| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv uporabe prepovedanih drog na razvoj psihotične motnje pri mladostniku
Sara Kunčnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Povzetek Izhodišča: Med mladimi je povečana uporaba prepovedanih substanc, ki lahko vplivajo na razvoj psihotične motnje. V diplomskem delu smo ugotavljali tveganje za nastanek psihotične motnje, ki ga predstavlja uživanje prepovedanih drog pri mladih. Raziskovalne metode: Uporabili smo kvalitativno metodo sistematičnega pregleda in sintezo ter analize domače ter tuje znanstvene in strokovne literature. Podatke smo opisno predstavili. Rezultati: Rezultati kažejo, da uporaba prepovedanih drog pomembno vpliva na razvoj psihotične motnje pri mladostnikih, vendar ni potreben, niti zadostni dejavnik. Največja tveganja, predvsem zaradi razširjenosti uporabe, predstavljata alkohol in kanabis, manjša in vendar ne zanemarljiva pa tudi stimulansi, halucinogeni, sedativi in druge substance. Negativni učinek uživanja psihoaktivnih snovi na razvoj in potek psihotičnih motenj potrjujejo vse študije. Neposredno so z uživanjem drog povezane psihotične motnje uživanja psihoaktivnih substanc, vendar se učinek uživanja drog kaže tudi pri motnjah, ki niso neposredno posledica uživanja psihoaktivnih substanc. Diskusija in zaključek: V prihodnje bi bilo smiselno raziskovati različne psihotične motnje ter jih bolje diferencirati, saj gre za zelo heterogeno množico psihiatričnih motenj. Medicinska sestra z informiranjem mladostnika in družine o učinku prepovedanih drog na razvoj in potek psihotičnih motnje pripomore k ozaveščenosti in s tem k zmanjševanju tveganj za negativne učinke zaradi uporabe drog na razvoj psihotičnih motenj.
Ključne besede: mladostništvo, zloraba drog, psihoza, zdravstvena obravnava, zdravstvena nega, medicinska sestra
Objavljeno: 01.12.2020; Ogledov: 163; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,11 MB)

2.
Zloraba dovoljenih in prepovedanih drog med mladostniki
Iza Kokoravec, 2020, magistrsko delo

Opis: Droge so substance, ki vplivajo na normalno delovanje človeškega telesa, na človeško psiho in zdravje. Uživanje dovoljenih in prepovedanih drog, predvsem pri dolgotrajni uporabi, na človeku lahko pusti tako kratkoročne, kot dolgotrajne posledice. Pri uživanju drog so najbolj ranljivi otroci, predvsem v času adolescence. V obdobju adolescence se otroci pričnejo spoznavati z dovoljenimi in prepovedanimi drogami. Učinki, ki jih imajo droge pri mladih, so še močnejši in posledice so lahko še toliko hujše ter nevarnejše, kot pri odraslih. Ob pojavu venomer novih substanc in ob relativno lahki dostopnosti dovoljenih ter prepovedanih drog, so otroci še toliko bolj izpostavljeni tveganju, da se srečajo z drogami. V magistrskem delu je predstavljena raziskava, kjer smo otroke iz Ljubljane in Maribora, v starostnem razponu 13¬—17 let, spraševali o uživanju dovoljenih in prepovedanih drog. Odgovore na anketo smo zbirali preko spletnega portala 1ka, otroke pa smo dosegli preko družbenih portalov, prijateljev ter osnovnih in srednjih šol. Poleg ankete smo pregledali tudi policijsko statistiko mladoletniške kriminalitete na področju prepovedanih drog in preverili, če se je zloraba drog med mladoletniki povečala. Ugotovili smo, da trenda v povečanju zlorabe drog, glede na prejšnja leta, ni. Preverjali smo tudi trditev, da je najpogosteje zlorabljena prepovedana droga konoplja, kar smo potrdili z Wilcoxonovim testom. Nato smo preverjali ali obstajajo razlike v starosti pri izkušnji s konopljo, kar smo preverili z Mann-Whitneyevim testom in potrdili, da razlike obstajajo. Tudi pri preverjanju hipoteze o povezanosti spola in izkušnje s konopljo smo prišli do sklepa, da povezanosti v našem vzorcu ni, zato smo jo s pomočjo hi-kvadrat testa zavrnili. Z zadnjo hipotezo smo preverjali povezanost med krajem bivanja in izkušnjo s konopljo in s hi-kvadrat testom potrdili, da v našem vzorcu povezanost obstaja. Na koncu smo z logistično regresijo želeli še preveriti, kateri izmed treh dejavnikov, starost, spol in kraj bivanja, najbolj vpliva na uživanje konoplje. Analiza je pokazala, da lahko le za spremenljivko starost trdimo, da ima neposreden vpliv na izkušnjo otrok s konopljo.
Ključne besede: droge, prepovedane droge, dovoljene droge, zloraba drog, mladostniki, magistrska dela
Objavljeno: 02.09.2020; Ogledov: 292; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (848,94 KB)

3.
Zloraba prepovedanih drog na območju Policijske uprave Ljubljana
Maša Karamarković, 2018, diplomsko delo

Opis: Uporaba drog tako v svetu kot tudi v Sloveniji narašča iz dneva v dan, z uporabo drog pa se posledično povečuje tudi kriminaliteta na tem področju. Slovenska kazenska zakonodaja inkriminira dve kaznivi dejanji, ki sta neposredno povezani z drogami, in sicer neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog in omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu. Z uporabo in zlorabo drog so posredno povezana tudi premoženjska kazniva dejanja, ki jih izvršujejo odvisniki, da bi prišli do sredstev za nakup droge. Kljub strogemu nadzoru in sprejetim zakonodajam je največji problem na področju prepovedanih drog v uporabi legalno proizvedenih kemikalij za proizvodnjo prepovedanih drog. Od devetdesetih let je bil v Sloveniji opazen porast zlorabe in uporabe prepovedanih drog, v zadnjih petih letih pa je stanje na tem področju stabilno, število kaznivih dejanj je sorazmerno. Na območju Republike Slovenije policisti od vseh prepovedanih drog največkrat zasežejo konopljo (marihuano), prav tako je na območju Policijske uprave Ljubljana v največjih količinah zasežena marihuana, sledi pa ji kokain. Šest odstotkov vseh kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog prestavljajo kazniva dejanja, ki so posledica mladoletniške kriminalitete. V boju proti uporabi in zlorabi prepovedanih drog so zato zelo pomembni preventivni programi, katerih največji delež je usmerjen v otroke in mladostnike v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in zunaj njih.
Ključne besede: droge, prepovedane droge, psihotropne snovi, zloraba drog, kriminaliteta, diplomske naloge
Objavljeno: 10.07.2018; Ogledov: 1017; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (673,63 KB)

4.
Prepovedane droge in omejevanje njihovih škodljivih posledic
Igor Đerić, 2016, diplomsko delo

Opis: Droge so načeloma zakonsko prepovedane zaradi povzročanja zdravstvenih težav, posledične neproduktivnosti, porasta kriminalitete ter podpiranja črnega trga. »Per se« škodljivosti prepovedanih drog so redke, večinoma pa izvirajo iz razloga, da črni trg izvaja njihovo proizvodnjo, distribucijo in maloprodajo. Kriminal, povezan z drogami je produkt svetovne politike vojne proti drogam, saj je le ta kriminalizirala vse, ki droge želijo uporabljati ali pa jih zaradi zasvojenosti morajo. Iz vseh teh ljudi je svetovna politika ustvarila kriminalce. Posest, prodaja, nakup, tihotapstvo in proizvodnja so prepovedani in rigorozno preganjani, realne podlage za sedanjo normativno razdelitev drog v prepovedane in dovoljene pa še vedno ni. Droge so del človeštva skozi celotno zgodovino, zato je skrajno represiven nastop nesmiseln in tudi neuspešen. Vojna proti drogam je le dobro prodan medijski linč iz političnih, verskih, ekonomskih ali vojaških razlogov človeške zgodovine. Primer dobre prakse (Švica) kaže, da so problemi v vezi z drogami rešljivi, če spremenimo retoriko. Vzdrževanje odvisnikov na heroinu je v Švici – z ustreznim odnosom do problematike in odvisnikov – prineslo izjemne rezultate.
Ključne besede: droge, prepovedane droge, uporaba, zloraba drog, posledice, odvisnost, diplomske naloge
Objavljeno: 18.08.2016; Ogledov: 1241; Prenosov: 169
.pdf Celotno besedilo (825,22 KB)

5.
Omejevanje kriminalitete zlorabe drog : primerjava med Republiko Slovenijo in Zvezno republiko Nemčijo
Simon Zupančič, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu Omejevanje kriminalitete zlorabe drog sem pisal o zakonodajnih, zdravstvenih, socioloških ter institucionalnih bojih zoper kriminaliteto prepovedanih drog v Republiki Sloveniji in Zvezni republiki Nemčiji ter njuno primerjavo. Opisal sem stanje kriminalitete drog, ki zajema podatke o uživalcih ter podatke o rezultatih policijskih ukrepov. Poleg ukrepov represivnih organov obeh držav sem raziskal izvenvladne ter vladne prevencijske institucije, prav tako pa sem raziskal delovanje zdravstvenih ukrepov. V kratkem pregledu sta opisana tudi strategija Evropske unije za področje omejevanja kriminalitete prepovedanih drog ter delovanje Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami, kateri ima pregled nad članicami Evropske unije. Diplomsko delo je pregled nad sprejetimi ukrepi obeh držav pri omejevanju kriminalitete zlorabe drog. Zaradi mednarodne vključenosti obeh držav so zakoni, ter posledično akcijski načrti držav, diktirani pod okriljem Konvencije Združenih narodov. Dejansko stanje uradne statistike je zajeto v tabelah, ki navajajo zasežene količine prepovedanih drog in smrtne primere, ki so posledica uživanja drog ter število kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami.
Ključne besede: droge, zloraba drog, kriminaliteta, preprečevanje, omejevanje, Slovenija, Nemčija, primerjave, diplomske naloge
Objavljeno: 19.02.2014; Ogledov: 767; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (500,29 KB)

6.
Oblike zlorab prepovedanih drog nekoč in danes : diplomsko delo univerzitetnega študija
Urška Filipič, 2013, diplomsko delo

Opis: Prepovedane droge lahko razvrstimo v štiri večje skupine: depresorji, stimulansi, halucinogeni ter kanabis. V prvih treh skupinah prepovedanih drog poznamo tako naravne, polsintetične kot tudi sintetične različice prepovedanih drog. Spoznamo tudi stopnje oz. faze, ki posameznika pripeljejo v odvisnost. V naslednjem poglavju spoznamo zgodovino drog od samih začetkov pa vse do danes, pri tem pa ne zanemarimo statistike na področju drog. Predstavimo začetke uživanja drog, odkrivanje novih naravnih drog ter odkritje prvih sintetičnih drog v laboratorijh, kjer so prvo snov sintetizirali v letu 1939. Skozi zgodovino spremljamo, kakšne so spremembe na področju drog, tako pri uživanju, priljubljenosti posamezne droge, kot tudi pri preprodaji, ki je prešla iz rok uradnih združenj v roke kriminalnih organizacij. Statistični podatki kažejo, da je najbolj priljubljena marihuana ali konoplja. V zadnjem času je bil zelo priljubljen kokain, ki so ga posamezniki zaradi cene povezovali z bogatim življenjskim slogom. Vendar pa zaradi trenutne ekonomske krize in trenda zdravega življenjskega sloga, uporaba kokaina ponekod upada. Vedno bolj so priljubljene sintetične snovi, ki jih izdelovalci tržijo tudi prek interneta, saj niso opredeljene kot prepovedane. Izdelovalci vsakič znova izdelajo nove različice, ki pa imajo enak ali podoben učinek, ter se na ta način izognejo pregonu represivnih organov. Evropska agencija za droge je iz tega razloga razvila Evropski sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, preko katerega je bilo v letu 2012 priglašenih kar 73 novih snovi. V Sloveniji najnovejše podatke iz Evropske agencije za droge pridobiva Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ), ki jih posreduje vladnim in nevladnim organizacijam na tem področju. Namen diplomske naloge je osvetliti področje prepovedanih drog tudi v Republiki Sloveniji, zato sem opravila intervju s policistom, zaposlenim pri društvu Stigma in odvisnikom, ki je v procesu zdravljenja. Statistične podatke sem na ta način podkrepila z izkušnjami oseb, ki dobro poznajo to področje, vsak iz svojega zornega kota.
Ključne besede: droge, prepovedane droge, zloraba drog, odvisnost, preprečevanje, preiskovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 15.11.2013; Ogledov: 1644; Prenosov: 318
.pdf Celotno besedilo (764,65 KB)

7.
Problem zlorabe drog v Kranju : diplomsko delo
Tina Sušnik, 2012, diplomsko delo

Opis:
Ključne besede: droge, prepovedane droge, zloraba drog, odvisnost, preprečevanje, pravna ureditev, diplomske naloge
Objavljeno: 07.03.2012; Ogledov: 1868; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (707,79 KB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici