| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 307
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Celostno vrednotenje življenjskega cikla embalaže za paradižnik iz vidika vplivov na okolje : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Nika Purešević, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Ta naloga predstavlja celovito oceno življenjskega cikla embalaže za paradižnik iz vidika vplivov na okolje. V nalogi so analizirane štiri različne plastične embalaže za paradižnik – polipropilenska folija, polipropilenska vrečka kombinirana s kartonsko škatlo iz valovitega recikliranega papirja, navadna plastična vrečka iz polietilena nizke gostote in škatla iz recikliranega polietilena tereftalata. Analizo vrednotenja življenjskega cikla smo izvedli z uporabo programskega orodja Open LCA in CML Centrum voor Milieukunde Leiden, metodo za vrednotenje vplivov. Rezultati so pokazali, da imata procesa proizvodnje plastične embalaže in kartonske škatle največji vpliv na okolje. Gledano skozi celoten življenjski cikel, predstavlja R PET škatla najslabšo možnost za izbiro embalaže, saj ima vpliv na večino okoljskih kazalcev izrazitejši, v primerjavi z drugimi embalažami. LDPE in PP vrečka nista tako sporni za okolje, kot pa R PET škatla ali celo sestavljena embalaža iz PP folije in kartonske škatle. Vse embalaže pa dosegajo največje vplive na okolje v kategoriji globalnega segrevanja ozračja.
Keywords: življenjski cikel, plastična embalaža, polipropilen, reciklirani polietilen tereftalat, polietilen nizke gostote, vpliv na okolje
Published in DKUM: 16.01.2023; Views: 35; Downloads: 7
.pdf Full text (2,25 MB)

2.
Značilnosti uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij pri generaciji alfa z vidika njihovih staršev : magistrsko delo
Andreja Benković, 2022, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu raziskujemo uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) pri članih generacije alfa. IKT se hitro razvija, zato jo otroci začnejo uporabljati vedno hitreje. Pojavi se vprašanje glede najprimernejšega posredovanja starša pri otrokovi uporabi IKT, saj so oni tisti, ki v največji meri odločajo o načinu in ravni otrokove interakcije s tehnologijo. Namen zaključnega dela je ugotoviti, katere oblike IKT člani generacije alfa najpogosteje uporabljajo, na kakšen način in s katerim namenom ter kako starši posredujejo pri otrokovi uporabi IKT in kako vplivajo nanjo. To smo preverili z vprašalnikom, na katerega je svoje odgovore podalo 274 respondentov. Vzorec vprašalnika je zajemal starše otrok, rojenih od leta 2010 do danes. Skozi tri raziskovalna vprašanja smo ugotovili določene trende uporabe IKT pri otrocih, in sicer da je pametni telefon najbolj priljubljena oblika IKT pri otrocih, medtem ko sta računalnik in tablica najmanj priljubljeni obliki. Ugotovili smo tudi, da obstajajo nekateri dejavniki, ki vplivajo na otrokovo uporabo IKT. Starost je pomemben dejavnik, ki določa pogostost otrokove uporabe IKT. Pri dejavnikih, kot so spol otroka, število otrok v družini in izobrazba starša, smo ugotovili, da vplivajo na otrokovo uporabo IKT le v nekaterih primerih, medtem ko starost starša nima značilnega vpliva na otrokovo uporabo IKT. Prav tako smo ugotovili, da se s pogostostjo uporabe IKT pri starših poveča tudi uporaba IKT pri otrocih. Glede na rezultate raziskave lahko zaključimo, da na področju Medžimurskega okrožja Republike Hrvaške obstaja generacija alfa.
Keywords: generacija alfa, IKT, perspektiva staršev, vpliv staršev
Published in DKUM: 22.12.2022; Views: 147; Downloads: 6
.pdf Full text (1,38 MB)

3.
Vpliv Covid-19 na nabavno verigo podjetja Nike
Jan Počivavšek, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Svet se zadnja leta spopada s pandemijo Covid-19. Izbruh Covid-19 je močno vplival na poslovanje, predvsem na področju upravljanja dobavne verige. Pandemija je prekinila globalno dobavno verigo na način, kakršnega v novejši zgodovini še ni bilo. Podjetja so prisiljena soočati se z motnjami v dobavni verigi. Razkrila je tudi krhkost ter pomanjkljivost v dobavnih verigah. Vpliv se pozna pri vseh podjetjih, ne glede na velikost podjetja. V diplomski nalogi smo predstavili ter analizirali vpliv Covid-19 na dobavno verigo podjetja Nike. V teoretičnem delu smo predstavili in opisali, kaj sploh je dobavna veriga, kako se je razvijala skozi čas, kako deluje ter tveganja, ki se pojavljajo v dobavnih verigah. V empiričnem delu smo izvedli analizo posameznih komponent dobavne verige, kot so surovine, dobavitelji, proizvodnja, distribucija, trgovanje ter potrošniki. Obseg let oziroma podatkov, ki smo jih uporabili so bili iz Nikejevega fiskalnega leta 2019, do vključno z letom 2022. Podatke, potrebne za analizo, smo po večini pridobivali iz njihovih letnih poročil. Tekom diplomske naloge smo se podrobneje spoznali s splošnim vplivom Covid-19 na dobavne verige ter podrobneje vpliv na Nikejevo dobavno verigo. Izvedeli smo tudi, kako je Nike prestrukturiral svojo dobavno verigo in jo prilagodil trenutnim razmeram. Spoznali smo s kakšnimi težavami oziroma ovirami so se pri podjetju soočali med pandemijo ter med preoblikovanjem dobavne verige. Diplomsko delo smo zaključili s podrobno analizo Nikejeve dobavne verige skozi obdobje pandemije Covid-19, torej med leti 2020 ter 2022. Za primerjavo smo vključili tudi leto 2019, ki je bilo leto pred nastopom koronavirusa
Keywords: Nike, dobavna veriga, Covid-19, vpliv Covid-19, management dobavnih verig
Published in DKUM: 28.11.2022; Views: 106; Downloads: 19
.pdf Full text (1,42 MB)

4.
Vloga športnega managerja v profesionalnem tenisu
Matej Muhič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Management je proces dela z drugimi in preko drugih za učinkovito doseganje ciljev s omejenimi viri. Manager v podjetju potrebuje vrline kot so: postavljanje ciljev, planiranje, organiziranje in motiviranje ljudi. Vodenje, ki je lahko avtokratsko, demokratično ali permisivno ima prav tako velik vpliv za dobro in učinkovito delovanje podjetij. Športni management ima več različnih oblik. Športni manager je poklic, ki obsega najrazličnejša področja delovanja, ki so primerljiva s področji delovanja podjetja. Športna industrija je izredno obsežna. Naloge športnih managerjev v taki industriji so ključnega pomena za sam obstoj določenih športov. Športna industrija je vredna stotine milijard evrov, zato nasploh spada pod vodilne industrije današnjega sveta. Vloga športnega managerja v profesionalnem tenisu je bistvenega pomena za način razvoja in delovanja teniškega igralca. Športni manager opravlja podobne funkcije vodenja, usmerjanja, organiziranja in načrtovanja procesov kot manager v podjetju. V raziskovalnem delu smo opravili intervjuje s tremi različnimi športnimi trenerji in managerji tenisa. Vsak izmed intervjuvancev nas je popeljal skozi svojo športno kariero in opisal, kako je začel delovati kot športni trener. Vsak izmed njih nam je povedal tudi, kako in kdaj oziroma kje je meja, ko postaneš za določenega igralca manager, ali si lahko manager več igralcem in kakšne so funkcije športnega managerja.
Keywords: Management, manager športni manager, opredelitev vodenja, naloge športnega managerja, vrste športnih managerjev, vpliv športnega managerja na športnika.
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 103; Downloads: 9
.pdf Full text (744,91 KB)

5.
Uporaba platform za iskanje partnerjev med študenti
Špela Kušar, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu ugotavljamo, kakšna je uporaba platforma za iskanje partnerjev med študenti. V uvodnem delu predstavimo proces odločanja uporabnikov in zaznavanje tveganja, ki je prisotno pri izbiranju. Ugotavljamo, na kakšen način ljudje izbiramo partnerja, kateri dejavniki so pri izbiri pomembni ter ali obstajajo razlike med žensko, ki zbira svojega partnerja, in moškim, ki izbira partnerico. Predstavimo nekatere aplikacije za iskanje partnerjev, ki so uporabnikom na voljo, ter opišemo, kakšen vpliv je imela pandemija koronavirusne bolezni covid-19 na funkcije aplikacij in njihovo uporabo. V empiričnem delu ugotavljamo, kolikšen delež študentov je aplikacije za iskanje partnerjev že uporabilo, iz katerih razlogov in iz katerih razlogov ostali respondenti takšnih aplikacij niso uporabljali. Ugotoviti želimo, katere aplikacije uporabljajo, kako se je njihova uporaba spremenila v času koronavirusne bolezni covid-19 in kakšno mnenje imajo o aplikacijah. Pridobljene podatke obdelamo s statističnimi analizami ter jih predstavimo v obliki tabel in grafikonov. Ugotovimo, da je 47 % respondentov aplikacije za iskanje partnerjev že uporabilo, od tega je aplikacije za iskanje partnerjev uporabil večji delež moških respondentov kot žensk. Najpogostejši razlog za uporabo teh aplikacij je bila želja po resni zvezi, medtem ko je bil najpogostejši razlog za neuporabo, pri tistih, ki teh aplikacij še niso uporabili, dejstvo, da imajo respondenti že partnerja. Med drugim potrdimo tudi to, da je uporaba platform za iskanje partnerjev narastla v času pandemije koronavirusne bolezni covid-19, o čemer pišemo že v teoretičnem delu.
Keywords: Proces odločanja, izbira partnerja, aplikacije za zmenke, vpliv pandemije.
Published in DKUM: 16.11.2022; Views: 1086; Downloads: 200
.pdf Full text (1,57 MB)

6.
Vpliv prekomerne telesne mase na kakovost življenja mladostnikov
Martina Krampač, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prekomerna telesna masa predstavlja vedno večjo težavo po celem svetu in pomeni za mladostnika velik stres ter pritisk. Prekomerna telesna masa konkretno vpliva na vse vidike kakovosti življenja mladostnikov. Namen zaključnega dela je bil ugotoviti, kako prekomerna telesna masa vpliva na kakovost življenja mladostnikov.
Keywords: adolescent, nezdrav življenjski slog, vpliv na zdravje in življenje
Published in DKUM: 04.11.2022; Views: 122; Downloads: 27
.pdf Full text (635,36 KB)

7.
Vpliv vzgojiteljev na socialno-emocionalni razvoj predšolskega otroka po epidemiji covida-19 : diplomsko delo
Zala Bricman, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko nalogo z naslovom Vpliv vzgojiteljev na socialno-emocionalni razvoj predšolskega otroka po epidemiji covida-19 sestavljata teoretični in empirični del. V teoretičnem smo povzeli strokovne perspektive raznih avtorjev o socialno-emocionalnem razvoju pri predšolskih otrocih, vplivu vzgojiteljev na socialno-emocionalni razvoj predšolskih otrok in kompetence, ki jih lahko otroci pridobijo na socialnem in tudi na emocionalnem področju. Poglobili smo se v vpliv vzgojiteljev na socialno-emocionalni razvoj pri predšolskem otroku, ki je izrednega pomena za celoten otrokov razvoj in njegovo delovanje v okolju. V empiričnem delu naloge smo raziskali vpliv vzgojiteljev na socialno-emocionalni razvoj predšolskih otrok in morebitne posledice epidemije covida-19. Vprašali smo se, kako se vzgojitelji v vrtcu spoprijemajo z odstopanji na socialno-emocionalnem področju otrok. Podatke smo zbrali s pomočjo spletnega anketnega vprašalnika. Po končanem anketiranju smo vse obdelali s pomočjo programa SPSS in rezultate interpretirali. Ugotovili smo, da je epidemija covida-19 na socialno-emocionalnem razvoju predšolskega otroka pustila kar nekaj posledic.
Keywords: vpliv vzgojiteljev, socialno-emocionalni razvoj, predšolski otrok, epidemija Covida-19
Published in DKUM: 03.11.2022; Views: 189; Downloads: 47
.pdf Full text (1,75 MB)

8.
Amerikanizacija in njen vpliv na Slovence preko družbenih medijev : diplomsko delo
Tia Veingerl, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Porast rabe družbenih omrežij občutno vpliva na prevlado tujih kultur skozi proces, imenovan globalizacija. V raziskavi analiziramo vplive tujih (večinoma ameriških) omrežij na slovenske uporabnike skozi asimilacijo jezika in potrošniških vrednot. Raziskujemo širjenje internetnega slenga, morebitne pozitivne in negativne vplive družbenih omrežij na besednjak slovenskih uporabnikov ter se poglobimo v njihove odnose do slovenskega ter angleškega jezika.
Keywords: globalizacija, družbeni mediji, vpliv angleščine, internetni sleng
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 98; Downloads: 23
.pdf Full text (1,43 MB)

9.
Raba družbenih omrežij med pandemijo covida-19 med mladimi : diplomsko delo
Eva Tekavčič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Družbena omrežja so imela pomembno vlogo v času pandemije covida-19, zato smo raziskali njihovo rabo in vpliv na mlade. Podrobneje smo raziskali, kako je raba družbenih omrežij vplivala na počutje mladih med pandemijo. S pomočjo dosedanjih raziskav s tega področja smo izoblikovali anketni vprašalnik in vprašanja za intervju s psihologom dr. Maticem Muncem. Na podlagi odgovorov smo pridobili znanje o počutju, navadah in nasvetih za mlade ter kako se spopadajo s posledicami, ki jih je covid-19 pustil na družbenih aktivnostih mladih. Ugotovili smo, da je raba družbenih omrežij pozitivno vplivala na počutje mladih.
Keywords: Družbena omrežja, vpliv, covid-19, duševno zdravje
Published in DKUM: 21.10.2022; Views: 83; Downloads: 12
.pdf Full text (1,30 MB)

10.
Vpliv medijev na strah pred kriminaliteto : diplomsko delo
Špela Geršak, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se ukvarjali z raziskovanjem vpliva medijev na strah pred kriminaliteto. Hiter razvoj tehnologije in vedno več digitalnih vsebin, ki nas obkrožajo v našem vsakdanjiku, ima ogromno pozitivnih učinkov, vendar tudi kar nekaj negativnih. Rast nasilja, kriminalitete in z njo povezanega strahu pred kriminaliteto je eden izmed bolj nezaželenih učinkov, povezanih z razvojem medijev. V diplomskem delu bomo predstavili pojme, ki so vezani na kriminaliteto. Opredelili bomo tradicionalne in novodobne medije. Pregledali bomo obstoječo literaturo o vplivu posameznih medijev na strah pred kriminaliteto in viktimizacijo. Del pozornosti bomo posvetili tudi poglavju, v katerem bo predstavljen način dela novinarjev in njihovega poročanja o kriminaliteti. V empiričnem delu bomo na podlagi zbranih podatkov na osnovi ankete ugotovili, kako se slovenska javnost odziva na poročanje (slovenskih) medijev o kriminaliteti.
Keywords: strah pred kriminaliteto, množični mediji, vpliv medijev, viktimizacija
Published in DKUM: 20.10.2022; Views: 110; Downloads: 12
.pdf Full text (1,61 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica