| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
SONARAVNI RAZVOJ TURISTIČNE DESTINACIJE ČRNA NA KOROŠKEM
Alan Vidovič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega seminarja je analiza možnosti razvoja turizma v občini Črna na Koroškem. V teoretičnem delu naloge prikažem smernice strategije razvoja turizma Slovenije ter strategije razvoja Mežiške doline in Črne na Koroškem s poudarkom na trajnostnem sonaravnem razvoju. Predstavljene so tudi osnovne geografske značilnosti in značilnosti turistične ponudbe obravnavane turistične destinacije. Osrednji del diplomskega seminarja predstavlja analiza dosedanjega razvoja turizma v turistični destinaciji Črna na Koroškem. Orišem vidike sonaravnega razvoja v občinski strategiji in njeno usklajenost s strategijo razvoja regije (Mežiška dolina) kot celote. Ugotavljam, da je turistična destinacija v glavnem upoštevala zakonitosti sonaravnega razvoja turizma. S pomočjo ankete analiziram zaznavanje Črnjanov o gospodarskih, socio-kulturnih in okoljskih vplivih turizma. Glavni problem je v precejšnji nezainteresiranosti domačinov glede turizma. Ob koncu prikažem tudi nekatere izzive in možnosti za nadaljnji sonaravni trajnostni razvoj turistične destinacije.
Keywords: trajnostni razvoj turizma, strategija razvoja turizma, turistična destinacija Črna na Koroškem, gospodarski, socio-kulturni in okoljski vplivi turizma, zaznavanje domačinov o učinkih turizma.
Published: 01.12.2015; Views: 1172; Downloads: 149
.pdf Full text (2,75 MB)

2.
ŠPORT IN TURIZEM - BADMINTON KOT NAČIN PREŽIVLJANJA PROSTEGA ČASA
Sonja Kičić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavam medsebojni vpliv turizma in športa, s poudarkom na badmintonu. S pomočjo ankete sem raziskala, kaj menijo domačini o turizmu in športu v občini. Turizem in šport sprožata pozitivne in negativne učinke. Občina spodbuja razvoj turizma v Lendavi, prebivalci pa so naklonjeni razvoju športa.
Keywords: Turizem, šport in rekreacija, badminton, soodvisnost športa in turizma, pomen turizma v občini Lendava, pozitivni vplivi športa in turizma.  
Published: 06.08.2015; Views: 644; Downloads: 92
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
RAZVOJ TURIZMA NA KMETIJAH NA OBMOČJU OBČINE ORMOŽ
Vanja Bokša, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi obravnavam razvoj turizma na kmetijah v občini Ormož. V prvem delu naloge orišem značilnosti turizma na podeželju, v drugem delu analiziram turistične kmetije v obravnavani občini. Ugotovila sem, da ljudje cenijo počitnice in izlete v neokrnjeni naravi. Radi preživljajo čas z družino na prostem, se ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, hodijo na sprehode in spoznavajo tradicionalno kmečko življenje. Ugotovila pa sem, da ima turizem na kmetiji poleg pozitivnih tudi nekatere negativne vplive (na okolje in družbo). Glavne prednosti turizma na kmetiji na območju občine Ormož so: • prijazni domačini, • dobra domača hrana in pijača, • zanimive vinske turistične ceste in tematske poti, • idealna geografska lega. V nalogi sem raziskovala, kakšne vrste turističnih kmetij so v občini Ormož, kaj ponujajo, katere so njihove prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti. S pomočjo ankete sem analizirala odnos občanov do turističnih kmetij v občini in kaj je pri odločitvi, da jih obiščejo, pomembno.
Keywords: turizem na kmetijah, turistična ponudba v občini Ormož, SWOT analiza turistične ponudbe, vplivi turizma, zaznavanje turizma na kmetijah pri občanih.
Published: 28.10.2014; Views: 957; Downloads: 107
.pdf Full text (1,57 MB)

4.
RAZVOJ TURIZMA V OBČINI ORMOŽ
Barbara Atelšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava razvoj turizma in mnenja domačinov o turizmu v občini Ormož. Občani so razvoju turizma pretežno naklonjeni, kritično pa ocenjujejo turistično ponudbo. Glavne prednosti turistične ponudbe občine so ugodna geografska lega, bogata naravna in kulturna dediščina, prijazni in gostoljubni domačini ter pestra kulinarična in vinska ponudba. Zaradi teh prednosti občino obiskuje vedno več turistov, ki si želijo aktivnega oddiha v naravi. Pomanjkljivosti se kažejo predvsem v slabo razviti turistični infrastrukturi in premajhni povezanosti turističnih ponudnikov. Naravna in kulturna dediščina občine predstavljata temelj za dolgoročno uspešen razvoj turizma oz. turistične ponudbe. Občina Ormož lahko postane razvita turistična destinacija, ki bo turistu ponudila aktivno preživljanje prostega časa v naravi ob dobri kulinariki.
Keywords: razvoj turizma v občini Ormož, vplivi turizma, turistična ponudba, odnos občanov do turistične dejavnosti.
Published: 27.10.2014; Views: 1582; Downloads: 191
.pdf Full text (2,07 MB)

5.
TRAJNOSTNI RAZVOJ TURIZMA IN PODNEBNE SPREMEMBE
Barbara Cafuta Đorđievski, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Turizem je v veliki meri odvisen od podnebnih razmer. Podnebje vpliva na izgradnjo turistične infrastrukture ter načrtovanje in oblikovanje ponudbe v turistični destinaciji. Podnebje ima vpliv tudi na odločitve posameznikov in družin glede kraja počitnikovanja. Med glavnimi vzroki podnebnih sprememb lahko omenim rabo fosilnih virov energije, krčenje gozdov za različne namene in deponije odpadkov. Razvoj turizma sproža pozitivne in negativne ekonomske, socio-kulturne in okoljske učinke. Turistična dejavnost želi zagotoviti razvoj turizma, ki bo prijazen do naravnega in družbenega okolja. Pri načrtovanju turističnih aktivnosti v nekem kraju je zato pomembno vključiti tudi domačine. V diplomskem delu sem analizirala odnos turističnih podjetij do podnebnih sprememb. Glavne ugotovitve raziskave so: - podjetja se v glavnem zavedajo problema podnebnih sprememb; - v podjetjih ugotavljajo, da podnebne spremembe vplivajo na njihovo poslovanje; - v podjetjih se zavedajo, da lahko z odgovornim ravnanjem vplivajo na podnebne spremembe; - na področju varovanja podnebnih sprememb izvajajo podjetja pogosteje ukrepe iz prvega sklopa (15) v primerjavi z drugim sklopom ukrepov, ki so tudi zahtevnejši; - podjetja bi k večjemu ukrepanju na področju podnebnih sprememb spodbudila predvsem razumna cena zelene tehnologije in ekološko pridelane hrane in javna finančna pomoč; - nobeno podjetje še nima ekološkega znaka EU Marjetica, pozna pa ga 80 % podjetij.
Keywords: podnebne spremembe in turizem, vplivi turizma, prilagajanje podnebnim spremembam, trajnostni razvoj turizma, zimski turizem
Published: 04.04.2014; Views: 1619; Downloads: 471
.pdf Full text (1,04 MB)

6.
ANALIZA RAZVOJA TURIZMA V OBČINI PTUJ
Suzana Malenčić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za uspešen razvoj turizma v nekem kraju je potrebno dobro sodelovanje med domačini in lokalnimi turističnimi delavci. Načrt razvoja mora biti sestavljen tako, da ustreza prebivalcem in ljudem, zaposlenim v turistični dejavnosti ter da ga je možno uresničevati.
Keywords: ponudba občine Ptuj, ekonomski, socio-kulturni in okoljski vplivi turizma, pozitivni in negativni učinki turizma v turističnem kraju, zaznavanje domačinov o učinkih turizma.
Published: 12.07.2013; Views: 1153; Downloads: 249
.pdf Full text (847,52 KB)

7.
RAZVOJNA NARAVNANOST TURISTIČNO-IGRALNIŠKE ORGANIZACIJE
David Kamšek, 2012, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi obravnavamo področje igralniškega turizma. Analiziramo zaznave domačinov o učinkih igralniško-turistične dejavnosti v občini Kranjska Gora in njihovo mnenje o razvojni naravnanosti ponudnika igralniških storitev in hotelirstva. V teoretičnem delu naloge predstavimo splošni sporazum o trgovini s storitvami (GATS) in turizem v povezavi s sporazumom. Orišemo razvoj igralniškega turizma v svetu, Evropi in v Sloveniji. Predstavimo deležnike v igralniškem turizmu s posebnim poudarkom na domačinih. V empiričnem delu naloge s strukturiranim vprašalnikom analiziramo zaznavanje ekonomskih, socio-kulturnih in okoljskih vplivov igralniškega turizma pri domačinih v Kranjski Gori. Oblikujemo model vpliva navezanosti domačinov na lokalno okolje in pripadnosti domačinov lokalni skupnosti v povezavi s pozitivnimi in negativnimi učinki igralniškega turizma. Na koncu analiziramo odgovore domačinov glede obstoječe ponudbe, vplive na razvoj skupnosti in prihodnji razvoj igralniškega turizma v občini. Ugotavljamo, da mora Občina Kranjska Gora sprejeti dolgoročno strategijo razvoja igralništva in turizma, ki bo zagotavljala postopno nastajanje celovite ponudbe turističnih storitev v povezavi z igralništvom. Igralniška in hotelirska dejavnost naj ostaneta v današnjem obsegu. Glede na trende vremenskih vplivov mora biti ponudba čimbolj neodvisna od vremenskih okoliščin. Za uspeh mora strategija imeti podporo domačinov in podporo države. Zakonodaja s področja igralništva naj stimulira investicije v dodatno ponudbo turistično-igralniških storitev.
Keywords: deležniki v turizmu, ekonomski, socio-kulturni in okoljski vplivi turizma, zaznavanje vplivov turizma pri domačinih, igralniški turizem, vplivi igralniškega turizma, turistične storitve in GATS
Published: 30.05.2012; Views: 2235; Downloads: 313
.pdf Full text (2,23 MB)

8.
RAZVOJ ZELENEGA TURIZMA V POMURJU
Martina Hanžekovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Govorili smo splošno zeleni turizem, ker menimo, da je veliko razvojnih možnosti za razvoj zelenega turizma v Pomurju. Pri zelenem turizmu gre za prepletanje več različnih vplivov in prinaša različne koristi. Cilj je skrb za naravno okolje in prispevati k ekonomskemu blagostanju kraja, regije, države. V Pomurju je veliko možnosti za razvoj. Predstavili smo pomen zelenega turizma in tudi opisali Pomursko regijo, kaj bi lahko vključili v zeleno turistično ponudbo in zakaj. V Pomurski regiji je že moč zaznati, da se vedno več turističnih ponudnikov odloča za zeleno turistično ponudbo in najpomembnejše smo tudi predstavili . Naredili smo tudi raziskavo na terenu, s katero smo skušali ugotoviti, kakšna je osveščenost potencialnih odjemalcev o zeleni turistični ponudbi v Pomurju. Analiza raziskave je pokazala, da veliko ljudi še vedno ni dovolj informirano o pomenu zelenega turizma in ne vedo, zakaj je nujno, da se le-ta razvije v določeni regiji. Mnenja smo, da še Pomurska regija ni izkoristila vseh svojih priložnosti in da ima potencial, zato smo nakazali tudi nekaj predlogov, ki bi jih bilo smiselno uporabiti. Pomurje je zelena regija in ima vse kar potrebujemo za trženje te zvrsti turizma. Prihodnost vidimo v razvoju zelenega turizma.
Keywords: zeleni turizem, zelena turistična ponudba v Pomurju, razvojna priložnost Pomurja, razvojni trend, vplivi zelenega turizma.
Published: 14.12.2011; Views: 2551; Downloads: 340
.pdf Full text (822,90 KB)

9.
RAZVOJ TURIZMA V OBČINI RAČE - FRAM
Živa Planinc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Turizem, ki se v zadnjih desetletjih razvija zelo hitro, je postal ključna panoga v svetovnem gospodarstvu. Je izrednega pomena, saj ustvarja nova delovna mesta in vpliva na rast bruto domačega proizvoda. Poleg tega ima turizem neposredne pozitivne učinke tudi na razvoj infrastrukture, kar posledično vpliva na mobilnost in kakovost življenja ljudi. Prav tako lahko razvoj turizma vpliva na kakovost naravnega okolja in krepitev tržne znamke države. Pospeševanje turizma ima lahko tudi vrsto negativnih vplivov na okolje in vpliva na kakovost življenja ljudi, živali in rastlin. Ti se pojavijo predvsem zaradi nesmotrnega ravnanja ljudi, ki bi radi za vsako ceno pospešili razvoj turizma. Sem lahko prištevamo nenadzorovane posege v naravni prostor in s tem rušenje naravnega ravnovesja ter onesnaževanje zraka, vode in tal. V Sloveniji načrtovalci turizma vidijo v turizmu možnost za razvoj podeželja. Pogoj za razvoj turizma na podeželju sloni predvsem na naravni in kulturni dediščini. Prav tako so za ljudi zanimive različne šege in navade lokalnega prebivalstva. Za turiste postajajo vse bolj zanimive počitnice na kmetijah, ki goste pritegnejo s svojo domačnostjo, naravo, kulinariko in doživetji. Glavne ugotovitve razvoja turizma v občini Rače-Fram: · V občini prevladujejo pozitivni vplivi turizma v primerjavi z negativnimi. · Negativne učinke turizma lahko v občini zmanjšamo z razvojnimi načrti in trajnostnim razvojem turizma. · Turizem vpliva na gradnjo in posodabljanje infrastrukture, urejenost kraja, ponudbo storitev in prepoznavnost občine. · Negativni učinki turizma se kažejo predvsem v onesnaževanju okolja z različnimi odpadki ter v povečanem prometu in hrupu, ki pri tem nastaja. · Domačini nimajo zadostnega vpliva pri snovanju turistične ponudbe v občini
Keywords: Trajnostni turizem, pozitivni in negativni vplivi turizma, primarna in sekundarna turistična ponudba občine Rače-Fram
Published: 16.07.2010; Views: 2138; Downloads: 367
.pdf Full text (806,82 KB)

10.
MOŽNOSTI RAZVOJA TURIZMA V OBČINI LJUTOMER
Eva Mohorko, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem raziskala sedanje stanje turizma v občini Ljutomer, njene značilnosti in stališča lokalnega prebivalstva o razvoju turizma. Razvoj turizma ima pozitivne in negativne socialne, ekonomske in ekološke vplive. Z raziskavo mnenj lokalnega prebivalstva sem prišla do ugotovitev, da prevladuje več pozitivnih vplivov turizma kot pa negativnih. Več koristi od turizma zaznavajo domačini, ki so dejavni v turistični dejavnosti kot ostali anketirani domačini. Ugotavljanje pozitivnih in negativnih vplivov turizma pa ni dovolj. Uskladiti je potrebno vse vplive in vire vplivov, upoštevati pa tudi interese prebivalcev, da se zagotovi razvoj, ki ne bo škodoval nikomur, ne naravnemu ne družbenemu okolju. To bi dosegli s trajnostnim razvojem turizma, s čimer se strinjajo tudi domačini. Prav tako so mnenja, da turistični potencial podeželja ostaja neizkoriščen. Želeli bi si dodatne turistične ponudbe in več dogajanja v svojem kraju. Občina Ljutomer ima velike potenciale za razvoj turizma in tudi stališče domačinov do razvoja turizma je pozitivno. V prihodnosti bo potrebno odpraviti vse slabosti turistične ponudbe, ki so bile ugotovljene v SWOT analizi. Dejstva, kot so na primer rast zasedenosti prenočitvenih kapacitet, povečanje delovnih mest v turistični dejavnosti, povečanje števila turistov kažejo na uspešen razvoj turizma, vendar še kljub temu niso izpolnjeni vsi pogoji za nadaljnjo uspešnost. Pogoj za uspešen razvoj turizma v občini Ljutomer je tudi povezovanje vseh turističnih ponudnikov z drugimi podjetji na tem območju, ki so povezana s turizmom v t.i. turistične grozde, s tem pa naredili turistični produkt občine Ljutomer bolj zanimiv.
Keywords: Ključne besede: občina Ljutomer, turizem in lokalno prebivalstvo, vplivi turizma, trajnostni razvoj turizma, turistični grozd.
Published: 21.01.2010; Views: 2854; Downloads: 543
.pdf Full text (648,54 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica