| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
TEHNOLOGIJE IZVEDBE ZEMELJSKIH DEL ZA INSTALACIJSKE VODE
Jože Belšak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo opisali tehnologije izvedbe zemeljskih del za instalacijske vode, kot so elektro vodi in telekomunikacijski vodi. Za instalacijske vode moramo izvesti različne gradbene jame za postavitev elektro in telekomunikacijskih objektov, in jarke za polaganje različnih kabelskih vodov. Prikazali bomo potrebne zemeljske meritve, preiskave in izvedbo zemeljskih del za katere uporabljamo različne tehnologije izkopov, zasipov in ureditev zaključnih plasti. V praktičnem delu pa se bomo osredotočili na prikaz dejansko izvedenih objektov za elektro in telekomunikacijske vode. Obravnavali bomo kompletno izvedbo objekta, katera obsega zemeljska in montažna dela.
Keywords: instalacijski vod, gradbena jama, preboj, zgostitev zemljine, izkop, zasip
Published in DKUM: 26.09.2016; Views: 1178; Downloads: 150
.pdf Full text (9,35 MB)

2.
TRAJNOSTNA GRADNJA - HIŠA IZ ZBITE ZEMLJINE
Irena Grkinić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Okoljske spremembe nas silijo k smotrnejšemu ravnanju na vseh področjih. Trajnostni razvoj ni pojem, ki je rezerviran za prihodnost, ampak je prisoten tukaj in sedaj in se odraža na mnogih področjih. Eno izmed teh je gradbeništvo. Trajnostna gradnja je pojem, ki je vedno bolj aktualen. V diplomski nalogi bomo predstavili osnovni koncept in merila trajnostne gradnje. Pregledali bomo prednosti trajnostnega oblikovanja stavb in trajnostne gradnje. Nadalje bomo razmislili o materialih, ki so lokalno prisotni in so ob ustreznem oblikovanju in vgradnji lahko trajnostni. Analizirali bomo literaturo o zbiti zemljini in proučili referenčne primere sodobne gradnje z zbito zemljino. V zadnjem delu bomo predstavili idejno zasnovo enodružinske hiše, ki upošteva načela trajnostne gradnje.
Keywords: trajnostna gradnja, hiša iz zbite zemljine, lokalni materiali
Published in DKUM: 24.06.2015; Views: 1460; Downloads: 239
.pdf Full text (3,81 MB)

3.
POČITNIŠKA HIŠA IZ NEŽGANIH ZIDAKOV
Klara Šmigoc, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Zemljina kot gradbeni material je v zadnjem času ponovno dobila na veljavi. V razvitih državah, kjer je podnebje primerno, moderni projekti ponovno vključujejo zemljino kot glavni ali spremljajoči material. Drugo skrajnost predstavljajo nerazvita področja, na katerih se sodobni gradbeni materiali sploh še niso pojavili in zemljina predstavlja edini dosegljivi vir za gradnjo. Diplomsko delo obravnava zidak iz nežgane zemljine kot glavni gradbeni element pri zasnovi preproste počitniške hiše. Na začetku so predstavljene lastnosti zemljine kot gradbenega materiala ter opisane prednosti in slabosti na področju gradbeništva. V nadaljevanju so zbrane fizikalne in mehanske lastnosti zemljine, ki jih ponuja literatura, ter opisani poizkusi o tlačni in upogibni trdnosti, ki sem jih izvedla na izbrani mešanici zemljine. Drugi del diplomskega dela opisuje realizacijo glavne ideje — izdelavo makete počitniške hiše iz nežganih zidakov. Opisani so nekateri referenčni primeri iz sveta, ki vključujejo zemljino in so mi bili v pomoč pri snovanju projekta počitniške hiše. Opisani so vsi koraki, ki so bili potrebni, da se je gradnja makete v merilu 1:10 lahko začela in tudi uspela. Opisana so pripravljalna dela, med katera štejemo: izdelavo načrtov, pripravo materiala in pripomočkov, ki so bili nujno potrebni za realizacijo. Po korakih je opisana gradnja makete ter težave in rešitve, ki so se pojavile tekom gradnje z realnim materialom in elementom. Na koncu so kot priloga dodani načrti, ki so bili izdelani za projekt počitniške hiše in predstavljajo korak naprej v primerjavi z izvedeno maketo. Glavni cilj pri izdelavi makete je bil seznaniti se z materialom in tehniko gradnje z zidaki iz nežgane zemljine, pri čemer niso bila upoštevana in izvedena vsa konstrukcijska, toplotna in ostala načela, ki jih sicer zahteva praksa.
Keywords: zemljina, zidak iz nežgane zemljine, maketa počitniške hiše
Published in DKUM: 15.09.2010; Views: 3014; Downloads: 228
.pdf Full text (1,80 MB)

4.
5.
6.
Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica