| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vrednost blagovne znamke H&M v očeh odjemalcev
Bernarda Rek, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem podrobneje opisala različne opredelitve blagovne znamke in elemente, ki sestavljajo vrednost blagovne znamke. Znamka je ime, izraz, simbol, oblika ali kombinacija naštetega, namenjena prepoznavanju izdelka ali storitve enega ali skupine prodajalcev in razlikovanju izdelkov ali storitev od konkurenčnih. Vrednost blagovne znamke sestavljajo zvestoba znamki, zavedanje znamke, zaznana kakovost, asociacije v zvezi z znamko in druge vrednosti, kot so patenti, zaščitena znamka in odnosi na prodajni poti. Elementi so med seboj povezani in vplivajo en na drugega. V praktičnem delu pa sem naredila raziskavo s pomočjo anketnega vprašalnika. Na začetku diplomskega dela sem si postavila trditve. Potrdila sem lahko le eno trditev od štirih. Predvidevam, da je razlog ta, da je bil vzorec anketiranih majhen ter da sem bila omejena na določeno geografsko področje. Z raziskavo sem ugotovila, da je zavedanje obstoja blagovna znamka H&M zelo visoko. Ker sem delala raziskavo na začetku novega študijskega leta, mi je anketni vprašalnik izpolnilo največ študentov. Cena je še vedno eden izmed pomembnih dejavnikov, na podlagi katerega se odjemalci odločijo za nakup. Kljub temu se večini anketirancev zdi, da je cena glede na raven kakovosti še vedno visoka v prodajalni H&M. Blagovna znamka H&M v današnji zasičenosti z modnimi blagovnimi znamkami pridobiva na vrednosti. Pri ustvarjanju blagovne znamke H&M so pozorni na dogajanje v družbi in na spremembe okrog njih. Njihov glavni cilj je uresničevati slogan »Moda in kakovost za najboljšo ceno«.
Ključne besede: Blagovna znamka, vrednost blagovne znamke, zvestoba znamki, zavedanje znamke, zaznana kakovost, asociacije z znamko, zaščitena znamka, proizvajalci, odjemalci.
Objavljeno: 29.06.2009; Ogledov: 3715; Prenosov: 731
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

2.
PRIMERJAVA ZAZNANE VREDNOSTI IZDELKOV V RAZLIČNIH KULTURNIH OKOLJIH
Sebastian Koren, 2010, diplomsko delo

Opis: Zaznana vrednost izdelka je razlika med vsemi zaznanimi žrtvami in koristmi določenega izdelka ter nam pove, kolikšno vrednost posameznik le-temu pripisuje. V teoretičnem delu naloge smo predstavili osrednja izhodišča, ki se nanašajo na obravnavano temo. Osrednji namen praktičnega dela diplomske naloge pa je bil primerjati zaznano vrednost energijske pijače Red Bull, trgovske verige H&M ter frizerskih storitev med Dunajem, Budimpešto in Mariborom. Dodatno nas je zanimalo še, kako anketiranci v izbranih treh mestih ocenjujejo vrednost preučevanih izdelkov. V diplomski nalogi smo uspeli doseči vse zastavljene cilje, vendar nam je uspelo potrditi zgolj štiri izmed devetih hipotez, ki smo si jih postavili v uvodu. Ugotovili smo, katere so po mnenju anketirancev najpomembnejše koristi in žrtve energijske pijače Red Bull, trgovske verige H&M ter frizerskih storitev in da so te povečini enotne med tremi mesti. Zanimalo nas je tudi, ali se zaznana vrednost obravnavanih izdelkov razlikuje med spoloma, pri čemer se je statistično značilna razlika v zaznani vrednosti med spoloma pokazala zgolj v primeru Red Bulla v Budimpešti in frizerskih storitev v Mariboru. Rezultati raziskave so pokazali, da se zaznana vrednost energijske pijače Red Bull, prodajne verige H&M ter frizerskih storitev pri posameznikih, starih od 19 do 26 let med Dunajem, Budimpešto in Mariborom statistično značilno ne razlikuje. Razen v primeru frizerskih storitev med Dunajem in Mariborom ni bilo nobene statistično značilne razlike v splošni oceni vrednosti obravnavanih izdelkov med preučevanimi mesti. Čeprav je raziskava pokazala, da ni nobene statistično značilne razlike v zaznani in splošni oceni vrednosti energijske pijače Red Bull, prodajne verige H&M ter frizerskih storitev med Dunajem, Budimpešto in Mariborom, je na takšen rezultat lahko vplivalo več dejavnikov. Eden izmed teh je lahko premajhen statistični vzorec; povsem upravičeno lahko sklepamo, da bi bil rezultat raziskave nekoliko drugačen, če bi bil vzorec večji. Prav tako je verjetno, da bi razlike v zaznani vrednosti bile statistično značilne, če bi v vzorec bile vključene vse starostne skupine. Na splošno je bil osnovni namen diplomske naloge predstaviti problematiko zaznane vrednosti izdelkov ter vpeljati idejo, da se le-ta lahko tudi pri standardiziranih izdelkih v različnih kulturnih okoljih razlikuje. Prepričani smo, da smo z diplomsko nalogo ta namen tudi dosegli.
Ključne besede: zaznane koristi, zaznane žrtve, zaznana vrednost izdelka, posledice zaznane vrednosti izdelkov, Red Bull, H&M, frizerske storitve, Dunaj, Budimpešta, Maribor.
Objavljeno: 22.09.2010; Ogledov: 2614; Prenosov: 561
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

3.
ZAZNANA VREDNOST STORITEV V SLOVENSKIH KNJIŽNICAH
Dino Markovinovič, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: Zaznana vrednost uporabnikov storitve je zelo pomembna pri izvajanju in izpopolnjevanju le-te s strani izvajalca. Brez raziskave s katero ugotovimo kako uporabniki zaznavajo našo storitev ne moremo dolgorocno poslovati. Saj se moramo nenehno prilagajat uporabnikom, saj se ti spreminjajo s casom ravno tako pa njihove potrebe in želje. Potrebno je razumeti naše uporabnike. Posredovanje storitev, ter skrb za kakovost storitev sta pomembni vrednosti za uporabnika storitev knjižnice. Dostaviti vrednost za odjemalce je pomembnejša strategija vse storitvenih dejavnosti. V primeru knjižnice Ekonomsko-poslovne fakultete sklepam, da uporabnikom ambient, lokacija knjižnice ter dostop do elektronskih virov podatkov oziroma gradiv pomeni realtivno veliko. Zaposleni v knjižnici morajo namrec storitve knjižnice posredovati na drugacen nacin, kot pa so jih pred 30 leti. Knjižnice imajo druge vrste uporabnikov, mlajše generacije, ki so informatizacijsko bolj napredne od starejših, ki jih je ta tehnologija na nek nacin obšla. Zato je pomembno prilagoditi ponujene storitve tem generacijam. Uporabniki knjižnice so postali zahtevnejši kot so bili v preteklosti. Zaznana vrednost knjižnice Ekonomsko-poslovne fakultete je v povprecju visoka, vendar to ne pomeni, da lahko zaposleni prenehajo s svojimi aktivnostmi pri posredovanju vecje zaznavne vrednosti svojim uporabnikom.
Ključne besede: zaznana vrednost, knjižnica, ekonomsko-poslovna fakulteta, zaznana kakovost, modeli merjenja, zadovoljstvo
Objavljeno: 22.11.2011; Ogledov: 1288; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1007,13 KB)

4.
VPLIV MOTIVIRANJA ZAPOSLENIH NA NJIHOVO ZAVZETOST PRI PRODAJI NEKATERIH STORITEV NACIONALNEGA POŠTNEGA OPERATERJA
Jasna Trdin, 2015, magistrsko delo

Opis: Ena izmed ključnih nalog managementa v povezavi s težnjo po poslovni učinkovitosti in uspešnosti je spodbujanje zaposlenih, da več in bolje delajo. Ključni dejavnik, ki pripomorejo k uspešnosti in učinkovitosti posameznika, tima in podjetja kot celote, je motivacija. V času recesije pridobivajo pomen nematerialni načini motiviranja zaposlenih, vendar je ob upadanju storitev in dohodka, v negotovih razmerah težje obdržati delovno moralo zaposlenih. Podjetje, ki gradi svojo konkurenčno prednost na pripadnih in zvestih zaposlenih, mora skrbno izbrati optimalni način njihovega motiviranja. Motivaciji se lahko posvetimo šele, ko dohodek zadostuje za spodobno življenje zaposlenih. Pomen vlaganj v zaposlene in močan vpliv zadovoljstva zaposlenih, njihove zvestobe in produktivnosti na zaznano vrednost storitev, zadovoljstvo in zvestobo kupcev, ki vodi k dobičku in rasti podjetja, pojasnjuje »Storitvena verige dobička«. Prepoznavanja vplivnih dejavnikov motiviranja zaposlenih smo oprvili na primeru gospodarske družbe Pošta Slovenije, na njihovo zavzetost za delo in vpliv na prodajo blaga in nekaterih storitev družbe.
Ključne besede: motiviranje zaposlenih, zadovoljstvo zaposlenih, zvestoba zaposlenih, produktivnost zaposlenih, Storitvena veriga dobička, zaznana vrednost storitev, zadovoljstvo in zvestoba kupcev, vlaganje v zaposlene.
Objavljeno: 09.09.2015; Ogledov: 727; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

5.
APLIKACIJA IN ADAPTACIJA MERILNE LESTVICE SERV-PERVAL NA STORITVE V ZAVAROVALNIŠTVU
Beni Bruči, 2013, magistrsko delo

Opis: Zavarovalništvo je ena temeljnih gospodarskih dejavnosti, kar priča tudi podatek, da je delež bruto zavarovalne premije v BDP, kot kazalec razvitosti zavarovalnega sektorja, v EU leta 2009 znašal 8,5 %, v Sloveniji pa 5,9 % (UMAR 2011). Definicijo zavarovanja lahko opredelimo z dveh vidikov. Prvi vidik predstavlja finančna definicija zavarovanja, pri kateri je zavarovanje opredeljeno kot finančni dogovor, ki razprši stroške nepričakovanih izgub med članice dogovora. Drugi je pravni vidik, po katerem zavarovanje predstavlja pogodbeni dogovor med dvema strankama in pri katerem ena stran (zavarovalnica) prevzame obveznosti pokritja škode drugi strani (zavarovalec) (Dorfman 1994). Specifičnost te finančne panoge je obljuba, ki jo prejmejo stranke ob sklenitvi in plačilu zavarovalne premije in ne predstavlja materialne dobrine oz. storitve, ki bi jim nudila takojšnjo korist. Obljuba o poplačilu škodnega dogodka in izplačilo materialne oz. nematerialne odškodnine za nastalo škodo je posledična korist zavarovancev, ki pogodbeno sklenejo zavarovanje za sebe, svojo družino, premičnine ali nepremičnine z dotično zavarovalnico. Zavarovalec pred sklenitvijo zavarovanja komunicira s prodajalcem zavarovanj oz. z zavarovalnim zastopnikom, pri čemer s komuniciranjem in pogajanjem usklajujeta skupne interese, kar povzroči razvijanje odnosa in posledično ustvarjanje medsebojnega zaupanja. Pravilna in pravočasna komunikacija s stranko lahko vpliva na njeno odločitev za sklenitev zavarovanja z določeno zavarovalnico. Dobra komunikacija se začne z enakostjo udeležencev. Je nekakšna sposobnost prilagajanja za sporazumevanje z drugimi in s svetom okoli nas. Možina (1995) opredeljuje komuniciranje kot proces, v katerem si dva ali več udeležencev pošiljajo, sprejemajo in si razlagajo sporočila in znake, ki so nosilci določenih informacij. Med seboj lahko komuniciramo besedno ali nebesedno. Med besedno komunikacijo uvrščamo govorno ter pisno komunikacijo, pri čemer misli izražamo z uporabo besed in pojmov. Nebesedno komuniciramo z govorico telesa, kot je mimika, gestika in proksemika. Namen magistrskega dela je ugotoviti, kako fizične osebe zaznavajo vrednost zavarovalniških storitev, ter teoretično in empirično pojasniti odnose med dejavniki, ki vplivajo na zaznano vrednost. V teoretičnem delu magistrskega dela najprej predstavljamo zavarovalniške storitve. Osnovni raziskovalni problem magistrske naloge bo predstavljala povezava zaznane vrednosti zavarovalniških storitev GRAWE zavarovalnice, d. d., v očeh njenih strank s poudarkom na komunikaciji s stranko kot enem od dejavnikov, ki prispeva k večji zaznani vrednosti storitev. Odjemalci namreč, pri vrednotenju storitev. na le-te gledajo celostno, in sicer kot na skupek vseh koristi, ki jih prejmejo s posamezno storitvijo. Komunikacija, ki je največkrat vzpostavljena med zavarovalnim zastopnikom in stranko, poteka po različnih poteh. Tako se v nalogi osredotočamo na različne komunikacijske medije, kot sta na primer telefonski pogovor ter pismen pogovor s pomočjo interneta. S prihodom interneta se komunikacija množično seli na svetovni splet. Odjemalci na spletu iščejo informacije, priporočila, ustvarjajo vsebine, komentirajo, nezavedno oglašujejo, vplivajo, kupujejo itd. Prvi del raziskave je osredotočen na pomembnost komunikacije med stranko in zavarovalnico, pri čemer je v ospredju predvsem komunikacija med zavarovalnim zastopnikom in stranko. Pomembnost faktorja komunikacije kot dejavnika, ki pomembno vpliva na celostno zaznavanje storitve, je prikazana s pomočjo literature in predhodnih raziskav, ki so zajemali tematiko komunikacije v zavarovalništvu. Predstavljeni so komunikacijski mediji, načini komunikacije ter ustreznost novih medijev oz. družbenih medijev za komunikacijo s stranko. Drugi del raziskave je namenjen ocenitvi zaznane vrednosti storitev GRAWE zavarovalnice, d. d., kot kompozitne zavarovalnice na slovenskem trgu. Raziskava je izvedena s pomočjo obstoječega merilnega instrument
Ključne besede: Storitev, izdelek, odjemalec, zavarovalništvo, zavarovalnica, zaznana vrednost, zaznana kakovost, zaznana denarna cena, zaznana nedenarna cena, čustvena korist, komunikacija, ugled, merilna lestvica SERV-PERVAL.
Objavljeno: 23.08.2013; Ogledov: 1655; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

6.
VREDNOST ZNAMKE "HELLO KITTY"
Polona Pompe, 2013, magistrsko delo

Opis: Raziskovalno delo temelji na vrednosti znamke ter predšolskih otrocih. Ta dva sklopa smo najprej podkrepili s teorijo, v empiričnem delu pa med seboj povezali. Predšolski otroci in njihovi starši se prepletajo. Zato smo v empiričnem delu naloge izvedli kvantitativno raziskavo. Z njo smo ugotavljali, kakšna je vrednost znamke Hello Kitty v očeh predšolskih otrok. To vrednost pa je predstavljalo zavedanje o znamki, čustvena navezanost na samo znamko, podoba o znamki ter zaznana kakovost znamke.
Ključne besede: znamka, vrednost znamke, zavedanje o znamki, čustvena navezanost na znamko, podoba, zaznana kakovost znamke, otroški trg, odjemalec, predšolski otroci
Objavljeno: 11.06.2013; Ogledov: 1095; Prenosov: 171
.pdf Celotno besedilo (814,33 KB)

7.
DOLOČANJE CEN NA PRIMERU PODJETJA EUROSPORT-TRADE D.O.O.
Anja Štravs, 2013, diplomsko delo

Opis: Danes se trgovska podjetja borijo s splošnim zmanjšanjem prodaje, hudo konkurenco, nelikvidnostjo in še čem. V tem boju so nekatera bolj, nekatera manj aktivna. Ena izmed smiselnih aktivnosti, v želji po sledenju ciljev, je premišljeno oblikovanje prodajnih cen, ki bi odjemalce prepričale za nakup. To je predvsem pomembno v trgovini na drobno, saj ima odjemalec neposreden stik z izdelkom in ceno hkrati. Cena, ki je po odjemalčevem mnenju previsoka glede na koristi, pridobljenega izdelka, odjemalca odvrne od nakupa. Podjetja, ki se zavedajo resnosti vpliva prodajne cene na odjemalce raziskujejo trg, poznajo svojo ciljno skupino in konkurenco. V teoretičnem delu diplomskega seminarja sem preučila teorijo prodajnih cen in metode oblikovanja cen ter poudarila, da je določitev primerne cene pomemben dejavnik, ki odjemalca prepriča oz. ga odvrne od nakupa. Od takšnih odločitev pa je odvisna uspešnost podjetja. Ciljna skupina podjetja Eurosport trade je dobro informirana o možnostih, med katerimi izbirajo, ko so odločajo za nakup, zato je še toliko bolj pomembno, da podjetje pozna mnenje odjemalcev ter vrednost izdelkov, ki jo odjemalci zaznajo. V empiričnem delu sem na primeru prikazala, da podjetje za večji del izdelkov določa cene s pomočjo metode na osnovi zaznane vrednosti izdelka pri odjemalcu, za katero menim da je ustrezna in bo podjetju pripomogla k doseganju zastavljenih ciljev tudi v bodoče.
Ključne besede: prodajna cena, stroški, zaznana vrednost izdelka, odjemalci
Objavljeno: 12.11.2013; Ogledov: 1137; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (607,20 KB)

8.
POVEZAVA MED ZADOVOLJSTVOM ODJEMALCEV, NJIHOVO LOJALNOSTJO TER POSLOVNO USPEŠNOSTJO PODJETIJ NA TRGU MOBILNE TELEFONIJE V SLOVENIJI
Matej Glinšek, 2014, magistrsko delo

Opis: Storitve v razvitih, modernih državah predstavljajo največji delež bruto družbenega proizvoda (BDP) posamezne države, njihov pomen pa še vedno raste. Eden izmed najbolj tipičnih predstavnikov razvijajočega se storitvenega sektorja je mobilna telefonija. Zaradi hitrega življenjskega tempa, mobilnosti med različnimi lokacijami itd. so tovrstne storitve zelo pridobile na pomenu, saj ljudem zelo olajšujejo vsakodnevna opravila in komunikacijo. Glavni namen raziskovalne naloge je ugotoviti odvisnost med zadovoljstvom odjemalcev, njihovo lojalnostjo in poslovno uspešnostjo podjetij na trgu mobilne telefonije v Sloveniji. Magistrsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu smo za začetek naredili celovit pregled relevantne literature s tega področja. V nadaljevanju smo opisali temeljne značilnosti storitev, njihove kategorije in predvsem njihov pomen za gospodarstvo. Opisali smo tudi temeljne koncepte, ki se nanašajo na glavno raziskovalno vprašanje magistrskega dela; koncept kakovosti storitev, koncept zaznane vrednosti, koncept zadovoljstva, koncept lojalnosti odjemalcev, in poslovno uspešnost podjetij. Vse koncepte smo definirali in (kar je pomembno) prikazali, na kakšen način se lahko določen koncept meri. Empirični del je sestavljen iz osnovne analize trga ponudnikov storitev mobilne telefonije v Sloveniji, analize podatkov, pridobljenih s pomočjo anketnih vprašalnikov, in testiranja hipotez. Pri analizi trga smo zbrali osnovne podatke o poslovanju podjetij, ugotovili pa smo tudi, da trg sestavljajo praktično trije večji ponudniki. Na podlagi zbranih podatkov smo izmerili konstrukte zadovoljstva in lojalnosti za posamezne ponudnike in celotni trg. Na podlagi ciljev magistrskega dela smo postavili 6 hipotez. Za njihovo analizo smo uporabili metodo ANOVA in regresijsko analizo. S testiranjem hipotez smo prišli do končnih ugotovitev. Med ponudniki storitev mobilne telefonije v Sloveniji obstajajo statistično značilne razlike v izmerjeni stopnji zadovoljstva njihovih odjemalcev, ne pa tudi pri lojalnosti. Pri določenih ponudnikih storitev mobilne telefonije zadovoljstvo odjemalcev vpliva na njihovo lojalnost, na splošno na trgu pa raven zadovoljstva odjemalcev ne vpliva na lojalnost odjemalcev. Ugotovili smo tudi, da raven lojalnosti odjemalcev vpliva na dobiček podjetij, raven lojalnosti pa prav tako vpliva na tržni delež podjetij na trgu mobilne telefonije v Sloveniji.
Ključne besede: storitve, mobilna telefonija, kakovost storitev, zadovoljstvo odjemalcev, zaznana vrednost, lojalnost odjemalcev, poslovna uspešnost podjetij, odvisnost med spremenljivkami.
Objavljeno: 14.11.2014; Ogledov: 981; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

9.
POMEN GNEČE IN NJEN VPLIV NA ZAZNANO VREDNOST STORITEV
Dajana Petrina, 2014, magistrsko delo

Opis: Pomen gneče in njen vpliv na zaznano vrednost storitev Namen magistrske naloge je na podlagi teoretičnih izsledkov in prakse preučiti in predstaviti vpliv gneče na zaznano vrednost storitev. Z uporabo ustrezne metodologije želimo izvedeti, kako gneča vpliva na zaznano vrednost storitev v prodajalnah na Hrvaškem. Predvsem smo se osredotočali na podjetje in prodajalne C&A na področju Varaždina. V teoretičnem delu magistrske naloge najprej predstavljamo storitve in opredelitve storitev različnih avtorjev, generične in izvedbene značilnosti storitev. V povezavi z značilnostima predstavljamo tudi vrste storitev. V naslednjem poglavju predstavljamo celovit pogled na področje zaznane vrednosti storitev, predhodnike zaznane vrednosti, ki vplivajo na zaznano vrednost in posledice zaznane vrednosti storitev. Prav tako smo predstavili metode merjenja zaznane vrednosti kot tudi njihove prednosti in pomanjkljivosti. Na koncu teoretičnega dela magistrske naloge predstavljamo opredelitev vse bolj znanega fenomena gneče in gostote, variable, ki spremljajo gnečo ter človeško in prostorsko dimenzijo gneče in učinke gneče na obnašanje potrošnikov. V tem poglavju preučujemo zvezo med gnečo v maloprodaji in zadovoljstvom odjemalcov. Predstavljamo tudi opredelitev kulture in preučujemo, kako kultura vpliva na gnečo. V empiričnem delu magistrske naloge preverjamo svoj model na reprezentativnem vzorcu 200 uporabnikov storitev prodajaln C&A na področju Varaždina. Anketo smo izvedli s strukturiranim anketnim vprašalnikom. Anketirance smo spraševali po nakupu v prodajalnah C&A v času redne prodaje in v času popustov. V sklepu predstavljamo ključne ugotovitve, do katerih smo prišli s pomočjo raziskovalnega dela ter podarjamo smernice za naprej.
Ključne besede: storitev, uporabnik, gneča, gostota, zaznana vrednost, zaznana kakovost, zaznana tveganja, zaznana cena, čustva odjemalcev, zadovoljstvo odjemalcev, zvestoba odjemalcev, ugled, merilna lestvica PERVAL, merilna lestvica GLOVAL, merilna lestvica SERV-PERVAL, dimenzije gneče
Objavljeno: 17.11.2014; Ogledov: 936; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

10.
VPLIV DEJAVNIKOV NEPREMIČNINSKEGA TRGA NA TRŽNO VREDNOST NEPREMIČNIN
Ksenija Golob, 2016, doktorska disertacija

Opis: Vrednost nepremičnin je odvisna od številnih dejavnikov. Ob tehnično-funkcionalnih dejavnikih, med katere prištevamo površino in uporabnost (koristnost) nepremičnin ter energetsko učinkovitost, na vrednost nepremičnin vplivajo tudi gradbeno-komercialni, fizični, prostorski in ekonomski dejavniki. Cilj raziskave je definiranje vplivnih dejavnikov, s pomočjo katerih bo mogoče določiti vpliv na zaznano tržno vrednost nepremičnine. Na podlagi primarnih podatkov, ki smo jih pridobili v gradbenih in projektantskih podjetjih, nepremičninskih družbah, pri potencialnih kupcih, Statističnem uradu Republike Slovenije, Geodetski upravi Republike Slovenije, Slovenskem nepremičninskem portalu ter s pomočjo sekundarnih virov, ki smo jih pridobili iz člankov in monografij, smo ugotovili, da se glavna skupina vplivnih dejavnikov navezuje na prostorske, tehnično-funkcionalne, fizične, gradbeno-komercialne in ekonomske dejavnike. Raziskavo smo razdelili v dve fazi. V prvi fazi smo s pomočjo različnih statističnih metod preverjali medsebojno odvisnost izbranih vplivnih dejavnikov. V drugi fazi smo definirali in proučevali prostorske, tehnično-funkcionalne, fizične, gradbeno-komercialne in ekonomske dejavnike ter s pomočjo multiple regresijske analize razvili hedonski model, na podlagi katerega lahko ocenimo zaznano tržno vrednost nepremičnine. Pri prostorskih dejavnikih smo obravnavali dejavnika »kraj« in »lokacija nepremičnine«, pri tehnično-funkcionalnih dejavnikih smo obravnavali tri dejavnike, in sicer »površino nepremičnine«, »uporabnost nepremičnine« in »energetsko učinkovitost nepremičnine«, pri fizičnih dejavnikih smo obravnavali »stanje nepremičnine«, »tehnologijo gradnje« in starost nepremičnine. Pri gradbeno-komercialnih dejavnikih smo upoštevali »popusti pri prodaji nepremičnine« ter »razmerje med ponudbo in povpraševanjem«. Pri ekonomskih dejavniki smo upoštevali »gospodarsko rast«. Rezultati raziskave, ki smo jih pridobili s pomočjo podatkov iz strukturiranega vprašalnika in izračunom parametrov v hedonskem modelu z multiplo regresijsko analizo kažejo, da je pomen nekaterih dejavnikov ključen, drugi na trg nepremičnin ne vplivajo. Za razvoj multiple regresijske analize smo uporabili metodi Enter in Stepwise. Na podlagi analize smo ugotovili, da sta korelacijski in determinacijski koeficient zelo visoka, kar kaže na dober model. Za analizo smo uporabili regresijski model, ki je pojasnil največji del variabilnosti odvisne spremenljivke – zaznane tržne vrednosti nepremičnine. Ugotovili smo, da so od obravnavanih dejavnikov najbolj vplivni dejavniki, zapisani po njihovi pomembnosti, naslednji: »površina nepremičnine«, »kraj«, kjer se nahaja nepremičnina«, »stanje nepremičnine«, »starost nepremičnine«, »lokacija nepremičnine«, »gospodarska rast« in »tehnologija gradnje«. Razviti regresijski model pojasnjuje vpliv posameznih dejavnikov na trg nepremičnin in pomaga pri razumevanju odzivov trga na spremembo posameznega dejavnika. Deležnikom nepremičninskega trga je v pomoč pri optimiranju svojih investicijskih odločitev.
Ključne besede: nepremičninski trg, gradbeništvo, cene nepremičnin, vplivni dejavniki, vrednost nepremičnin, zaznana vrednost nepremičnin
Objavljeno: 05.10.2016; Ogledov: 1936; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici