| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
MERJENJE REZALNIH SIL MED PROCESOM VH OBDELAVE
Miljenko Šarić, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Glavni namen diplomskega dela je bil izdelati sistem, ki meri rezalne sile med postopkom visokohitrostne obdelave na frezalnem stroju. Z izmerjenimi silami smo med postopkom frezanja nadzorovali dinamično obremenjenost orodja, stroja in obstojnost rezalnih ploščic. Sile smo merili s piezo merilnikom sil Kistler 9257 A. Program, ki je bil izdelan v programskem okolju LabVIEW, je te podatke obdelal in jih prikazal v obliki grafov in tabel, iz katerih je bilo na nadzorni plošči moč razbrati časovni potek glavne rezalne sile v odvisnosti od kota zasuka orodja. V LabVIEW-ju smo izdelali grafični vmesnik, s pomočjo katerega smo lahko nastavljali parametre merilnega sistema.
Ključne besede: frezanje, rezalne sile, merjenje rezalnih sil, zajem podatkov, DNC komunikacija, LabVIEW, CNC stroj, visokohitrostna obdelava.
Objavljeno: 02.11.2011; Ogledov: 1486; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

3.
RAZVOJ NADZORNEGA SISTEMA ZA VAROVANJE PRODAJNIH IZDELKOV
Blaž Malnar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili različne nadzorne sisteme in tehnologije, ki se uporabljajo za zajem podatkov iz realnega okolja. Opredelili smo pojem nadzor in našteli osnovne funkcije nadzornih sistemov. Prav tako podrobneje spoznamo nadzorne sisteme za varovanje prodajnih izdelkov, ki uporabljajo različne varnostne tehnike. V okviru diplomskega dela smo razvili ter izdelali programsko rešitev, ki skrbi za nadzorovanje in upravljanje celotnega varnostnega sistema ter omogoča pregled dogajanja in varovanja prodajnih izdelkov v trgovinah.
Ključne besede: nadzorni sistemi, varnostna tehnika, zajem podatkov, arhiviranje podatkov, programska oprema
Objavljeno: 02.02.2012; Ogledov: 1447; Prenosov: 97
.pdf Celotno besedilo (3,19 MB)

4.
Povezava GIS in obračunskih sistemov
Luka Šink, 2012, magistrsko delo

Opis: V raziskavi je izvedena integracija geografskega informacijskega sistema in obračunskega sistema za porabo zemeljskega plina za gospodinjske in industrijske odjemalce. Razvit je programski vmesnik za povezavo geografskega informacijskega sistema ter sistema za daljinsko odčitavanje in obračun zemeljskega plina v Mestni občini Kranj. Testiranje je bilo izvedeno za potrebe konkretnega podjetja na realnih podatkih tako GIS-a kot tudi obračuna porabljenega plina. Zajem podatkov je bil realiziran prek števca električne energije, zato predlagamo razvoj celovite storitve za obračun zemeljskega plina, električne energije in porabe vode. Geografski informacijski sistem bo namenjen odjemalcem, administrativnim službam ponudnikov storitev ter njihovemu vodstvu kot orodje za podporo strateškemu odločanju.
Ključne besede: GIS, Daljinsko odčitavanje, Zajem podatkov, Zemeljski plin, Električna energija
Objavljeno: 16.01.2013; Ogledov: 925; Prenosov: 162
.pdf Celotno besedilo (2,91 MB)

5.
Razvoj prototipne programske rešitve za spremljanje procesa luženja v podjetju SIJ Acroni
Sašo Ilić, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je rezultat sodelovanja med podjetjem SIJ Acroni, d. o. o., in Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru. Gre za razvojno-raziskovalni projekt z namenom izboljšanja učinkovitosti v proizvodnji oddelka Lužilnica v obratu Predelava debele pločevine (PDP). Končni namen projekta je razvoj modela za optimizacijo procesa luženja, namen diplomskega dela pa je ugotoviti, kateri podatki v internem informacijskem sistemu podjetja SIJ Acroni, d. o. o., so dostopni in katere podatke bi še potrebovali za razvoj optimizacijskega modela. Cilj je razviti prototipno programsko rešitev, ki bo omogočala beleženje manjkajočih podatkov in jo bo mogoče integrirati v obstoječi informacijski sistem podjetja. V uvodu je predstavljen problem, s katerim se srečujemo, in okolje, v katerem poteka delo. V drugem poglavju so opisane teoretične osnove programiranja v programskem jeziku Visual Basic in sama metoda opazovanja procesa luženja in beleženja podatkov. Sledi opis obstoječega stanja oz. trenutnega stanja po podatkih v informacijskem sistemu. To zajema pregled interne dokumentacije in analizo obstoječih podatkov. Sama programska rešitev je predstavljena v četrtem poglavju, v zaključkih pa so podani pogoji za uvedbo, učinki uvedbe in možnosti nadaljnjega razvoja programske rešitve.
Ključne besede: ‒ jeklarska industrija ‒ luženje ‒ optimizacija procesa ‒ zajem podatkov ‒ prototipna programska rešitev
Objavljeno: 22.10.2019; Ogledov: 83; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

6.
PROGRAM ZA VODENJE SKUPŠČINE DELNIČARJEV
Igor Stojčević, 2013, diplomsko delo

Opis: Pomembne odločitve v podjetjih se sprejemajo v okviru vsakoletnih skupščin, kjer podjetje strni in predstavi svoje delo zastopnikom osnovnega kapitala, ki imajo nato na skupščini z glasovanjem možnost sprejemati odločitve. Za ugled podjetja je pomembno, da skupščina poteka kar najbolj gladko in brez tehničnih napak. Podjetje, ki ga obravnava naloga, je v preteklosti tovrstna srečanja podprlo z računalniškim programom, napisanim v programskem jeziku Cobol. Zastarela tehnologija ni omogočala fleksibilnosti pri uporabi in nadaljnjem razvoju programa. Obstoječa rešitev tudi ni bila usklajena z novim OS, prikazi so bili zastareli, delo z njo nerodno in počasno, kar je motilo potek skupščine. V okviru diplomske naloge je bila izdelana in predstavljena uporabniku prijazna rešitev, ki ima bogat intuitiven uporabniški vmesnik in rešuje večino pomanjkljivosti prejšnjega programa. Izdelana je v sodobni .NET tehnologiji, uporablja črtno kodo in v veliki meri preprečuje napake, kakršne so se dogajale pri delu s prejšnjo rešitvijo. Močno je izboljšano tudi prikazovanje poročil in rezultatov glasovanja na platnu, kjer je bila vključena grafika ter podprto dinamično prilagajanje vsebine glede na ločljivost zaslona oz. projektorja. Upoštevano je bilo tudi, da mora biti rešitev razmeroma poceni s stališča razvoja in vzdrževanja. V zaključku so podane perspektive za nadaljnji razvoj in sicer v smeri uporabe RFID tehnologije za hitrejšo in lažjo registracijo dogodkov in vpeljave pametnih telefonov z možnostjo daljinskega glasovanja ter interkativnega pregledovanja finančnih poročil.
Ključne besede: skupščina delničarjev, .NET C#, razvoj, upravljanje, računalniških zaslonov, zajem odziva občinstva, hitro zajemanje podatkov
Objavljeno: 02.10.2013; Ogledov: 1364; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,12 MB)

7.
UPRAVLJANJE VAKUUMSKE KOMORE S SAMODEJNIM ZAJEMOM MERILNIH PODATKOV
Tomo Jauk, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj aplikacije za upravljanje vakuumske komore s samodejnim zajemom merilnih podatkov. Aplikacija obsega temperaturno in vakuumsko regulacijo preko vmesnika na komori ter zajem merilnih podatkov preko zunanje enote. Opisane so metode krmiljenja vakuumske komore in metode zajema podatkov. Prav tako so opisane komponente na sami komori, kot tudi funkcionalnost naprave za zajemanje podatkov. Celoten sistem je zgrajen za termično preizkušanje elektronskih komponent v vakuumskem okolju, s katerim lahko določamo pravilnost delovanja v različnih temperaturnih območjih. Na takšen način je možno preizkušati primernost oziroma skladnost elektronskih komponent glede na pričakovanja njihovega delovanja pod specifičnimi temperaturnimi in vakuumskimi pogoji. Delovanje celotnega sistema in merilne aplikacije je predstavljeno na primeru temperaturno spremenljivega upora oziroma termistorja.
Ključne besede: vakuum, temperatura, komora, regulacija, preizkušanje, zajem podatkov
Objavljeno: 15.07.2014; Ogledov: 1136; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

8.
DINAMIČEN ZAJEM PODATKOV NA MOBILNEM SISTEMU TRACKNAV
Luka Pečečnik, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo predstavili delovanje sistema TrackNav podjetja Navteh, operacijski sistem Microsoft Windows CE in vse ostale tehnologije, s katerimi smo si pomagali pri ustvarjanju sistema. Opisali smo problematiko zajema podatkov na mobilnem sistemu TrackNav. V praktičnem delu smo razvili program za osebni računalnik in vtičnik za mobilno napravo Terminal CE, ki skupaj omogočata dinamičen zajem podatkov.
Ključne besede: dinamičen zajem podatkov, mobilni sistem, TrackNav, Windows CE, C#
Objavljeno: 11.07.2014; Ogledov: 1073; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

9.
Napredni koncepti vodenja in nadzora energijsko učinkovitih hidravličnih sistemov
Tadej Tašner, 2014, doktorska disertacija

Opis: Na področju energijske učinkovitosti industrijskih pogonskih sistemov se pojavljajo vedno strožji predpisi in zahteve za zmanjšanje porabe energije in izpustov toplogrednih plinov; pri čemer hidravlični sistemi niso izvzeti. Energijsko učinkovitost hidravličnih sistemov lahko izboljšamo tako, da izboljšamo izkoristek posameznih sestavnih delov hidravličnega pogona, in tudi tako, da izboljšamo koncept vodenja oziroma regulacije takšnega sistema. V smislu slednjega so v doktorski disertaciji predstavljeni trije možni pogonski sklopi, ki temeljijo na volumetričnem principu regulacije hidravlične energije. Zasnovani so matematični modeli vseh komponent pogonskih sklopov, tako da je omogočena statična in dinamična simulacija izkoristka vseh pogonskih sklopov. Rezultati, pridobljeni s simulacijo, so nato preverjeni še na preizkuševališču pogonskih sklopov. Na podlagi rezultatov so zasnovani različni regulacijski koncepti, med drugim tudi nov koncept, ki omogoča sledenje najvišjemu izkoristku hidravličnega sistema. Regulacijski koncepti so med seboj primerjani tako v simulaciji kot tudi praktično na preizkuševališču. Doktorska disertacija se dotakne tudi ionskih tekočin, ki imajo velik potencial, da postanejo hidravlične tekočine prihodnosti. Ker se stisljivost ionskih tekočin razlikuje od stisljivosti hidravličnega olja ter ima velik vpliv na dinamiko in energijsko učinkovitost hidravličnih sistemov, je poudarek predvsem na stisljivosti in merjenju stisljivosti ionskih tekočin. Na koncu disertacije je predstavljen še modul za brezžični zajem podatkov, ki ga je možno preprogramirati tudi tako, da lahko izvaja vse predstavljene regulacijske algoritme.
Ključne besede: hidravlični sistemi, energijska učinkovitost, regulator maksimalnega izkoristka, brezžični zajem podatkov
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 855; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (36,36 MB)

10.
VPELJAVA FUNKCIJ ZA ANALIZO PODATKOV V PROGRAM MISMART
Goran Ambrožič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema diplomske naloge je bila priprava predloga za vpeljavo funkcij za analizo podatkov v programu MiSmart. Program MiSmart je namenjen zbiranju podatkov iz raznih merilnikov proizvajalca Iskra d.d., ki so nameščeni na merilnih mestih uporabnika. V diplomskem delu smo se osredotočili na njegovo uporabo v elektrodistribucijskih podjetjih, ki nameščajo merilnike električnih veličin v srednje/nizkonapetostne (SN/NN) transformatorske postaje (TP) za potrebe permanentnega monitoringa. V programu MiSmart se tako zbirajo meritve, alarmi ter podatki o kvaliteti električnega omrežja iz različnih merilnih mest. Omogočen je prikaz zbranih podatkov v grafični in tabelarični obliki, dodano uporabno vrednost uporabniku pa bi dala statistična obdelava teh podatkov. Funkcije za analizo, kot so histogram, percentil, deviacija parametra, simetrija, konična moč … dajejo uporabniku podrobnejšo sliko o delovanju omrežja ter pomoč pri analizi okvar, planiranju vzdrževanja, načrtovanju omrežja … Poleg tega podobna orodja vsebujejo tudi konkurenčni produkti. Cilj diplomske naloge je bil priprava dokumenta, ki je v pomoč razvojni ekipi podjetja Iskra d.d. in predstavlja osnovo za vpeljavo funkcij za analizo podatkov. Do njega smo prišli s pomočjo analize konkurenčnih produktov, lastnim poznavanjem problematike ter s prepoznavanjem težav in potreb končnih uporabnikov, ki so na koncu tudi potrdili uporabnost.
Ključne besede: daljinski zajem podatkov, analiza podatkov, program MiSmart, transformatorska postaja, nadzor omrežja, elektrodistribucijsko omrežje
Objavljeno: 22.06.2016; Ogledov: 398; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici