| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 105
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo
Miha Starešinič, 2023, diplomsko delo

Opis: Na podlagi uporabe obstoječega informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo smo v podjetju opazili pomanjkljivosti, ki nam onemogočajo hitrejšo in ustrezno obravnavo posameznih primerov na področju preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. V diplomskem delu je oblikovan načrt prenove informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. S tem bomo lahko še naprej uspešno zagotavljali nemoteno preskrbo z zdravili. Rezultat bo prenovljena aplikacija, ki bo še naprej zagotavljala, da bo končni uporabnik pridobil ustrezno in varno zdravilo, ki ga potrebuje.
Ključne besede: ponarejena zdravila, SiMVS, informacijski sistem, 2D-koda, aplikacija
Objavljeno v DKUM: 05.04.2024; Ogledov: 142; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

2.
Na osebo usmerjeni pristop pri zagotavljanju varnosti zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami
Melani Reihss, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Zaradi vse večjega staranja prebivalstva se povečuje obolevnost za več kroničnimi boleznimi, posledično tako pride do jemanja več zdravil hkrati, kar vodi do polifarmacije pri starejših osebah. Polifarmacija pa lahko pri starejših osebah povzroči neželene učinke, stranske učinke, negativne interakcije, zastrupitve z zdravili, pogostejše hospitalizacije, invalidnost in smrtnost. Namen zaključnega dela je na podlagi pregleda literature ugotoviti, kako na osebo usmerjeni pristop zagotovi varno uporabo zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo, ki se nanaša na temo na osebo usmerjenega pristopa pri zagotavljanju varnosti zdravil pri polifarmaciji med starejšimi osebami, v angleškem jeziku ter raziskave stare do 10 let. Članke smo iskali v podatkovnih bazah Medline, ScienceDirect, Web of Science in PubMed. Rezultati: V analizo zaključnega dela je bilo vključenih šest virov. Ugotovili smo, da na osebo usmerjeni pristop zagotovi varno uporabo zdravil pri multimorbidnih bolnikih s polifarmacijo. Z vključitvijo kliničnega farmacevta v obravnavo bolnikov ter pregledom zdravil lahko zmanjšamo neželene učinke, interakcije med zdravili, vse pogostejše hospitalizacije in nepravilno jemanje zdravil. Razprava in zaključek: Na osebo usmerjen pristop bi zmanjšal negativne vplive polifarmacije. Z vključitvijo zdravnika, medicinske sestre, bolnika in kliničnega farmacevta v obravnavo bolnikov bi lahko zmanjšali število tablet in neželene učinke zdravil.
Ključne besede: Polifarmacija, multimorbidnost, starejša oseba, zdravila, varnost
Objavljeno v DKUM: 14.12.2023; Ogledov: 397; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
Začasna oprostitev obveznosti po Sporazumu TRIPS kot ukrep boja proti pandemiji
Matija Damjan, 2022, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Sporazum TRIPS je bil pomembno gonilo standardizacije pravne zaščite farmacevtskih izdelkov s pravicami intelektualne lastnine na svetovni ravni. Za primere izrednih razmer, ko mora javni interes prevladati nad zasebnimi pravicami, predvideva uporabo prisilne licence, ki se podeli za vsako državo posebej. Pandemija covida-19 je po celem svetu hkrati povzročila potrebo po pospešitvi proizvodnje in distribucije patentiranih cepiv, zdravil in medicinske opreme. V okviru STO se zato obravnava predlog, da bi v svetovni zdravstveni krizi vse države začasno oprostili obveznosti spoštovanja pravic intelektualne lastnine iz Sporazuma TRIPS in tako z enkratnim ukrepom odpravili pravne ovire za pravičen dostop do cepiv in zdravil po svetu. Prispevek predstavlja ukrepe za varstvo javnega zdravja v skladu s Sporazumom TRIPS in njihove pomanjkljivosti ter analizira, kako bi v domačem pravu učinkovala predlagana oprostitev obveznosti varovanja pravic intelektualne lastnine.
Ključne besede: intelektualna lastnina, izredne razmere, pandemija, zdravila, cepiva, Sporazum TRIPS, oprostitev obveznosti, prisilna licenca
Objavljeno v DKUM: 29.09.2023; Ogledov: 238; Prenosov: 22
.pdf Celotno besedilo (448,32 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Pomen poznavanja zdravil pri medicinskih sestrah
Mojca Šket, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Medicinske sestre pri svojem delu vsakodnevno rokujejo z zdravili, zato je pomembno, da zdravila poznajo, prepoznajo morebitne napake pri dajanju zdravil in se jih zavedajo. Namen zaključnega dela je raziskati, kako zaposleni v zdravstveni negi zaznavajo napake pri dajanju zdravil. Metode: Izvedli smo sistematični pregled znanstvene literature z analizo in sintezo. Literaturo smo z vključitvenimi in izključitvenimi kriteriji iskali v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL in Medline s pomočjo zastavljenega iskalnega niza. Upoštevali smo smernice PRISMA. Za sintezo identificiranih študij smo uporabili tematsko analizo. Rezultati: V končno analizo smo vključili 12 člankov. Ugotovili smo, da na pojav napak pri dajanju zdravil vplivajo različni dejavniki, osebnostni in drugi trenutni moteči dejavniki. Ti največkrat privedejo do aplikacije napačnega zdravila. Zaposleni v zdravstveni negi se pogosto soočajo z ovirami pri poročanju napak pri dajanju zdravil, zato o teh ne poročajo. Razprava: Zaznamo lahko, da se v klinični praksi napake pri dajanju zdravil pogosto dogajajo, nekateri se jih sploh ne zavedajo. Vse to povzroča škodo pacientu.
Ključne besede: zdravila, medicinske sestre, znanje, dojemanje, napake
Objavljeno v DKUM: 27.03.2023; Ogledov: 562; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (802,11 KB)

5.
Akumulacija strižnih napetosti med transportom cepiva : magistrsko delo
Jan Bertalanič, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je bilo izvedeno modeliranje večfaznega toka na podlagi volumskih sil, ki delujejo na tekočine med gibanjem. V obeh simulacijah je bil cilj ugotoviti količino akumuliranih strižnih napetosti v tekočini. V prvi simulaciji smo ugotavljali količino akumuliranih strižnih napetosti v kapljevini, ko se ta giblje v viali na laboratorijskem instrumentu, natančneje orbitalnem mešalniku (angl. orbital shaker). V drugi simulaciji je bil cilj enak, vendar je bila viala in s tem tudi tekočini, ki se nahajata v njem, izpostavljena določenemu režimu gibanja. Gibanje je bilo skladno s spektrom gibanja vozila, ki je predpisan v transportnem standardu ISTA 3A. Simulacije smo izvedli s pomočjo programa ANSYS FLUENT. Za pridobitev ustreznih vhodnih podatkov glede gibanja v primeru zasledovanja gibanja med transportom je bilo potrebno izvesti pretvorbo protokola gibanja iz PSD (Power Spectral Density) v pospešek tekočine, ki smo jo izvedli s pomočjo programske in numerične platforme MATLAB.
Ključne besede: biološka zdravila, razpad beljakovin, strižne napetosti, akumulacija strižnih napetosti, transport
Objavljeno v DKUM: 09.09.2022; Ogledov: 681; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

6.
Ukrepi za boljšo adherenco do antipsihotikov pri zdravljenju shizofrenije
Jana Krepek, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Neupoštevanje predpisane antipsihotične terapije je pogost problem pri pacientih s shizofrenijo, ki vodi v poslabšanje simptomov in ponovitev bolezni ter morebitno hospitalizacijo. Namen zaključnega dela je, narediti pregled literature in opisati učinkovite intervencije, ki so učinkovite pri pacientih s shizofrenijo, da redno jemljejo antipsihotično terapijo. Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo uporabili sistematični pregled literature v angleškem jeziku. S pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev smo v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, APA PsycArticles in MEDLINE poiskali ustrezno literaturo. Potek iskanja je prikazan s PRISMA diagramom. Opravljena je bila kritična ocena člankov s pomočjo orodja Joanna Briggs Critical Appraisal Checklist. Izbrana literatura je bila analizirana in sintetizirana. Rezultati: V končno analizo literature smo vključili deset člankov. Ukrepi posameznih raziskav so si med seboj precej podobni in vsebujejo podobne pristope. Osnova večine raziskav temelji na večkratnih srečanjih pacienta in zdravstvenega delavca za vzpodbujanje, spremljanje in ovrednotenje upoštevanja zdravljenja. V večini raziskav so se tekom srečanj osredotočili na psihoedukacijo, vedenjski in kognitivni trening. Preostale intervencije so bile vključevanje družine v zdravljenje, Tai-chi trening, telefonski klic in intervju z medicinsko sestro ter razni opomniki za zaužitev zdravila v obliki SMS sporočila, telefonskih aplikacij ali pametnih razdeljevalcev tablet. Razprava in sklep: Raziskani ukrepi za izboljšanje adherence do antipsihotikov predstavljajo koristno informacijo tako za zdravstvene delavce kot za svojce obolelega. Z njihovo pomočjo lahko izboljšamo adherenco do antipsihotikov in lažje nadzorujemo simptomatiko bolezni.
Ključne besede: shizofrenija, intervencija, antipsihotična zdravila
Objavljeno v DKUM: 04.03.2022; Ogledov: 750; Prenosov: 129
.pdf Celotno besedilo (655,84 KB)

7.
Pomen povijanja nog in preprečevanje venskih trombembolij pri ginekoloških operacijah
Majlinda Morina Šaćiri, 2022, magistrsko delo

Opis: Venska tromboza je posledica delne ali popolne zapore vene s strdkom, ki je najpogosteje lokalizirana v venah spodnjih udov. Če je venski trombozi pridružena še pljučna embolija, jo poimenujemo s skupnim imenom venska trombembolija (VTE). Med najbolj ogrožene sodijo bolnice z velikimi onkoginekološkimi operacijami, zato je namen pregleda literature raziskati pomen povijanja nog in preprečevanje VTE pri ginekoloških operacijah. V okviru zaključnega dela smo izvedli sistematični pregled, analizo in sintezo literature. Raziskovalna metodologija se nanaša na iskanje tujih virov, ki obravnavajo temo pomena povijanja nog in preprečevanje VTE pri ginekoloških operacijah, pri tem smo upoštevali smernice po PRISMA. Analizirali smo 5 člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem ter to tudi prikazali v tabeli s karakteristikami identificiranih študij. Ugotovili smo, da onkoginekološke bolnice potrebujejo dvojno protrombotično zaščito (mehansko in protitrombotična zdravila) za preprečevanje VTE. VTE predstavljajo velik zdravstven problem, ker so pogosto vzrok za podaljšano hospitalizacijo bolnikov ter posledično predstavljajo višje stroške zdravljenja. Pogostost VTE lahko zmanjšamo s pravilnimi preventivnimi ukrepi. Prav tako je ključno, da VTE pravočasno prepoznamo, zato predlagamo več izobraževanj o VTE, oziroma ciljnih izobraževanj za zdravnike in medicinske sestre.
Ključne besede: trombembolija, preprečevanje venske trombembolije, ginekološke operacije, predoperativna priporočila, protitrombotična zdravila
Objavljeno v DKUM: 07.02.2022; Ogledov: 755; Prenosov: 143
.pdf Celotno besedilo (463,17 KB)

8.
Intramuskularna aplikacija zdravila pri otroku
Tamara Kondrič, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: Intramuskularna aplikacija zdravil pri otroku je pogosta in večinoma rutinska negovalna intervencija, vendar hitre razvojne spremembe pri otroku prinašajo stalno spreminjanje pogojev aplikacije (npr. razmerje mišične mase, zmožnost za prenašanje neugodja). Namen zaključnega dela je bil raziskati intramuskularno aplikacijo zdravil pri otroku. Metode: Uporabili smo sistematični pregled literature. Iskali smo po mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, CINAHL, ScienceDirect, Web of Science in spletnem iskalniku Google ter v domači bazi podatkov Cobiss. Določili smo vključitvena in izključitvena merila glede na postavljena raziskovalna vprašanja ter predstavili potek iskanja in pregleda virov z modelom PRISMA. Rezultate smo predstavili tabelarično in opisno. Rezultati: Na podlagi sinteze dobljenih podatkov smo podali 2 vsebinski kategoriji: (1) posebnosti intramuskularne aplikacije zdravil pri otroku in (2) tveganja za zaplete pri izvajanju intramuskularne aplikacije zdravil pri otroku. V prvi vsebinski kategoriji smo identificirali dodatnih 6 podkategorij in v drugi dodatni 2 podkategoriji. Razprava in sklep: Čeprav je intramuskularna aplikacija zdravil pogosta negovalna intervencija, se klinične smernice za intramuskularno aplikacijo zdravil pri otroku med seboj še nekoliko razlikujejo. Primerjava smernic z rezultati novih raziskav omogoča posodabljanje in optimizacijo.
Ključne besede: aplikacija v mišico, zdravila, pediatrija, medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 20.01.2022; Ogledov: 1048; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (642,45 KB)

9.
Obvladovanje stranskih učinkov imunosupresivne terapije pri pacientu po transplantaciji srca
Vesna Pirih, 2021, magistrsko delo

Opis: Srčno popuščanje je kronična bolezen, ki močno zmanjša kakovost pacientovega življenja in lahko vodi tudi do odpovedi organa. Kadar so izključene vse druge možnosti zdravljenja, je edina rešitev transplantacija srca, ki pa s seboj prinaša druga tveganja, saj se zaradi doživljenjskega jemanja imunosupresivne terapije lahko pojavijo stranski učinki, ki zahtevajo našo pozornost in obravnavo.
Ključne besede: obvladovanje, stranski učinki, imunosupresivna zdravila, transplantacija srca
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 918; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,17 MB)

10.
Kakovost življenja bolnikov z revmatoidnim artritisom na biološki terapiji
Lara Beber, 2021, diplomsko delo

Opis: Uvod: V zadnjem desetletju se je bolnikom z revmatoidnim artritisom z uporabo biološke terapije omogočilo dejavno in kakovostnejše življenje, kljub neprijetni diagnozi. Na temo zdravljenja z biološko terapijo obstaja veliko dilem, ki bolnike z revmatoidnim artritisom spravljajo v zadrego. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako zdravljenje z biološkimi zdravili vpliva na kakovost življenja bolnikov z revmatoidnim artritisom. Metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Izvedli smo narativni pregled znanstvene in strokovne literature o obravnavani temi. Kot orodje za oceno kakovosti člankov smo uporabili piramido hierarhije dokazov in v tabelah predstavili značilnosti identificiranih študij. Na raziskovalno vprašanje smo odgovorili z metodo vsebinske analize in sinteze. Rezultati: Po vsebinski analizi devetih člankov ugotavljamo, da bolniki z revmatoidnim artritisom poudarjajo visoko zadovoljstvo z biološko terapijo. Izboljšave so prisotne tako na področju fizičnega kot čustvenega počutja. Vendar smo pri bolnikih prav tako ugotovili tudi pojav hude utrujenosti. Ta je prisotna kljub urejeni bolezni, kar pomeni, da biološka terapija ne zmanjša nujno vseh težav in je v nekaterih primerih sama vzrok za pojav zdravstvene težave kot neželenega učinka. Razprava in sklep: Kljub utrujenosti kot najpogostejšemu neželenemu učinku bioloških zdravil ugotavljamo ugoden vpliv biološke terapije na kakovost življenja bolnikov z revmatoidnim artritisom. Pomembno je, da so bolniki z revmatoidnim artritisom, ki so velikokrat tudi mladi ljudje, dobro seznanjeni z omejitvami in izboljšavami na področju kakovosti življenja. Le na ta način bodo lahko sprejeli pravilne odločitve o zdravljenju.
Ključne besede: revmatična bolezen, zdravljenje, biološka zdravila, vnetje
Objavljeno v DKUM: 24.12.2021; Ogledov: 899; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (572,35 KB)

Iskanje izvedeno v 5.53 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici