| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vloga zunanje revizije pri odkrivanju in preprečevanju prevar v računovodskih izkazih
Ines Slana, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Tako kot nekoč tudi danes poznamo posameznike, ki so za lastno obogatitev pripravljeni narediti vse. Tudi podjetja morajo nenehno konkurirati svojim tekmecem na trgu, kar pa še ne pomeni, da lahko izbirajo vsa sredstva za dosego cilja. Če želijo dandanes postati ali ostati konkurenčni na velikem in fleksibilnem trgu, se ne smejo posluževati vseh sredstev. Zato se bomo v diplomskem delu osredotočili na nedovoljena sredstva, kar so v našem primeru prevare v računovodskih izkazih in kakšna je vloga zunanjega revizorja pri odkrivanju le teh in kaj lahko naredi, da jih prepreči. V diplomskem projektu bomo predstavili kakšne vrste prevar v računovodskih izkazih poznamo ter katere so najpogostejše pojavne oblike. Opredelili bomo vlogo zunanjega revizorja pri odkritju vseobsegajoče napake, za katero predvideva, da je prevara, kakšni postopki sledijo ter s katerimi zakonskimi in strokovnimi pravili je opredeljeno njegovo delo. Radi bi ugotovili tudi, kakšne informacijske tehnologije uporablja pri svojem delu. V primerjalnem delu diplomskega projekta se bomo osredotočili na statistične podatke o računovodskih prevarah, saj bi radi ugotovili kaj se dogaja pred, med in po gospodarski krizi, oziroma nas zanima če število prevar s pojavom krize naraste. Primerjali bomo tudi nekatere izmed največjih afer na področju računovodskih prevar po svetu ter kakšne postopke uporabljajo revizorji v navedenih državah.
Keywords: prevara, računovodski izkazi, zunanja revizija, informacijska podpora, zunanji revizor
Published: 08.11.2018; Views: 498; Downloads: 93
.pdf Full text (1,62 MB)

2.
Analiza seznanjenosti študentov na EPF z revizijsko dejavnostjo
Nikolinka Hristova, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ekonomija kot panoga zajema širok spekter poklicev – eden med njimi je tudi poklic revizorja, za katerega se lahko odločijo študenti po končanem šolanju na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Revizor je oseba, ki se ukvarja z revidiranjem. Revidiranje pomeni ponoven oziroma drugi pregled, pregledovanje posnetih poslovnih dogodkov od njihovega začetka in izpeljave do evidentiranja ter analiziranja in poročanja. Je postopek preverjanja, presojanja in ocenjevanja. V teoretičnem delu smo poleg opredelitve revidiranja zajeli še vrste revizij, podrobneje predstavili zunanjo, notranjo in državno revizijo ter potek izobraževanja za poklic revizorja. V praktičnem delu smo preučili seznanjenost študentov na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru z revizijsko dejavnostjo. Omeniti pa moramo, da se na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru študenti usmerijo na več različnih smeri. Tako imajo študenti s smeri računovodstva – v primerjavi s študenti drugih smeri – več znanja o revizijski dejavnosti, saj so imeli prek smernih predmetov, ki jih izvaja fakulteta, možnost izvedeti več o reviziji.
Keywords: revizija, zunanja revizija, notranja revizija, državna revizija, računsko sodišče, Slovenski inštitut za revizijo
Published: 09.11.2017; Views: 581; Downloads: 98
.pdf Full text (1,29 MB)

3.
ANALIZA UPORABE PRIPOROČIL ZA REVIZIJSKE KOMISIJE V SLOVENSKIH ENERGETSKIH PODJETJIH
Uroš Mohorko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu obravnavam uporabo Priporočil za revizijske komisije v slovenskih energetskih podjetjih. Za analizo sem izbral sedem velikih slovenskih podjetij, ki se ukvarjajo z energetiko. To so Elektro Ljubljana d.d., Elektro Maribor d.d., Elektro Celje d.d., Elektro Primorska d.d., Elektro Gorenjska d.d., Petrol d.d. ter Gen-I d.o.o.. Vsem tem podjetjem je skupna glavna dejavnost, to je z elektriko oskrbeti končne porabnike. Priporočila za revizijske komisije so bila izdana leta 2009, s tem letom tudi začnem analizo, ki traja 5 let, ko izidejo nova Priporočila za revizijske komisije. V obravnavanih letih se osredotočam na letna poročila podjetij, ki jih analiziram. V diplomskem projektu bom prikazal, v kolikšni meri se upoštevajo Priporočila za revizijske komisije in kakšen vpliv ima upoštevanje Priporočil na uspešnost podjetja. Priporočila za revizijske komisije so v zadnjih letih vedno bolj upoštevane. Nadzorni sveti se s pomočjo revizijske komisije lažje soočajo z delom in razvojem notranje revizije, z računovodskim poročanjem, z zunanjo revizijo in notranjimi kontrolami ter z upravljanji s tveganji.
Keywords: Priporočila za revizijske komisije, zunanja revizija, notranja revizija, revidiranje, nadzorni svet
Published: 02.11.2015; Views: 1049; Downloads: 65
.pdf Full text (1,60 MB)

4.
POMEN ZUNANJE REVIZIJE BANKE ZA USPEŠNOST POSLOVANJA BANKE
Janja Murko, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Poslovne banke so izpostavljene strožji zakonodaji ter večjemu nadzoru, v primerjavi z drugimi gospodarskimi družbami. Klub temu, pa napake, ki so povzročile zadnjo finančno krizo niso bile pravočasno ugotovljene, niti na večje težave niso opozorili zunanji revizorji – kot neodvisni in nepristranski strokovnjaki. Na revizorjeva mnenja se zanaša tako javnost, kot nadzorniki v bankah, zato je visoko kvalitetna opravljena zunanja revizija zelo pomembna. Različne interesne skupine zanimajo namreč različni računovodski kazalniki, visoko-kvalitetno opravljena zunanja revizija pa daje zagotovilo, da so finančni izkazi zanesljivi in da se lahko tržni udeleženci in bančni nadzorniki zanašajo na njih. Ugotovili smo, da pri vprašanju kvalitete revizije ni enoznačnega merila, kajti upoštevati je potrebno več vidikov, ki označujejo kvaliteto revizije - inpute, outpute in dejavnike povezanosti. Prav tako pa je pomembno upoštevati dejstvo, da različne interesne skupine, zaznavajo kvaliteto revizije drugače. Na podlagi statistične raziskave je bilo potrjeno, da so računovodski kazalniki in kazalniki kvalitete revizije pomemben vir informacij o prihodnosti delovanja bank. Proučevani kazalniki tudi potrjujejo, da je kriza v ZDA nastala zaradi kreditnih problemov in tako še dodatno potrjujejo uporabnost računovodskih kazalnikov. V Evropsko Unijo se je finančna kriza razširila z okuženimi vrednostnimi papirji, pokazala pa je na slabosti v sistemu upravljanja finančnih institucij ter slabem nadzornem sistemu nad revizijskimi družbami. V ta namen Evropska komisija pripravlja zakonodajne spremembe na področju korporativnega upravljanja finančnih institucij, za zagotavljanje kvalitete revizije pa na področju revizijske zakonodaje in nadzora na evropski ravni (in ne samo na nacionalni ravni) nad revizijskimi družbami.
Keywords: Zunanja revizija banke, kvaliteta zunanje revizije, računovodski in revizijski kazalniki banke, reforme v evropski bančni in revizijski zakonodaji.
Published: 26.03.2013; Views: 1352; Downloads: 224
.pdf Full text (1,38 MB)

5.
Sodelovanje revizijske komisije in zunanjega revizorja : diplomsko delo
Anja Malovrh, 2008, undergraduate thesis

Keywords: zunanja revizija, revizor, računovodstvo, neodvisnost, gospodarske družbe
Published: 28.05.2012; Views: 1186; Downloads: 41
.pdf Full text (446,60 KB)

6.
PRAVNE NORME ZA DELOVANJE REVIZORJEV V SLOVENIJI S PREDLOGI SPREMEMB
Jasna Krajnc, 2011, final seminar paper

Abstract: Dandanes, v vsakem poklicu prihaja do pritiskov iz nasprotne strani zaradi lastnih interesov. Zunanja revizija in revizorji pri tem niso izjema. Družbe morajo po svojem nacionalnem zakonu vsako leto izdati revidirano letno poročilo. Zaradi javnega vpogleda v informacije prikazane v letnem poročilu si vsako poslovodstvo družbe tako ali drugače prizadeva za čim boljše poslovne rezultate. Slednje je pomembno tudi za delničarje družbe ter za potencialne investitorje. Zunanji revizor te rezultate pregleda in o njih izda svoje objektivno mnenje. Tukaj pa prihaja do raznih trenj med poslovodstvom in revizorjem. Prihaja lahko do raznih pritiskov od strani poslovodstva naj revizor izda mnenje, ki bo v prid družbi. Zakon na tem področju sicer določa sankcije za kršenje določil, vendar je potrebno korenito spremeniti oziroma dopolniti zakonodajo ter povečati število nadzorov nad revizorji in revizijskimi družbami. V okviru tega diplomskega seminarja je bilo predstavljenih nekaj predlogov sprememb zakonodaje kateri naj bi pripomogli k boljšem položaju zunanjih revizorjev pri opravljanju revizije.
Keywords: zunanja revizija, revidiranje, Zakon o revidiranju, Zakon o gospodarskih družbah, Sarbanes-Oxleyjev zakon, neodvisnost, nepristranskost
Published: 18.11.2011; Views: 1488; Downloads: 141
.pdf Full text (777,75 KB)

7.
ANALIZIRANJE RAČUNOVODSKEGA NADZIRANJA V JAVNEM ZAVODU NA PRIMERU ZAVODA ZA USPOSABLJANJE, DELO IN VARSTVO DR. MARIJANA BORŠTNARJA DORNAVA
Helena Pignar, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Javni sektor predstavlja obsežno področje organizacij, ki se financirajo iz državnega proračuna. Zanj je značilno, da cilj poslovanja ni doseganje proračuna, temveč zadovoljevanje družbenih potreb. Zaradi vedno večjega razkoraka med potrebami po javnih dobrinah in razpoložljivostjo javnih sredstev za njihovo zadovoljevanje, javnost postavlja vedno večje zahteve po večji učinkovitosti poslovanja in racionalni porabi javnih sredstev. V diplomski nalogi zato obravnavamo revidiranje javnih zavodov, kot enega najpomembnejših instrumentov za nadziranje pravilnosti poslovanja zavodov in trošenja javnega denarja. V prvem delu naloge je podrobneje opredeljen sistem javnih zavodov in njihovo financiranje. Nato sledi predstavitev vrst nadziranja javnih zavodov, ki jih delimo na notranji in zunanji nadzor. S teoretičnim delom želimo podrobneje predstaviti sistem nadzora nad poslovanjem javnih zavodov. Na koncu sledi analiza računovodskega nadziranja v Zavodu za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, s katero želimo ugotoviti ali je izvajanje računovodskega nadzora in nadziranje računovodenja v skladu z zakoni, standardi, predpis, pravilniki in usmeritvami.
Keywords: javni sektor, javni zavod, notranje kontrola, notranja revizija, zunanja revizija, računovodsko nadziranje
Published: 23.08.2010; Views: 2362; Downloads: 260
.pdf Full text (3,09 MB)

8.
9.
Search done in 0.26 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica