| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 16
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Analiza klikvab na spletnih platformah : magistrsko delo
Atena Bošnjak, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se osredotoča na raziskovanje fenomena klikvab na spletnih medijskih platformah. Klikvabe so zaradi izkoriščanja človeške radovednosti postale zelo razširjen pojav na spletu, saj mnogi izdajatelji vsebin uporabljajo ta pristop za povečanje števila klikov in oglaševalskega prihodka. Naslovi s klikvabami vzbudijo zanimanje bralcev in za to uporabljajo čustveno nabit jezik, vprašanja in številke, ponujajo senzacionalne trditve, obljubljajo ekskluzivne informacije in ustvarjajo informacijske vrzeli, ki jih je mogoče zapolniti le s klikom na naslov. Osrednji cilj naloge je ugotoviti, v kolikšni meri različni medijski servisi uporabljajo klikvabe ali obstajajo razlike med javnimi in zasebnimi mediji ter ali klikvabe vplivajo na dojemanje verodostojnosti medijev. Naloga analizira prisotnost klikvab na štirih primerih medijskih organizacij, tako v tujini (BBC) kot tudi doma (RTV SLO, 24ur.com in Slovenske novice), ter preučuje dojemanje klikvab s strani uporabnikov spletnih platform. Rezultati te raziskave so pomembni za razumevanje, kako klikvabe vplivajo na medijsko krajino in kako se uporabniki odzivajo na njihovo prisotnost. Namen naloge je prispevati k boljšemu razumevanju pojava klikvab na spletnih platformah ter ugotoviti kakšne so tehnike za prepoznavanje in obravnavo teh vsebin.
Ključne besede: klikvabe, zavajanje, kredibilnost, medijske vsebine
Objavljeno v DKUM: 13.10.2023; Ogledov: 214; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (5,96 MB)

3.
Zelene finance v bančništvu
Lana Cigan, 2023, diplomsko delo

Opis: V sodobnem času so bančne institucije zaradi raznih pritiskov tako s strani komitentov kot regulativ primorane k preoblikovanju načina lastnega poslovanja in obstoječe ponudbe storitev. Potrebna je implementacija okoljskih praks v sistem tega sektorja. Bistvo diplomske naloge je zeleno financiranje v bančništvu, ponudba zelenih produktov ter storitev in bančna politika EU, katere regulative morajo biti upoštevane. Na podlagi primerjav in grafov je bila ugotovljena razsežnost vpliva pandemije Covid-19 na zeleno financiranje, ki je v primerjavi z učinki, ki jih je ta pustila na drugih gospodarskih panogah v veliki meri pozitivna. Prav tako je znotraj tega dela predstavljeno zeleno zavajanje, ki predstavlja prevladujoč problem, s katerim se vlagatelji soočijo ob poplavi podatkov zelenega financiranja v bankah. Ta ne ogroža le količine vloženih sredstev investiranih v posamezni zeleni projekt marveč cilje opredeljene znotraj Pariškega sporazuma. Tako kot večina razvitih držav tudi Slovenija strmi k ponudbi zelenih produktov in uporabi trajnostnih finančnih instrumentov. Močan vpliv, ki ga imajo banke na ljudi je potrebno uporabiti v prid širjenja okoljskega ozaveščanja med zaposlenimi, kakor tudi med uporabniki zelenih storitev.
Ključne besede: zeleno financiranje v bankah, produkti zelenega financiranja, pandemija Covid-19, EU, zeleno zavajanje, Slovenija.
Objavljeno v DKUM: 30.08.2023; Ogledov: 374; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (1,14 MB)

4.
Zeleno zavajanje : magistrsko delo
Margareta Furman, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je obravnavano zeleno zavajanje, ki dokazano škodljivo vpliva na podobo blagovne znamke ali organizacije. Proučili smo vrste zavajanj in njihov vpliv na odnos do zelenega oglaševanja. Opredelili smo zelenega potrošnika in ugotovili, kako prepoznava zavajanja. V empiričnem delu smo raziskovali, ali študenti Univerze v Mariboru prepoznavajo zeleno zavajanje v oglaševanju. Ugotovili smo, da študentje na splošno dobro prepoznavajo različne vrste zavajanja in tudi navajajo prave razloge za takšno odločitev.
Ključne besede: zeleno zavajanje, zeleni skepticizem, okoljske trditve
Objavljeno v DKUM: 16.12.2021; Ogledov: 803; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

5.
Analiza kognitivnih intervjujev in zaslišanj, prikazanih v televizijskih serijah : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Neja Fröhlich, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena problematika zaslišanj in intervjujev, ki so prikazani v televizijskih kriminalnih serijah. V tovrstnih serijah so le-ti zaradi časovne omejitve največkrat površno in nepravilno prikazani, kar pomeni, da lahko posledično gledalci dobijo napačno predstavo o delu policistov in kriminalistov. Ta problematika se pojavlja predvsem v Združenih državah Amerike, kjer so del sodnega procesa tudi člani porote, ki so ravno tako lahko gledalci teh serij, kar pomeni, da posledično lahko gledanje serij spremeni njihova pričakovanja in mnenje o delu policistov. Prav tako obstaja možnost, da svoje odločitve sprejmejo na podlagi »znanja«, pridobljenega v kriminalnih serijah. V zaslišanjih, ki so prikazana v nadaljevankah, pogosto prihaja do zavajanja in sugestije s strani policije, kar je zakonsko bolj površno definirano in omejeno predvsem v Združenih državah Amerike, kjer se seriji, ki sta predstavljeni v nalogi, odvijata. Edina oblika preslepitve, ki je pravzaprav prepovedana, je ponarejanje dokazov. V zaključnem delu je predstavljenih tudi več primerov intervjujev prič, kjer so napake posebej izpostavljene in analizirane. Skoraj tretjina intervjujev je vsebovala vsaj eno obliko sugestije, kar je omogočilo potrditev prve hipoteze. Drugo hipotezo sem preverjala v zadnjem delu diplomske naloge. Opisana je raziskava, kjer so predstavljeni rezultati merjenja dovzetnosti za dojemanje napak, kot so jih videli gledalci. Na podlagi njihovih odgovorov in komentarjev o opaženih nepravilnostih, prikazanih v poslanem videoposnetku odlomka iz serije, sem tako lahko potrdila tudi svojo drugo hipotezo.
Ključne besede: diplomske naloge, kriminalne nadaljevanke, zaslišanja, intervjuji, zavajanje
Objavljeno v DKUM: 27.10.2021; Ogledov: 581; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (409,43 KB)

6.
Tehnike ugotavljanja laži : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Eva Božič, 2021, diplomsko delo

Opis: V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je laganje definirano kot zavestno izjavljanje, oziroma pripovedovanje nekaj neresničnega, z namenom zavajanja v zmoto ter govoriti nekaj, kar ne ustreza resnici. Pri laganju gre za več čustvenih ter miselnih procesov, ki od človeka zahtevajo popolno zbranost ter kontrolo. Razlogov zakaj ljudje lažejo je nešteto, največkrat pa je to zaradi osebnih koristi in izogibanja kazni. To diplomsko delo govori o besednih in nebesednih znakih, ki nakazujejo, da oseba laže ter o različnih tehnikah, ki jih preiskovalci uporabljajo za odkrivanje laži in zavajanja. Tako v tuji kot tudi slovenski literaturi, je že veliko napisanega o tehnikah ugotavljanja laganja. Razne študije in eksperimenti, ki so jih strokovnjaki skozi leta izvajali in izpopolnjevali, so potrdili delovanje nekaterih tehnik, nekatere pa stroka še vedno zavrača. Še vedno so nekatere tehnike premalo učinkovite ter površne. Tako je iz njih nemogoče pridobiti verodostojne rezultate, ki bi učinkovito odkrili oziroma potrdili laganje. V nasprotju s Slovenijo, so tehnike v tujini veliko bolj uporabljane, preiskovalni organi so temu primerno tudi usposobljeni. Velik problem pri uporabi tehnik predstavlja tudi zakonodaja, saj se od države do države razlikuje in medtem ko je tehnikam ugotavljanja laži zakonodaja v tujini, predvsem v ZDA bolj naklonjena, je slovenska zakonodaja do tehnik precej kritična in jih ne priznava. V zadnjem času je mogoče zaslediti veliko serij in filmov, v katerih, kot glavni liki nastopajo ljudje, kateri lahko zgolj iz mimike obraza prepoznajo kdaj oseba laže. Tako lahko s sugestijami in raznimi manipulacijami hitro določijo krivca, ter ga zgolj s postavitvijo parih ''zvitih'' vprašanj pripravijo do želenih odgovorov. To da gledalcu občutek, da lahko tudi sam prepozna vedenje, ki je značilno za lažnivce, ne glede na to, ali je za to usposobljen ali ne. Res je, da obstajajo določeni nebesedni znaki, katere lahko tako rekoč prepozna vsak, vendar je to daleč od tega, da lahko z gotovostjo trdimo, da nekdo laže in žal velja to tudi za tehnike ugotavljanja laži. Laganje je že od nekdaj prisotno pri komunikaciji med ljudmi, najbolj pogosto in izpopolnjeno pa je pri storilcih kaznivih dejanj, kjer jim laganje in zavajanje predstavljata najboljšo zaščito. Laganje pa ni preprosto in od človeka zahteva kontrolo miselnih in čustvenih procesov, kar se velikokrat izkaže kot prezahtevna naloga. Preiskovalci in strokovnjaki so tako s pomočjo različnih eksperimentov in raziskav razvili več tehnik in metod, ki jih uporabljajo pri odkrivanju laganja in zavajanja ter določili katera nebesedna vedenja se pojavijo ob laganju. V začetku diplomskega dela je predstavljenih pet ključnih vprašanj in trditev, ki služijo kot smernice za izdelavo diplomskega dela. Ta vprašanja in trditve se bo skozi celotno delo primerjalo in preverjalo ter na koncu tudi potrdilo oziroma ovrglo.
Ključne besede: laganje, znaki laganja, tehnike laganja, zavajanje, besedno laganje, nebesedno laganje, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 22.09.2021; Ogledov: 962; Prenosov: 0

7.
Zaznavanje laganja in pregled nekaterih tehnik ugotavljanja laži : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Neja Gantar, 2020, diplomsko delo

Opis: Laž je izjava, ki jo oseba poda zavestno in prostovoljno, njen namen pa je nekoga spraviti v zmoto. Ni pomembno ali je poskus uspešen ali ne. Laganje samo po sebi sicer ni ilegalno in večino nas ne bi zdržalo dneva brez manjših laži. Verjetno najbolj znano prepričanje o zaznavanju zavajanja je, da bodo lažnivci odvrnili pogled ter kazali znake živčnosti, a vendar sta omenjena vedenja odvisna od človeka, situacije v kateri je in nenazadnje tudi od preiskovalca, s katerim se oseba pogovarja. Zaključno delo se osredotoča na primerjavo izbranih tehnik ugotavljanja zavajanj, natančneje, njihovo uspešnost. Cilj diplomske naloge je poglobiti znanje o lažeh ter o odkrivanju le-teh, katere tehnike ugotavljanja zavajanja so primerne za uporabo v predkazenskem postopku in kaj lahko z njimi ugotovimo. V prvem delu diplomske naloge je zajet kratek pregled razlogov, zakaj ljudje lažemo, kakšne laži pripovedujemo, značilnosti dobrih lažnivcev, kakšna je naša sposobnost zaznave laži ter katere so pogoste napake pri zaznavi zavajanja. V drugem delu so opisane izbrane tehnike zaznavanja zavajanja ter ocene njihove učinkovitosti, pridobljene iz primarnih raziskav in virov. Skozi zaključno delo sem, s pregledom že obstoječih raziskav, potrdila dve hipotezi, eno pa ovrgla. S preverjanjem hipotez sem ugotovila, da je za uspešnejše ocenjevanje izjav potrebno upoštevati tako besedne kot nebesedne znake ter da imajo novejše tehnike laži višjo uspešnost, kot pa starejše. Kljub temu, da imajo osebe z antisocialnimi osebnostmi prednost pri laganju, pa to še ne pomeni, da jim gre zaznavanje le – tega kaj bolje od rok.
Ključne besede: diplomske naloge, znaki prevare, zavajanje, tehnike ugotavljanja laži, vedenje, govor
Objavljeno v DKUM: 12.06.2020; Ogledov: 1138; Prenosov: 235
.pdf Celotno besedilo (1,12 MB)

8.
Primerjalna študija ekoloških certifikatov v dobavni verigi medu
Ivana Marinović, 2019, magistrsko delo

Opis: Izzivi konvencionalnega kmetijstva so pereči problem sodobne družbe in povzročajo številne gospodarske, okoljske in socialne stroške, ki se jih potrošniki zavedajo. Sodobna družba se srečuje z okoljskimi izzivi ter doseganje trajnosti je postalo izziv za številne države. Globalna rast ekološke osveščenosti je povzročila rast povpraševanja po ekološko pridelani hrani. Ker potrošniki na prodajnem mestu ne morejo razlikovati ekoloških izdelkov od neekoloških, so v celoti odvisni od ekološke oznake, ki predstavlja instrument komunikacije s podjetjem. V magistrskem delu smo opisali in predstavili spoznanja o ekoloških certifikati v dobavni verigi medu. S ciljem ugotavljanja razlik med pogoji za pridobitev ekoloških certifikatov za med v EU, ZDA in Avstraliji smo s pomočjo metod kompilacije, deskripcije in komparacije percipirali razlike in podobnosti teh predpisov. V okviru ugotavljanja ali se in v koliki meri se na embaliranemu medu pojavljajo kriteriji okoljskega zavajanja smo s pomočjo metod opazovanja, deskriptivno metodo in metodo komparacije v spletnih trgovinah ZDA, EU in Avstralije opazovali ponudbo in pregledali oznake na embaliranemu medu. V okviru proučevanja prispevka ekoloških oznak k sledljivosti v dobavni verigi medu smo s pomočjo analize SWOT in metode kompilacije proučevali prednosti in slabosti ekoloških oznak v dobavni verigi medu in njihove priložnosti ter nevarnosti. Ugotovitve raziskovalnih hipotez zagotavljajo vpogled v pridelovalne metode za pridobitev ekološkega certifikata za med v ZDA, EU in v Avstraliji. Ugotovitve kažejo tudi na neobstoj standardov za ekološko čebelarjenje v ZDA, s čimer se ta zakonodaja bistveno razlikuje od zakonodaj EU in Avstralije. Na primeru embaliranega medu smo opazili številne kriterije okoljskega zavajanja, ki se na embalaži nahajajo v obliki zavajajočih izjav. Najpogosteje smo zaznali kriterija besede in/ali terminov brez jasnega pomena in sugestivne slike, čeprav smo opazili tudi druge vidike okoljskega zavajanja, in sicer: uporabo neverodostojnih oznak, pomanjkljive dokaze, nepomembne informacije ter nerazumljive izraze. V okviru kriterija besede in/ali terminov brez jasnega pomena smo najpogosteje opazili različice izraza »natural«, ki potrošnike zavaja, da je med pridelan po visokih ekoloških standardih, čeprav pooblaščeni nadzorni organi nimajo zakonske avtoritete nad tem izrazom. V okviru sugestivnih slik pa smo opazili pogosto uporabo slik, ki namigujejo na neutemeljen zeleni vpliv. Ključno prednost ekoloških oznak predstavlja dejstvo, da potrošniki postajajo vse bolj prefinjeni pri svojih nakupovalnih odločitvah. Pomemben korak za pridobivanje ekološkega certifikata oz. ekološke oznake so zahteve po sledljivosti, ki morajo biti po ekološki zakonodaji dostopne vsem udeležencem v dobavni verigi. Nadzorni organi pa igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zanesljivosti sistema z inšpekcijskim nadzorom. Na drugi strani medalje pa so razvidni negativni aspekti ekoloških oznak, ki se kažejo kot neprepoznavanje pomena ekoloških oznak s strani potrošnikov. Dodaten izziv predstavlja okoljsko zavajanje in posledica tega dejanja, medtem ko se izvozniki srečujejo z pomanjkanjem poenotenja standardov na globalnem trgu
Ključne besede: med, ekološko kmetijstvo, ekološke oznake, sledljivost, okoljsko zavajanje
Objavljeno v DKUM: 22.10.2019; Ogledov: 1261; Prenosov: 182
.pdf Celotno besedilo (2,53 MB)

9.
Besedni in nebesedni znaki laganja - kaj pomenijo? : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Eva Dugar, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga govori o besednih in nebesednih znakih zavajanja, o poligrafu ter o znanju policistov in laikov pri odkrivanju laži.
Ključne besede: kazniva dejanja, storilci, zasliševanje, laganje, zavajanje, besedni znaki, nebesedni znaki, komunikacija, odkrivanje laži, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 29.06.2018; Ogledov: 1357; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (941,58 KB)

10.
Ugotavljanje zavajanja z znanstveno analizo vsebine : magistrsko delo
Marija Umolac, 2017, magistrsko delo

Opis: Ugotavljanje verodostojnih dejstev in dokazov je bistveno v preiskovalnih in sodnih postopkih. Tehnike za ugotavljanje laganja delimo na neverbalne in verbalne. V praksi se še vedno pogosteje uporabljajo poligraf in neverbalne tehnike, medtem ko je uporaba verbalnih tehnik bistveno manjša, čeprav so raziskave ugotovile, da se njihova točnost giblje okoli 70 %. Najbolj znane tehnike za ugotavljanje besednega laganja so kriterijska vsebinska analiza, nadzorovanje resničnosti in nekoliko novejša tehnika – znanstvena analiza vsebine. Znanstvena analiza vsebine je tehnika za ugotavljanje besednega zavajanja na podlagi pisne izjave. Raziskave kažejo, da je neučinkovita in nestandardizirana, ker pa zavajajoče ponuja hitro rešitev sicer kompleksnega problema ugotavljanja laganja, jo nekatere varnostne agencije uporabljajo. Ne zavedajo pa se, da se z uporabo tehnike SCAN lahko izpostavljajo še večjim varnostnim tveganjem in neučinkovitosti lastnega dela. Učinkovitost tehnike še nikoli ni bila testirana v Sloveniji, zato je magistrsko delo namenjeno preverjanju tehnike v slovenskem kulturnem in jezikovnem okolju. V raziskavi so sodelovali študenti Fakultete za varnostne vede. 64 udeležencev je bilo naprošenih, da napišejo dve izjavi o negativnih dogodkih, eno resnično in eno izmišljeno. Presojevalke izjav so bile štiri študentke. Opravile so deseturno usposabljanje iz tehnike SCAN, ki je potekalo v več delih. Seznanjene so bile z namenom raziskave, niso pa vedele, katere izjave so resnične in katere ne. Zaradi morebitnega učinka zaporedja je zaporedje ocenjevanja izjav specifično za vsako presojevalko. Izjave so ocenjevale v skladu s kriteriji tehnike SCAN. Raziskava je bila anonimna in vsi udeleženci so sodelovali prostovoljno. Iz dobljenih rezultatov je razvidno, da s tehniko znanstvene analize vsebine ni mogoče ugotavljati zavajanja. Razlike med resničnimi in lažnimi izjavami so majhne in statistično nepomembne, kar potrjuje neučinkovitost tehnike.
Ključne besede: preiskovanje, zasliševanje, verodostojnost, laganje, laži, zavajanje, verbalni znaki, neverbalni znaki, analize, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 17.01.2018; Ogledov: 1461; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (997,96 KB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici