| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Historical overview of breastfeeding in Slovenia
Dušanka Mičetić-Turk, Eva Turk, Maja Šikić Pogačar, 2017, review article

Keywords: dojenje, zgodovinski pregled, Slovenija
Published in DKUM: 09.04.2024; Views: 154; Downloads: 11
.pdf Full text (388,37 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

2.
EM-KA-CE : 30 let javnega zavoda Mladinski kulturni center Maribor
2023, catalogue

Abstract: Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor, znan tudi pod kratico MKC (em-ka-ce), predstavlja nepogrešljiv del zgodovine odraščanja več generacij mladih v Mariboru. Njegove korenine segajo v šestdeseta prejšnjega stoletja, ko je začel delovati Klub mladih na Orožnovi 2, v naslednjih dveh desetletjih so se v njem odvijale številne dejavnosti za mladino. Leta 1988 se je Klub mladih preimenoval v Klub MKC, leta 1993 pa je bil uradno ustanovljen javni zavod MKC Maribor. Pričujoča publikacija na kratek in pregleden način ob slikovnem materialu podaja bogato zgodovino tega javnega zavoda na področju mladinske kulture in politike. Ob predstavitvi raznolikih programov in projektov, ki obsegajo glasbeno, literarno ter multidisciplinarno umetniško ustvarjanje, galerijske in festivalske dejavnosti, podporo marginalnim družbenim skupinam in mladinski turizem, v njej najdemo še zgodovinske dokumente in medijske odmeve, vezane na delovanje zavoda, ter predstavitev založniške produkcije zavoda. Vse to priča o izjemno pomembni vlogi te institucije pri aktivnemu vključevanju mladih v mestno kulturno in druž­beno življenje.
Keywords: Mladinski kulturni center Maribor, zgodovinski pregled, kulturna zgodovina, mladinska kultura, mladinska politika, javni zavodi, Maribor, jubilej, razstavni katalog
Published in DKUM: 21.12.2023; Views: 439; Downloads: 23
.pdf Full text (50,50 MB)
This document has many files! More...

3.
Zgodovinski pregled literature na področju informacijske varnosti (1973-2020) : magistrsko delo
Zala Gujtman, 2022, master's thesis

Abstract: Za razvoj znanosti in napredek prakse so pomembne pregledne raziskave, ki omogočajo prikaz razvojnih trendov discipline in identifikacijo aktualnih usmeritev. Pregled literature kaže, da na področju raziskovanja informacijske varnosti primanjkuje preglednih raziskav, ki bi proučevale zgodovinski razvoj discipline in raziskovalne trende. Opaziti je tudi primanjkljaj raziskav, ki bi podajale pregled nad raziskovalno dejavnostjo na področju netehničnih vidikov. Magistrsko delo predstavlja zgodovinski pregled znanstvenoraziskovalne dejavnosti na področju informacijske varnosti med letoma 1973 in 2020 in aktualne raziskovalne tematike v preteklih obdobjih. Z metodo sistematičnega pregleda literature je bila izvedena analiza letne znanstvene produkcije in raziskovalnih trendov, ki jih je mogoče identificirati v vseh prispevkih in tistih, ki so povezani z netehničnimi vidiki informacijske varnosti. V ta namen je bil opravljen pregled besed iz naslovov prispevkov in njihova pojavnost skozi čas, besed iz povzetkov prispevkov, ključnih besed avtorjev in najbolj citiranih prispevkov. Z analizo raziskovalnih trendov je podan natančnejši pregled razvoja discipline ter prevladujočih tehničnih in netehničnih tematskih usmeritev. Rezultati raziskave kažejo, da objave na področju informacijske varnosti iz leta v leto naraščajo, raziskovalni trendi skozi čas pa se v večji meri povezujejo s tehničnimi vidiki. Med aktualne raziskovalne teme sodijo kontrolni sistemi, nevronske mreže, kibernetsko-fizični sistemi, zaznavanje virusov, aditivna proizvodnja, porazdeljen nadzor, generativno nasprotovalno omrežje, varnostna ozaveščenost, varnostna politika, sistem upravljanja in upravljanje s tveganji. Da bi zagotovili ustrezno ravnovesje v multidimenzionalni obravnavi informacijske varnosti, bi se raziskovalci v večji meri morali osredotočati na raziskovanje netehničnih vidikov, kot so upravljanje z varnostnimi politikami, zasebnost, kibernetski napadi in kriminaliteta, upravljanje informacijske varnosti, varnostna kultura, družbeni mediji in izobraževanje oziroma ozaveščanje uporabnikov.
Keywords: informacijska varnost, sistematični pregled literature, raziskovalni trend, zgodovinski razvoj, analize, magistrska dela
Published in DKUM: 12.10.2022; Views: 699; Downloads: 148
.pdf Full text (1,36 MB)

4.
Začetki in zgodovina daktiloskopije in prvi primeri njene uporabe pri preiskovanju kaznivih dejanj : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Maša Kus, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi bomo predstavili razvoj daktiloskopije, od njenih samih začetkov ter vse do danes. Poglobili se bomo v prve znane primere, ki so bili rešeni z njeno pomočjo, jih predstavili in med seboj primerjali. Predvsem nas bo zanimalo, kaj jim je bilo skupno, potek zbiranja dokazov, dokumentacija in njihova dokazna vrednost na sodišču. Daktiloskopija je veda o prstnih sledeh in odtisih. Njena uporaba je prinesla velik napredek na področju preiskovanja kaznivih dejanj in identifikacije storilcev kaznivih dejanj, ki so na kraju za seboj pustili sledi, s pomočjo katerih lahko potrdimo oziroma zavrnemo njihovo identiteto. Skozi leta je doživela veliko prebojev, čeprav ji na začetku ni kazalo najboljše, saj je bila takrat poglavitna metoda identificiranja ljudi antropometrija. Trajalo je leta preden je strokovnjakom uspelo dokazati njeno pravo vrednost in utrditi zaupanje vanjo kot izredno učinkovito metodo odkrivanja storilcev kaznivih dejanj. Morda lahko rečemo, da je daktiloskopija odprla vrata tudi drugim sodobnejšim načinom identifikacije z uporabo biometrije. Znanstveniki in raziskovalci so na podlagi detajlov na človeškem telesu, kot so prstni odtis, očesna šarenica, DNK in prepoznava glasu, skupaj z razvojem novih tehnologij videli možnost za veliko hitrejšo in zanesljivejšo identifikacijo posameznika. Tako je daktiloskopija predstavljala precej učinkovitejše orodje pri ugotavljanju identitete, kot pa zamuden zajem ter iskanje in primerjava med številnimi telesnimi merami, na katerih je bila osnovana antropometrija. Prvi del diplomske naloge bo sestavljen iz opisa zgodovinskega razvoja daktiloskopije v svetu. Nato bomo predstavili najpomembnejše osebe, ki so s svojim delom in raziskovanjem daktiloskopijo uveljavile kot poglavitno metodo odkrivanja storilcev kaznivih dejanj. V drugem delu pa bomo preučili opise in opravili primerjavo uporabe daktiloskopije pri prvih primerih, ki so bili rešeni z njeno pomočjo.
Keywords: forenzične preiskave, daktiloskopija, prstne sledi, zgodovinski pregled, primeri, diplomske naloge
Published in DKUM: 11.01.2022; Views: 895; Downloads: 89
.pdf Full text (280,47 KB)

5.
Ženske in zapor : zgodovinski pregled
Ana Ekart, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Kriminaliteta žensk in odzivi nanjo so se skozi zgodovino spreminjali, odvisni pa so bili predvsem od položaja žensk v takratni družbi. V 18. in prvi polovici 19. stoletja je bila vloga ženske močno podrejena moškemu, kar se je še posebej odražalo v zaporih. Veljala je za šibko, čisto bitje, katere glavno poslanstvo je skrb za družino. Ženska, ki ni ustrezala idealom tistega časa, je bila označena za nemoralno in sramotno. Kazniva dejanja žensk so bila v veliki meri ostreje kaznovana kot moška, velikokrat pa so bile ženske obsojene za kriminalna dejanja, katera za moške niso bila kazniva. Kriminologi in penologi dolgo časa niso posvečali posebne pozornosti kriminaliteti žensk. Zapornice so bile vse do druge polovice 19. stoletja potisnjene v ozadje. Strokovnjaki razlog za to pripisujejo majhnemu številu obsojenih žensk in dejstvu, da so bili raziskovalci zaporskega sistema moški. Šele reformatorsko gibanje, katerega pripadniki so se zavzemali za izboljšanje razmer za ženske v zaporih, začne osvetljevati trpljenje zaprtih žensk. Slabe higienske razmere, prostorska stiska, pomanjkanje zasebnosti in fizične ter spolne zlorabe, so predstavljale vsakdan zapornic. Reformatorska gibanja, ki so se okrepila v 19. stoletju, so v prvi vrsti strmela k ustanovitvi neodvisnih zaporov za ženske, ne le v fizičnem temveč tudi administrativnem smislu. Razmere v zaporih od 18. stoletja do danes so se močno izboljšale. Eden izmed razlogov je spremenjen pogled na kriminaliteto žensk, ki se je z razvojem socialnih in feminističnih teorij, oddaljil od pozitivističnih teorij, katere so žensko dojemale kot psihološko in biološko determinirano bitje, ob tem pa zanemarile morebiten vpliv socialnih dejavnikov. Prav tako se je z naraščajočim deležem ženske zaporske populacije od druge polovice 19. stoletja, povečalo zanimanje kriminologov in penologov za raziskovanje žensk v zaporskih sistemih. Kaznovanje žensk je skozi zgodovino postalo bolj humano, zapori pa prilagojeni potrebam obsojenk, za katere je zmotno veljalo, da zapor doživljajo enako kot moški.
Keywords: kriminaliteta, kaznovanje, ženske, ženski zapori, zgodovinski pregled, diplomske naloge
Published in DKUM: 02.11.2021; Views: 1049; Downloads: 138
.pdf Full text (553,45 KB)

6.
60 let študija tehnike v Mariboru
2021

Abstract: Publikacija 60 let študija tehnike v Mariboru opisuje razvoj Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko; Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo; Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za strojništvo. Vsebina publikacije nas vodi skozi pregled zgodovine in pomembenjših mejnikov od vpisa prvega študenta do ločitve fakultet oz. ustanovitve štirih novih fakultet. Sledi predstavitev vsake fakultete z nagovorom dekana oz. dekanice in pomembenjšimi dosežki v zadnjih letih. V zadnjem poglavju se publikacija posveča razvoju in opisu delovanja Knjižnice tehniških fakultet.
Keywords: visoko šolstvo, univerza, zgodovinski pregled, razvoj, tehnika, študij, inženirstvo
Published in DKUM: 15.01.2021; Views: 768; Downloads: 59
URL Link to file

7.
Delovnik slovenskega policista : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Damjana Nebec, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja z delovnikom slovenskega policista. Delo je teoretično in je nastalo s pomočjo strokovnih virov, ki obravnavajo izbrano temo. Diplomsko delo predstavlja organiziranost slovenske policije in normativno-pravno ureditev dela policije. Predstavljeni so tudi trendi na področju policijske dejavnosti, in sicer pluralizacija, akademizacija, evropeizacija in razvoj policijskega dela v skupnosti. Najpomembnejši del naloge pa je predstavitev sprememb policijskega dela v zadnjih 30 letih. Policija je organ v sestavi ministrstva za notranje zadeve in jo sestavljajo Generalna policijska uprava, policijske uprave in policijske postaje. Policijo vodi generalni direktor, ki je odgovoren ministru. Policijsko upravo vodi direktor policije, policijsko postajo pa komandir. Policija opravlja naloge v skladu z zakoni. Pred veljavo Zakona o nalogah in pooblastilih policije ter Zakona o organiziranosti in delu v policiji je policija delovala po Zakonu o policiji, ki je prenehal veljati. Zakon o nalogah in pooblastilih navaja naloge policije, Zakon o organiziranosti in delu policije pa usmerja delo med ministrstvom za notranje zadeve in policijo. V zadnjih letih se je na področju policijske dejavnosti veliko spremenilo. Pluralizacija je proces, kjer policistom pri delu pomagajo druge institucije, kot so carina, zasebni detektivi, občinska redarstva itd. Omenili smo tudi akademizacijo, ker smo ugotovili, da je policija zvišala izobraževalno raven za policijsko delo ter s tem okrepila raziskovalno dejavnost. Za izobraževanje in usposobljenost policistov skrbi Policijska akademija. Center za raziskovanje ter socialne veščine skrbi za sodelovanje policije z drugimi izobraževalnimi in raziskovalnimi institucijami. Policisti pri svojem delu sodelujejo tudi s telesi Sveta Evropske unije, z Evropsko komisijo in mednarodnimi organizacijami, kar zajema pojem evropeizacija policijske dejavnosti. V poglavju o spremembah policijske dejavnosti v zadnjih 30 letih smo podrobneje primerjali naloge miličnikov z nalogami, ki jih imajo današnji policisti. Ugotovili smo, da slovenski policisti še opravljajo nekatere naloge nekdanjih miličnikov, nekaj nalog pa opravljajo druge institucije ali pa policija na drugačne načine kot v preteklosti.
Keywords: policija, policisti, organiziranost, delovnik, pravna ureditev, zgodovinski pregled, Slovenija, diplomske naloge
Published in DKUM: 23.10.2015; Views: 3035; Downloads: 378
.pdf Full text (440,02 KB)

8.
PRIMERJAVA IKT V IZOBRAŽEVANJU MED SLOVENIJO IN SRBIJO
Marina Popović, 2015, master's thesis

Abstract: Komunikacija s pomočjo IKT dandanes velja za eno najpomembnejših področij izobraževalnega procesa. To se kaže tudi znotraj reform študijskih bolonjskih programov po vsej Evropi, znotraj katerih narekujejo in dvigujejo pomen IKT in obvezne mobilnosti učiteljev in študentov. Sodobna informacijska tehnologija že zelo intenzivno prodira v osnovne in srednje šole, zaradi česar je učitelje prestregla dokaj nepripravljene, kar se kaže v nepripravljenosti učiteljev glede uporabe IKT. IKT je postala hrbtenica izobraževalne infrastrukture, vendar žal področje uporabe IKT v izobraževanju danes še zdaleč ni tako raziskano, kot bi v današnjem času lahko bilo, prav tako pa se IKT, kot ključnemu dejavniku v izobraževalnem procesu, še vedno daje premalo poudarka. Tako nas je v magistrski nalogi zanimalo, kako poteka razvoj in uporaba IKT pri nas, predvsem med študenti, ki se izobražujejo za pedagoške poklice; ravno oni so ključni dejavnik za čim večjo uporabo IKT. Da bi imeli jasno in realno sliko uporabe le-te med študenti in profesorji na univerzah, smo raziskavo opravili še na fakulteti v Srbiji, ki je prav tako začela proces informatizacije v bivši Jugoslaviji v sedemdesetih letih. Naš namen je bil skozi zgodovinski pregled dogodkov v Jugoslaviji in kasneje po osamosvojitvi prikazati razliko med obema državama, ki sta torej začeli z informatizacijo hkrati, vendar pa sta njuni poti po osamosvojitvi postali raznoliki. Tako smo z zgodovinskim pregledom, sodobno raziskavo o primerjavi študijskih programov in mnenjem študentov prikazali primerjavo, ki kaže potencial za sodelovanje in mobilnost. Današnji študenti so digitalno domači v obeh državah in v magistrski nalogi smo razlike pokazali ravno preko njihovih pogledov in mnenj. Naša raziskava je temeljila na študentih izobraževalnih študijskih programov na treh univerzah v Sloveniji in ene v Srbiji.
Keywords: IKT, izobraževanje, zgodovinski pregled, univerzitetni študijski programi, specialne didaktike.
Published in DKUM: 19.10.2015; Views: 1492; Downloads: 222
.pdf Full text (1,10 MB)

9.
PORCELAN: BELA UMETNOST V SLOVENIJI
Kristina Cvetko Mlačnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Porcelan: Bela umetnost v Sloveniji je sestavljeno iz dveh delov, teoretičnega in praktičnega. V prvem delu je opisan zgodovinski pregled razvoja porcelana, vse od zibelke porcelana na Kitajskem do poskusov razkritja te dobro varovane skrivnosti in številnih uveljavljenih manufaktur v Evropi. Zgodovinski razvoj zaključujem s sodobnim oblikovanjem porcelanastih izdelkov. V nadaljevanju predstavljam lastnosti in posebnosti tega oblikovnega medija, ki porcelan uvrščajo v posebno keramično tehniko. Opisujem tehnologijo izdelave porcelanastih izdelkov, ki sem jo tudi opredelila v štirih fazah: priprava porcelanske mase, oblikovanje, dekoracija in glaziranje ter žganje porcelanastih izdelkov. Teoretični del je sklenjen s poglavjem o uspehu izdelovanja porcelana v Sloveniji, s Catbriyur in njihovo tehnologijo. V drugem, praktičnem delu mojega diplomskega dela, so opisane moje izkušnje pri oblikovanju porcelana in predstavitev moje kolekcije porcelanastih izdelkov My Blue Game.
Keywords: porcelan, oblikovanje, dekoracija, žganje, zgodovinski pregled, Catbriyur
Published in DKUM: 15.10.2014; Views: 2502; Downloads: 325
.pdf Full text (6,69 MB)

10.
ZAPOSLOVANJE STAREJŠIH DELAVCEV V REPUBLIKI SLOVENIJI
Lea Hrovat, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Tako kot v Sloveniji se tudi v drugih državah Evropske unije srečujejo s problemom zaposlovanja starejših oseb. V nekaterih državah z ustrezno zakonodajo in spodbudami države uspešno rešujejo zaposlovanje starejših kljub naraščajočemu staranju delovne sile. V Sloveniji se skozi leta, od osamosvojitve naprej, stopnjuje odklonilni odnos delodajalcev do starejših delavcev. V primerjavi z nekaterimi razvitejšimi državami Evropske unije v Sloveniji zakonodaja in ukrepi države, usmerjeni k reševanju problema zaposlovanja starejših, ne sledijo trenutnim razmeram na trgu dela, ki jih zaznamuje gospodarska kriza. V diplomski nalogi je predstavljen zgodovinski razvoj zakonske ureditve starejših delavcev, delovnopravni položaj omenjenih delavcev v naši državi in njegova primerjava z izbranimi članicami Evropske unije, ki uspešno rešujejo zaposlovanje starejših delavcev.
Keywords: zgodovinski pregled zaposlovanja starejših, starejši delavec, brezposelnost, zakonodaja, delovno pravo, spodbujanje zaposlovanja.
Published in DKUM: 09.01.2013; Views: 3247; Downloads: 364  (1 vote)
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 3.68 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica