetjem, ter vpliva, ki ga zunanje izvajanje ima na samo podjetje. Na podlagi pregleda literature smo si zastavili raziskovalno vprašanje, ki sprašuje po aktivnostih, ki jih podjetje Colligo, d. o. o. opravlja za drugo podjetje znotraj procesa zunanjega izvajanja, Podatke smo pridobili s pomočjo raziskovalne metode spraševanja, in sicer s polstrukturiranim intervjujem direktorja podjetja Colligo, d. o. o. Na raziskovalno vprašanje smo odgovorili s postavitvijo odprtega vprašanja.
Ključne besede: poslovni proces, zunanje izvajanje, logistika, logistični outsourcing, podjetje Colligo d.o.o.
Objavljeno: 05.04.2018; Ogledov: 880; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

5.
Uvajanje lastnega voznega parka v podjetju silkem d.o.o.
Petra Cep, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo v teoretičnem delu opisuje značilnosti transporta. Opredeljen je pojem zunanjega izvajanja transporta, ki je tudi ena glavnih tematik diplomskega dela. Poudarek je na organizaciji transporta in stroških, ki nastajajo ob celotnem procesu, ter postopkih, ki so za izvedbo procesa potrebni. V empiričnem delu je izvedena analiza obstoječega stanja proizvodnega podjetja. Analizirali smo delovanje sistema, ter opredelili sistemske funkcije. Poglobili smo se v analizo stanja prevoznega dela podjetja ter za to smer predlagali izboljšave. Ocenili smo tudi investicijska vlaganja, ki so potrebna za izvedbo predlogov. Izvedena je tudi ocena rezultatov, do katerih bi prišli ob uvedenih predlogih.
Ključne besede: logistika, vozni park, stroški, zunanje izvajanje, transportna pot
Objavljeno: 23.02.2018; Ogledov: 848; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

6.
Zunanje izvajanje aktivnosti: od offshoringa do onshoringa-študije primerov
Ines Jurenec, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrska naloga obravnava zunanje izvajanje aktivnosti (ang. outsourcing) in procese v organizacijah in oskrbovalnih verigah, ki zunanje izvajanje spremljajo. Kritični pregled literature začenjamo z uvodom v management oskrbovalnih verig. Obravnava le-tega je pomembna vsaj iz treh razlogov: 1) organizacije na trgu večinoma ne nastopajo več kot posamezne entitete ampak v t.i. oskrbovalnih verigah, 2) oskrbovalne verige se krajšajo ali daljšajo, tako se spreminjajo procesi in poslovni modeli ter 3) dolžina, procesi in poslovni modeli oskrbovalnih verig vplivajo na zunanje izvajanje aktivnosti. V nadaljevanju predstavljamo zunanje izvajanje aktivnosti: opredelitve, priložnosti in ovire ter značilne dejavnosti s poudarkom na logistiki. Predstavimo različne procese, ki spremljajo zunanje izvajanje aktivnosti in prenose poslovnih procesov, in sicer offshoring, near shoring in re-shoring. Aplikativni del magistrske naloge je dvoplasten; prvi del raziskave zajema analizo zunanjega izvajanja mednarodnih organizacij iz sekundarnih podatkov, medtem ko je raziskava v drugem delu izvedena na podjetjih, ki imajo bodisi sedež ali hčerinsko družbo oz. predstavništvo v Sloveniji. Drugi del raziskave je študija več krajših primerov iz javno dostopnega gradiva, polstrukturiranih intervjujev in lastnega arhiva. Zaključujemo z diskusijo, v kateri predstavimo ključne ugotovitve, omejitve in možnosti za raziskave. V sklepnem delu preverjamo cilje in odgovarjamo na zastavljene hipoteze.
Ključne besede: management oskrbovalnih verig, zunanje izvajanje aktivnosti, offshoring, raziskava podjetij, študije primerov
Objavljeno: 28.08.2017; Ogledov: 963; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

7.
Prenova programske rešitve za spletno banko
Tadeja Šinkovec, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen proces prenove poslovne spletne banke Link c. Izhodišče za prenovo aplikacije je SWOT analiza obstoječega stanja in zahtev. V nadaljevanju so opisani sodelovanje z zunanjim izvajalcem, prevzem programskih rešitev in ročno testiranje funkcionalnosti. Prenovljene programske rešitve smo integrirali v bančni sistem, dodaten izziv in priložnost je bila avtomatizacija zdajšnjih bančnih obdelav. V procesu testiranja smo odpravili napake, s čimer smo zmanjšali tveganja in preprečili stroške napak, ki bi jih odkrili uporabniki. Postopek testiranja ter potrditev ustreznosti delovanja aplikacije in obdelav smo prikazali v testirni dokumentaciji. Rezultata sta prenovljena spletna banka v pilotni produkciji ter analiza odzivov uporabnikov in zaposlenih. Povratne informacije so pomembne za izvajanje procesa stalnega izboljševanja, ki je značilno za uspešne in razvijajoče se organizacije. V zaključku so nakazane možnosti za prihodnje nadgradnje spletne banke Link c v povezavi z razvojem inovativnih produktov, pomembnih za obstoj in strateško konkurenčnost banke na tržišču.
Ključne besede: spletna banka, programska oprema, zunanje izvajanje, testiranje, testirna dokumentacija
Objavljeno: 26.05.2017; Ogledov: 713; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

8.
Odziv logističnega podjetja na izziv 4PL
Katja Berglez, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrskem delu smo predstavili oskrbovalno verigo in zunanje izvajanje dejavnosti oziroma outsourcing. Opisali smo ponudnike logističnih dejavnosti in podrobneje predstavili tretje (3PL) in četrte osebe v logistiki (4PL), poleg tega pa smo med seboj primerjali in predstavili ponudnike logističnih storitev od 2PL do 6PL. Ugotovili smo, da je razlika med ponudniki logističnih storitev v celovitosti njihovega izvajanja, saj druge osebe v logistiki izvajajo tradicionalne logistične dejavnosti, medtem ko šeste osebe v logistiki temeljijo na informacijski tehnologiji in imajo visoko učinkovit sistem. Dobili smo vpogled, kakšne so značilnosti, prednosti in slabosti zunanjega izvajanja dejavnosti v Sloveniji in tujini. Ugotovili smo, da je na slovenskem trgu veliko zanimanje za zunanje izvajanje dejavnosti, saj podjetja v tem vidijo prednost, za zunanje izvajanje dejavnosti (outsourcing) pa raje uporabljajo pomožne dejavnosti v podjetju. Zunanje izvajanje dejavnosti v tujini narašča, ker je pri njih že utečeno poslovanje kot ponudnik 4PL, saj se ponekod že odločajo za delovanje kot 5PL. Poslovanje kot ponudnik 4PL je dražje, zato je primerno za velika globalna podjetja, ki izvajajo celovitejše storitve. V raziskavi smo se osredotočili na slovenski trg; med logističnimi podjetji smo izvedli anketni vprašalnik o zunanjem izvajanju dejavnosti in odzivu 4PL v Sloveniji. Ugotovili smo, da večina logističnih podjetij deluje kot ponudnik logističnih storitev in da na slovenskem trgu prevladujejo ponudniki 2PL in 3PL. Redkokatero podjetje želi v svoje poslovanje uvesti izključno 4PL in opustiti poslovanje kot ponudnik 3PL. Za podrobnejši vpogled, kako poteka zunanje izvajanje dejavnosti v določenem podjetju in kakšen je odziv podjetja na 4PL, smo opravili intervju s podjetjem, ki deluje kot ponudnik 3PL. Ugotovili smo, da podjetje Intereuropa d. d. kot ponudnik celovitih logističnih storitev deluje predvsem kot 3PL, vendar pa imajo tudi stranke, za katere delujejo kot 4PL, zato je njihov odziv na 4PL pozitiven in bodo v prihodnosti delovali kot kombinacija 3PL in 4PL.
Ključne besede: logistika, oskrbovalna veriga, zunanje izvajanje dejavnosti (outsourcing), 3PL, 4PL
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 1188; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)

9.
OCENA PRIMERNOSTI ZUNANJEGA IZVAJANJA V IZBRANEM PODJETJU
Janez Bračič, 2016, diplomsko delo

Opis: Danes se podjetja srečujejo z zmeraj večjo konkurenco in zmeraj zahtevnejšimi kupci, zato je boj za obstanek na trgu zmeraj močnejši. Na primeru podjetja Lentherm-Invest d.o.o. smo proučili, ali je podjetje primerno za zunanje izvajanje, in predstavili način, kako vpeljati zunanje izvajanje v poslovni sistem. Kadar podjetje želi katero izmed svojih dejavnosti predati v zunanje izvajanje oziroma se odloči, da katere aktivnosti več ne bo opravljalo znotraj podjetja in jo bo raje kupilo na trgu, se prične outsourcing. Ta omogoča, da podjetje izloči aktivnost oziroma funkcijo, ki ima v njem podporno nalogo. Z izločitvijo podporne aktivnosti podjetje pridobi več časa, da se v celoti posveti svoji glavni dejavnosti in tako poveča učinkovitost, posredno pa tako vpliva tudi na številna druga področja, kot so zadovoljstvo kupcev, kakovost, pozitiven finančni položaj podjetja, znižanje stroškov dejavnosti, pridobivanje novih znanj in tehnologije ter seveda večja konkurenčnost podjetja. V podjetju Lentherm-invest d.o.o. smo raziskali možnosti za predajo ene izmed dejavnosti v zunanje izvajanje s pomočjo procesa za zunanje izvajanje. Ugotovljeno je bilo, da bi bilo v podjetju smiselno razmisliti o predaji določenih dejavnosti v outsourcing in da to prinaša mnoge pozitivne učinke. S pomočjo modela smo kot podporno aktivnost določili in izločili serijsko proizvodnjo zalogovnikov in potrdili mnoge pozitivne učinke.
Ključne besede: zunanje izvajanje, outsourcing, Lentherm-Invest d.o.o., aktivnosti, zunanji izvajalec, ključne sposobnosti, odločitev, kakovost, dejavnost, podjetje, zunanji izvajalec, učinki
Objavljeno: 15.11.2016; Ogledov: 653; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

10.
Outsourcing logističnih dejavnosti v slovenskih malih proizvodnih podjetjih
Renata Bizjak, 2016, diplomsko delo

Opis: Podjetje posluje v okolju polnem izzivov, ki ga silijo v čedalje večja prilagajanja in soočanja s kakovostnimi, stroškovnimi, pravnimi in okoljevarstvenimi zahtevami. Če želijo biti podjetja uspešna, konkurenčna, doseči gospodarsko rast in razvoj, morajo slediti tržnim in proizvodnim novostim ter zahtevam. Umestiti jih morajo v svoje poslovanje in se tako izogniti morebitnim negotovostim. Ena od možnih poslovnih sodelovanj je prenos dela dejavnosti ali celotne dejavnosti na zunanjega izvajalca (outsourcing). Bistvo zunanjega izvajanja so stroškovne, produktivne ali druge koristi. Izvajalec mora izločeno dejavnost opraviti uspešneje, kot če bi jo podjetje opravilo samo. Pred izločanjem dejavnosti ali storitve mora podjetje pretehtati razloge za sodelovanje in proti njemu z zunanjimi izvajalci. V diplomskem delu smo podrobno opredelili zunanje izvajanje, njegove prednosti in slabosti ter razloge za uvajanje zunanje oskrbe v povezavi z logistično dejavnostjo proizvodnega podjetja. Da smo dobili vpogled v teoretični del, smo izvedli raziskavo med malimi proizvodnimi podjetji v Republiki Sloveniji. Podjetja se odločajo za zunanje izvajanje zaradi osredotočenja na ključne aktivnosti, zmanjševanja operativnih stroškov in pridobivanja tujih znanj ter izkušenj. Najpogosteje podjetja izločajo varstvo pri delu, čiščenje in pravno svetovanje.
Ključne besede: zunanje izvajanje, logistika, logistična dejavnost, konkurenčna prednost, proizvodna podjetja
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 1243; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (1,45 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici