| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 30
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza dejavnikov povpraševanja po mesu v Sloveniji
Alja Drovenik, 2020, diplomsko delo

Opis: Sodobnim slovenskim potrošnikom v današnjem času hitra, napredna tehnologija, mediji in globalizacija, omogočajo dostop do velike količine informacij v relativno kratkem času. Tako le-ti postajajo vse bolj osveščeni na različnih področjih, še posebej veliko pozornosti pa polagajo zdravemu načinu življenja in prehranjevanja, kar se odraža tudi v njihovih preferencah in nakupnem procesu. V zadnjem desetletju postajajo tabu teme tudi meso, vidik vplivov mesa na zdravje ljudi, škodljivosti živinoreje na okolje, neetičnost vzreje živine, v letu 2019 pa smo lahko veliko slišali tudi o aferah z mesom. Vse to se odraža na mišljenju in preferencah potrošnikov pri prodaji mesa. Tako bo namen našega diplomskega projekta analizirati morebitne vplive na preference in obnašanje slovenskih potrošnikov pri nakupu mesa in mesnih izdelkov. V prvem delu diplomskega projekta je predstavljena teoretična podlaga treh področij, tj. veganstva oz. vegetarijanstva, ozaveščanja o zdravi prehrani ter vpliva medijev, ki na podlagi oglaševanj pa tudi skozi različne informativne prispevke oblikujejo mnenja oziroma preference sodobnih slovenskih potrošnikov v procesu nakupa mesa in mesnih izdelkov. V nadaljevanju sledi analiza omenjenih dejavnikov na podlagi primarnih podatkov, in sicer anketnega vprašalnika in intervjuja z enim izmed direktorjev podjetja Jagros d.o.o. Le-ti nam pomagajo priti do zaključka, v kolikšni meri teoretično predstavljeni vidiki dejansko prispevajo oziroma vplivajo na izbiro in količino nakupov mesa in mesnih izdelkov pri slovenskih potrošnikih.
Ključne besede: potrošnja mesa, vplivi na preference potrošnikov, kakovost, lokalnost, ekološkost, brez GSO, veganstvo, vegetarijanstvo, zdravje, skrb za okolje, mediji, afere z mesom, oglaševanje mesa
Objavljeno: 30.09.2020; Ogledov: 121; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (1000,97 KB)

2.
Vpeljava koncepta ekodizajn v oskrbovalno verigo podjetja Preciz d.o.o.
Anja Zevnik, 2019, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je predstavljen koncept ekodizajna in kako bi vpeljava tega vplivala na podjetje Preciz, d. o. o. S pomočjo ekodizajna bi se lahko njegova oskrbovalna veriga spremenila do te mere, da bi podjetje s svojim delovanjem zmanjšalo negativne vplive na okolje, pri tem pa bi se povečala učinkovitost delovanja podjetja. Na podlagi tega smo z identificiranjem oskrbovalne verige podjetja Preciz lahko določili in ocenili vplive podjetja na okolje ter predlagali izboljšave.
Ključne besede: ekodizajn, oskrbovalna veriga, strateško kolo, trajnostno delovanje, vplivi podjetja Preciz, d. o. o. na okolje.
Objavljeno: 14.01.2020; Ogledov: 321; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (1,83 MB)

3.
Posledice požara na odlagališčih nevarnih odpadkov in vpliv na okolje
Jasmina Savski, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi se bomo osredotočili na požare na odlagališčih nevarnih odpadkov ter vpliv le-teh na okolje, opredelili bomo pojme povezane s požarom ter predstavili študijo primera podjetja Kemis.
Ključne besede: nevarni odpadki, odlagališča, onesnaževanje, vplivi na okolje, požari, študija primera, diplomske naloge
Objavljeno: 16.04.2018; Ogledov: 731; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,64 MB)

4.
Analiza vpliva življenjskega cikla proizvodnje aluminijevih drogov na okolje
Anja Selinšek, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu smo s pomočjo delovnega okolja družbe Talum iz Kidričevega na konkretnem primeru proizvodnje aluminijevih drogov prikazali uporabo metode analize življenjskega cikla. V teoretičnem delu magistrskega dela je predstavljen razvoj metode in njen podrobnejši opis s pomočjo standardne osnove. Skozi razčlenjen proizvodni proces smo opisali vsak korak proizvodnje posebej ter hkrati razložili njegove bistvene značilnosti. V raziskovalnem delu magistrskega dela smo na podlagi veljavnih standardov zbrali in analizirali informacije o vhodnih in izhodnih tokovih posamezne procesne enote. Dobljene informacije smo zajeli v programu GaBi Education ter tako številčno ovrednotili izbrane kazalnike obremenjevanja okolja. V sklepnem delu magistrskega dela je sledil še poskus okoljskega optimiziranja z modeliranjem različnih scenarijev transportnih poti uvoza osnovne surovine – glinice.
Ključne besede: metoda analize življenjskega cikla, trajnostnost, proizvodnja aluminijevih drogov, vplivi na okolje, kazalniki okoljskega vpliva
Objavljeno: 22.02.2018; Ogledov: 775; Prenosov: 0
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

5.
Redukcijska barvila: konvencionalni postopek barvanja in ekološke alternative
Mojca Božič, Vanja Kokol, 2006, pregledni znanstveni članek

Opis: Članek obravnava redukcijska barvila. V uvodu sta podana pomen in uporabnost teh barvil, temu pa sledita opis konvencionalnega barvanja in opis samih barvil. Prikazana je ekotoksikološka problematika barvanja z redukcijskimi barvili in kot posledica tega razvoj novih alternativnih postopkov, kot so: tehnološki (Sistem pro VAT plus, Conmpress C-plus, Caledon SF fl postopek), elektrokemijski (indirektni z uporabo mediatorja, direktni in elektrokatalitično hidrogeniranje) in bio-postopki (zamenjava toksičnih reducentov z biorazgradljivim in encimski postopki). Podano je še pospeševanje samega procesa (barvanja) ob souporabi fizikalnih metod, kot sta ultrazvok in elektromagnetno polje.
Ključne besede: barvanje tekstilij, redukcijska barvila, elektrokemijsko barvanje, elektrokatalitično hidrogeniranje, encimi, ultrazvok, IR, elektromagnetno polje, vplivi na okolje
Objavljeno: 31.08.2017; Ogledov: 478; Prenosov: 61
.pdf Celotno besedilo (505,01 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
ANALIZA ŽIVLJENJSKEGA CIKLA PROCESOV PROIZVODNJE BIOETANOLA S PROGRAMSKIM ORODJEM OpenLCA
Gašper Kozlovič, 2016, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil izvesti analizo življenjskega cikla proizvodnje bioetanola s programskim orodjem openLCA. Analiza življenjskega cikla je opravljena za postopek proizvodnje etanola iz lahko fermentirajočih ogljikovih hidratov (sladkorjev) in za postopek proizvodnje iz škrobnih surovin. Kot surovine, ki vsebujejo pretežno sladkor so izbrane sladkorni trs in sladkorna pesa, škrobne surovine pa koruza in pšenica. Za sladkorni trs in koruzo je analiza opravljena tudi za primer dolgih transportnih poti. Dobljene rezultate smo primerjali med seboj in ugotavljali, kateri postopek in katera surovina sta iz okoljskega vidika najprimernejša. Dobljene rezultate smo primerjali tudi s podatki okoljskih vplivov proizvodnje bencina ter ugotavljali ali je uporaba bioetanola sprejemljivejša. Na podlagi izvedenih analiz smo ugotovili, da ima najmanjše okoljske vplive postopek proizvodnje bioetanola iz lahko fermentirajočih ogljikovih hidratov in sicer iz sladkornega trsa. V primerjavi z uporabo bencina je boljša uporaba etanola iz sladkornega trsa in koruze, ker imata manjše ekvivalentne emisije CO2. V primeru dolgih transportnih poti surovin je bolj smiselna uporaba bencina.
Ključne besede: Vplivi na okolje, analiza življenjskega cikla, proizvodnja bioetanola, openLCA
Objavljeno: 14.10.2016; Ogledov: 866; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

7.
OPTIMALNO KRIŽIŠČE S STALIŠČA VPLIVOV NA OKOLJE IN EKONOMSKA UČINKOVITOST
Vesna Čep, 2016, magistrsko delo

Opis: Urbani promet predstavlja enega izmed glavnih virov onesnaževanja okolja, velik delež k temu pa prispevajo zastoji v križiščih. Preobremenjenost križišč v času jutranje in popoldanske prometne konice povzroča kolone, pogosta ustavljanja in speljevanja ter spremembe v hitrosti, posledica tega pa so velike količine izpustov vozil. Pri izbiri optimalnega križišča se opiramo na osem splošnih kriterijev, zadnje čase pa se zaradi vedno večjega ozaveščanja o negativnih vplivih na okolje vse več pozornosti posveča okoljskemu kriteriju. Poleg omenjenega je pomemben iz vidika investitorja prav tako tudi ekonomski kriterij, ki se preveri z izračunom ekonomske učinkovitosti projekta. Na podlagi študijskega primera se s simulacijo v računalniškem programu PTV Vissim in izračunom izpustov vozil v računalniškem programu EnViVer določi optimalen tip križišča glede na količine izpustov vozil. Izvedena je simulacija obstoječega križišča, ˝turbo˝ krožnega križišča, ˝target˝ krožnega križišča in ˝flower˝ krožnega križišča. Za variantna križišča se v nadaljevanju izvede še finančna in ekonomska analiza, na podlagi katerih se določi, ali investicija v izgradnjo posameznega tipa križišča izkazuje ekonomsko učinkovitost.
Ključne besede: vplivi na okolje, izpusti vozil, krožno križišče, mikrosimulacijski model, učinkovitost, finančna in ekonomska analiza
Objavljeno: 01.03.2016; Ogledov: 912; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (4,93 MB)

8.
Izvajanje transporta v skladu s trajnostnimi načeli v večjih podjetjih občine Rogaška Slatina
Tina Prah Roškarič, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Transport je najpomembnejša dejavnost logistike, prav tako je pomembna dejavnost podjetij. Ker je transport tako množično razvit, hkrati pa se število vozil povečuje, se s tem povečujejo tudi emisije toplogrednih plinov. Pri tem največji problem predstavljajo emisije CO2. Emisije negativno vplivajo na okolje, posledično tudi na ljudi, zato je zelo pomembno, da transport izvajamo v skladu s trajnostnimi načeli in tako ohranjamo okolje. V diplomskem delu je predstavljena logistika, zelena logistika, transport in izvajanje le-tega v skladu s trajnostnimi načeli ter cilji bele knjige o prometu. Predstavljeno je tudi, kako transport izvajajo večja podjetja v Rogaški Slatini, spodbude, kako ga naj izvajajo v skladu s trajnostnimi načeli ter kako transport v skladu s trajnostnimi načeli izvajajo tuja podjetja.
Ključne besede: transport, trajnost, okolje, biogoriva, zelena logistika, negativni vplivi na okolje
Objavljeno: 25.02.2015; Ogledov: 797; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

9.
Občutki ogroženosti prebivalcev Občine Gorenja vas - Poljane zaradi bližine Rudnika urana Žirovski vrh : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tanja Brejc, 2012, diplomsko delo

Opis: Kontaminirano okolje ima lahko velik vpliv na zdravje ljudi, tako duševno kot fizično. Kljub trenutno povečanemu interesu za okoljsko problematiko menim, da ljudje še vedno premalo govorimo o tem in se ne zavedamo dovolj svoje pravice do čistega in zdravega življenjskega okolja. Zelo malo je tudi raziskav o tem, koliko se ljudje počutijo ogroženi oziroma jih je strah, da bi zaradi onesnaženja zboleli. Znano je, da so mediji velikokrat negativno poročali o rudniku urana Žirovski vrh, saj naj bi slabo vplival na tamkajšnje okolje. Prebivalci občine Gorenja vas – Poljane naj bi se bali, da bi imeli kakšne posledice sevanja. Zato je bil namen pričujoče diplomske naloge, da izvedem raziskavo o občutkih ogroženosti prebivalcev v občini Gorenja vas - Poljane zaradi bližine rudnika urana Žirovski vrh. Poskušala sem ugotoviti, ali jih je strah, da bi zboleli za katero izmed bolezni, ki so lahko posledice sevanja. Rezultati izvedene študije kažejo, da se prebivalci občine Gorenja vas – Poljane ne počutijo ogroženo in jih ni strah življenja v bližini rudnika urana Žirovski vrh. Prebivalci tudi ne poročajo o prekomernem strahu, da bi zboleli za kakšno boleznijo, ki bi bila lahko posledica sevanja. Izpostaviti je možno edino strah pred rakom, ki je vidno povečan pri ženski populaciji. Med anketiranci so tudi ljudje, ki so bili zaposleni v rudniku urana Žirovski vrh, vendar tudi pri njih ni bilo opaziti, da se počutijo ogroženo. Iz analize je tudi razvidno nezaupanje v institucije, razen občine, ki je svetla izjema med naštetimi institucijami, ki se ukvarjajo s problematiko rudnika urana Žirovski vrh. Ugotovila sem tudi, da se prebivalci kljub ponujeni možnosti ne bi preselili, saj se ne počutijo ogroženo in jih ni strah za svoje zdravje.
Ključne besede: ogroženost, varnost, strah pred kriminaliteto, viktimizacija, okolje, vplivi, sevalni objekti, rudnik urana, diplomske naloge
Objavljeno: 19.12.2012; Ogledov: 1964; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

10.
Vpliv okolja na opravljanje težkega dela na področju varstvoslovja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Anja Žvab, 2012, diplomsko delo

Opis: Poznavanje vpliva okoljskih dejavnikov ima veliko vlogo pri opravljanju težkega dela v ekstremnih razmerah, saj je priprava na delo neke vrste upravljanje z nevarnostmi. Pri tem pa je pomembno, da se v naprej ustrezno pripravimo, da bi lahko zadano nalogo opravili brez poškodb ter da bomo znali pravilno ukrepati tudi v izrednih razmerah. Pogosto pride do nesreč zaradi človeka samega, ker ima pomanjkljivo znanje, je slabo fizično pripravljen, lahko tudi podcenjuje svoje sposobnosti ali pa je neustrezno zaščiten. Pomembno je, da se vsak delavec in nadrejeni zavedajo, da je izrednega pomena aklimatizacija, načrtovani potek dela in fizična pripravljenost, saj delavci, ki naredijo nekaj zase in so v dobri psihofizični pripravljenosti, opravljajo težko delo lažje in brez večjega napora. Med samim opravljanjem dela se jim mora omogočiti odmor, da zaužijejo zadostno količino tekočine, da ne bi prišlo do dehidracije. Nasprotno od vročine je mraz, kateri ne predstavlja tako velikega tveganja kot vročina, saj se lahko večslojno oblečemo, kar pa nas lahko vodi do izgube spretnosti. Nevarnost za nastanek poškodb je večja le na izpostavljenih delih telesa kot so roke in deli obraza. Pomemben je tudi tempo delo, saj se telo, medtem ko delamo, že samo segreva. Tako kot se ljudje razlikujejo pri prenašanju vročinskega stresa in mraza, se razlikujejo tudi pri toleranci nadmorske višine. Za delo na nadmorski višini je potrebno čim boljše psihofizično stanje. V času bivanja na visoki nadmorski višini prihaja do pojava višinske bolezni. Tudi izguba tekočine z dihanjem je dvakrat večja, zato je velika možnost, da dehidriramo. Vsak, ki dela v ekstremnem okolju, mora biti dobro fizično in psihično pripravljen, skbeti za zadosten vnos tekočine med samim delom in imeti optimalno prehrano. Vsak delavec mora stalno vzdrževati svojo moč na optimalni stopnji, saj mu le ta pomaga pri opravljanju nalog, da ne pride do neželenih nesreč pri opravljanju dela.
Ključne besede: varstvoslovje, poklici, poklicna izpostavljenost, delovno okolje, vplivi, toplotne razmere, toplotna obremenitev, toplotna obremenjenost, vročina, vročinski stres, hladne razmere, aklimatizacija, nadmorska višina, diplomske naloge
Objavljeno: 08.08.2012; Ogledov: 1448; Prenosov: 247
.pdf Celotno besedilo (467,82 KB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici