| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 93
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Implementation of acoustic data link technology in industries : diplomsko delo
Simon Srebot, 2023, diplomsko delo

Opis: The main topic of this bachelor's thesis is the implementation of Acoustic Data Link (ADL) in the industry, where the aim is to find suitable industrial applications where the implementation of ADL would be feasible and expedient. The thesis is based on a six-month Product Innovation Project hosted by the Institute of Industrial Management at the Graz University of Technology and in cooperation with TDK Corporation, where our international team of students were given the challenge of exploring possible industrial applications of ADL. The bachelor's thesis includes the description, composition and explained operation of ADL technologies as well as other similar technologies. It also includes the comparison between existing technologies and ADL, idea generation methods for possible applications and research results for each use case of the technology. The thesis concludes with a comparison of possible ADL implementations and their market research.
Ključne besede: Data Transfer, Acoustic Data Link, Piezo Elements, Radio Frequency Identification
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 205; Prenosov: 8
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

2.
Optimal control of gain and offset in direct conversion receivers : magistrsko delo
Amadej Maurič, 2023, magistrsko delo

Opis: In the master’s thesis, the development and implementation of optimal control for direct conversion receiver is presented. A background overview of direct conversion receivers, in-phase and quadrature mixers, sampling theory, control theories, adaptive systems, and optimal control is given. The development of a system model which is later used in simulations is also presented. Optimal control is achieved through standard control techniques, such as feedback and feedforward control, with error functions giving restrictions. Information to feed the optimal control is acquired by the system through the analog converters to the digital converters, digital to analog converters, and received signal strength indicators. For the development and testing of optimal control, MATLAB environment was used. Simulations and presentation of the results were also done in MATLAB. Limitations, exact operation, and comments were given throughout the thesis
Ključne besede: optimal control, direct conversion receiver, radio frequency signal, simulation, MATLAB
Objavljeno v DKUM: 23.11.2023; Ogledov: 313; Prenosov: 0

3.
Konstrukcija madžarske manjšinske identitete s pomočjo pomurskega madžarskega radia : magistrsko delo
Martina Lebar, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu predstavljena raziskava nam razkriva, če in v kolikšni meri lahko MMR (Muravidéki magyar rádió/ Pomurski madžarski radio) oblikuje in ohranja identiteto pripadnikov madžarske manjšine v Sloveniji. S pomočjo intervjujev, ki smo jih opravili s petimi novinarji, zaposlenimi na MMR, in desetimi poslušalci manjšinskega radia, ugotavljamo, da Pomurski madžarski radio nima izrazite vloge pri oblikovanju manjšinske identitete. Je pa izrednega pomena pri njenem ohranjanju, predvsem pri pripadnikih, ki nimajo ves čas stika s svojo kulturo in jezikom. Prav slednji posamezniki in njihov odnos do manjšinskih medijev bi bil zanimiv za nadaljnje raziskave.
Ključne besede: madžarska manjšina v Sloveniji, manjšinska identiteta, manjšinski radio, vpliv medijev, konstrukcija identitete
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 395; Prenosov: 30
.pdf Celotno besedilo (2,51 MB)

4.
Glasovi skupnosti: vloga skupnostnega radia pri ohranjanju jezika in kulture : diplomsko delo
Slobodan Stanković, 2023, diplomsko delo

Opis: Ohranjanje srbskega jezika in kulture v slovenskih medijih ni zagotovljeno. Zato smo se v diplomskem delu osredotočili na preučevanje vloge in vpliva skupnostnega radia pri ohranjanju jezika in kulture. Izvedli smo študijo s pomočjo ankete, ki se opira na teoretična poglavja zaključnega dela. Na osnovi preučevanja skupnosti srbskih študentov v Sloveniji in splošne javnosti v Srbiji je cilj študije podati priporočila za prihodnje raziskave in pobude skupnostnega radia za spodbujanje ohranjanja jezika, identitete, kulture ter tradicije mlajših generacij v srbski diaspori in na splošno.
Ključne besede: skupnost, skupnostni radio, identiteta, participativni mediji, ohranjanje jezika in kulture
Objavljeno v DKUM: 12.10.2023; Ogledov: 294; Prenosov: 12
.pdf Celotno besedilo (10,24 MB)

5.
Ozkopasovni programsko definiran radio s standardnim komunikacijskim vmesnikom : magistrsko delo
Urh Kolarič, 2023, magistrsko delo

Opis: Delo prikazuje izdelavo ozkopasovnega programsko definiranega radia. Predstavljen je koncept naprave ter prednosti in slabosti ozkopasovnega programsko definiranega radia v primerjavi s širokopasovnim. Podan je teoretični in tehnoloških pregled. Potek razvoja je prikazan od začetnih zahtev sistema do končnih testov pravilnosti delovanja. Predstavitev je osredotočena na vgrajeno strojno, vgrajeno programsko in programsko opremo. V končnem delu so predstavljeni rezultati, meritve in testi, pridobljeni z izdelano napravo. Osrednja meritev tega dela prikazuje zmanjševanje šuma pri nižji pasovni širini sprejemnika. S tem delo potrdi osrednje izhodišče po izdelavi ozkopasovnega programsko definiranega radia.
Ključne besede: radio, komunikacija, program, ozkopasovni, šum
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 359; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (19,07 MB)

6.
Vzpostavitev tehnične platforme za spletni radio : diplomsko delo
Tilen Drumlič Denac, 2022, diplomsko delo

Opis: Spletni radio je oblika množičnega komuniciranja, ki z uporabo pretakanja omogoča širitev radijskega programa preko interneta. Od tradicionalnega radia se razlikuje po geografski neomejenosti, usmerjenosti nišnemu občinstvu in potencialno večji interaktivnosti s svojimi poslušalci. Večina poslušalcev za poslušanje glasbe ne posega več po radijskem sprejemniku, ampak uporablja mobilno napravo povezano z internetom. V tem diplomskem delu so analizirane uporabljene tehnologije, gradniki in oblika treh spletnih strani radijskih postaj. Na podlagi teh ugotovitev smo ustvarili lastno odzivno spletno rešitev - spletni radio, katerega namen je prikaz možnosti nadgraditev obstoječih spletnih strani radiev.
Ključne besede: internet, radio, splet, spletna stran, pretočni radio
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 513; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

7.
Lo-fi hip hop kot tekmec sodobnega radia : diplomsko delo
Gašper Kobale, 2022, diplomsko delo

Opis: Razvoj medijskih platform spreminja obstoječe distributerske modele, na katere smo navajeni že leta, in jih preurejajo v neposredni odnos med ustvarjalcem in gledalcem vsebin. Namen diplomske naloge je raziskati novo medijsko platformo YouTube in orodje oddajanja vsebin v živo, ki ga brezplačno ponuja uporabnikom. Ta je omogočil veliko porast v nišnem žanru, kot je ta v temi naše raziskave; lo-fi glasba, ki narašča v popularnosti na spletu, pretežno na platformi YouTube. V ta namen smo naredili svojo raziskovalno študijo s svojim spletnim radiem, ki oddaja ta glasbeni žanr, ter spremljevalno raziskavo o mnenju glede distribucije lo-fi glasbe med mladim občinstvom. Ugotovili smo, da je med mladimi, sodelujočimi v anketi, 61 odstotkov seznanjenih z glasbenim žanrom lo-fi. V raziskavi je bilo tudi ugotovljeno, da 41 odstotkov anketirancev zanima poslušanje slovenskega YouTube radia, ki bi predvajal lo-fi glasbo. Rezultati, pridobljeni s pomočjo te študije, lahko služijo za nadaljnje raziskave distribucije raznih vsebin preko spletnih platform ali za sledenje razvoja lo-fi v slovenski kulturi.
Ključne besede: lo-fi hip hop, radio, oddajanje, glasba, YouTube, mediji
Objavljeno v DKUM: 20.10.2022; Ogledov: 444; Prenosov: 43
.pdf Celotno besedilo (4,60 MB)

8.
Elektronski sistem za varno vključevanje v promet : diplomsko delo
Jani Preskar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen razvoj elektronskega sistema, ki nam omogoča varno vključevanje v promet iz nepreglednih parkirnih mest. Ko se vozilo želi vključiti v promet, vozila na cestišču na to opozorimo s pomočjo svetlobnega opozorila, ki je postavljeno na vidno mesto in ga uporabnik proži na daljavo. Elektronski sistem komunicira s pomočjo radio frekvenčne komunikacije pri frekvenci 433 MHz, ter sporoča aktivnosti preko Wi-Fi brezžične povezave. V delu je opisana raziskava predpisov, ki nas omejujejo, raziskava sistemov, ki uporabljajo podobno tehnologijo, razvoj našega elektronskega sistema, testiranje njegovega delovanja ter predstavitev in komentar naših rezultatov.
Ključne besede: elektronski sistem, brezžična komunikacija, RF 433 MHz, radio frekvenčna komunikacija, varno vključevanje v promet
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 784; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,60 MB)

9.
Radijski ozkopasovni vmesnik za komunikacijo s sateliti : magistrsko delo
Brina Solar, 2021, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga opisuje načrtovanje in izvedbo radijskega ozkopasovnega vmesnika za komunikacijo s sateliti. Pri tem so komunikacijska okna zelo kratka in je bilo ključnega pomena, da smo zagotovili zvezno spreminjanje frekvence na vmesniku, s čimer smo kompenzirali Dopplerjev učinek. Zanesljivo komunikacijo smo dosegli tudi z omogočenjem hkratne oddaje signala v VHF frekvenčnem področju in sprejema v UHF. To smo izvedli z uporabo dveh oddajno-sprejemnih integriranih vezij in ustreznih filtrov. Vmesnik vsebuje tudi digitalni del, ki omogoča brezžično komunikacijo. Za lažjo umestitev v okolje smo vmesniku dodali tudi Ethernet priključek. Naloga zajema tudi potrebno teoretično ozadje, meritve občutljivosti in blokiranja motilnega signala na sprejemnem delu in moč ter spekter oddajnega dela.
Ključne besede: ozkopasovno, komunikacija, radio, satelit
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 913; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

10.
Načrtovanje in razvoj multimedijskega sistema miRadio za upravljanje spletnih digitalnih radijskih vsebin : magistrsko delo
Jan Pomer, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi opišemo razvoj sistema miRadio. Sistem deluje kot inteligentni radio, ki omogoča integracijo s pametnimi zvočniki. V nadaljevanju raziščemo ogrodje MapReduce za analizo velike količine podatkov. Opišemo arhitekturo sistema miRadio in nato uporabo ogrodja MapReduce za analizo podatkov v sistemu.
Ključne besede: MapReduce, Alexa, Google Assistant, miRadio, inteligentni radio
Objavljeno v DKUM: 09.03.2020; Ogledov: 1047; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (857,26 KB)

Iskanje izvedeno v 4.87 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici