| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Tehnologija izdelave ohišja reduktorja vitli krpan 6-8 dh in časovna primerjava med sestavljenim reduktorjem in odlitkom
Matej Vrbek, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava dveh različnih tehnoloških postopkov izdelave ohišja reduktorja. Primerjava je bila narejena zaradi uvedbe novega postopka obdelave v podjetju. Zaradi zasedenosti strojev CNC so se v podjetju odločili, da bodo obstoječ postopek izdelave z varjenjem posameznih komponent zamenjali s postopkom obdelave odlitka. Predstavljeni so rezultati analize obdelovalnih časov obeh postopkov in časovni prihranki ter zmanjšana zasedenost strojev ob uvedbi nove tehnologije. V diplomskem delu je predstavljen tudi sistem vpenjanja in določanja ničelne točke odlitka.
Ključne besede: odlitek, obdelava CNC, vpenjanje
Objavljeno: 09.10.2019; Ogledov: 387; Prenosov: 0

2.
Posodobitev vpenjalnih priprav za mehansko obdelavo odkovka
Jernej Napotnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Tehnološke izboljšave so zmeraj dobrodošle v podjetjih, saj podjetju prinesejo bolj ekonomično izdelavo izdelka, in med to tudi spada posodobitev vpenjalnih priprav za obdelavo odkovka končnika. Skupaj s podjetjem smo si postavili robne pogoje in omejitve vpenjalnih priprav, ter tako izdelali zahtevnik. Zmodelirali smo konceptne variante za posamezno operacijo obdelave, ki smo jih ocenili na podlagi lastnih ocenjevalnih kriterijev, in tako izbrali naj primernejšo konceptno varianto za obdelavo odkovka končnika. Za vse konceptne variante smo izvedli tudi analizo stroškov, ki vključuje stroške konstruiranja in izdelave, ustrezne podanim zahtevam.
Ključne besede: vpenjalna priprava, odkovek, vpenjanje
Objavljeno: 27.09.2019; Ogledov: 335; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

3.
Analiza konstrukcije in obdelava notranjega ohišja plinske turbine
Blaž Točaj, 2018, magistrsko delo

Opis: Podjetje ACE Metalna se ukvarja s strojno obdelavo večjih strojnih delov in konstrukcij. Pri obdelavi način vpetja vpliva na točnost obdelovanca. Primeren način vpetja omogoča varno pritrditev in ustrezno porazdelitev obremenitve med obdelavo tako, da v čim manjši meri vplivajo na obdelovalne dimenzije. Za obdelavo teh delov je potrebno predhodno pripraviti ustrezno dokumentacijo, narediti tehnologijo obdelave in na koncu s pomočjo računalniške programske opreme izdelali programsko kodo za obdelavo. S temi postopki bomo skozi magistrsko nalogo analizirali ohišje plinske turbine, za katerega je podjetje dobilo naročilo in ga strojno obdelalo. Pri obdelavi se srečamo s postopkom stružilnega rezkanja, ki je natančneje opisan in je pomemben za razumevanje postopka. Izvedena simulacija obdelave oziroma poti orodja z rezultati nam razjasni smotrno uporabo računalniške programske opreme v proizvodnji in nam omogoča prihraniti čas že v začetku procesa obdelave.
Ključne besede: vpenjanje, tehnologija obdelave, stružilno rezkanje, CNC obdelava
Objavljeno: 04.06.2018; Ogledov: 547; Prenosov: 91
.pdf Celotno besedilo (9,91 MB)

4.
Konstruiranje univerzalne priprave za vpenjanje obdelovancev v CNC rezkalnem stroju
Gregor Strniša, 2016, diplomsko delo

Opis: Zadnje čase je na trgu vse več nasičenosti s podjetji, ki se ukvarjajo s strojno obdelavo, zato podjetja stremijo k čim večji optimizaciji tehnoloških časov. Problem diplomske naloge izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju, kjer se ukvarjajo s strojno obdelavo nihajnih rok. Ker se obdeluje več tipov, je bil glavni cilj skonstruirati univerzalno vpenjalno pripravo, s katero bi skrajšali čas, namenjen menjavi in pozicioniranju obdelovancev. Z upoštevanjem vseh ključnih zahtev smo skonstruirali pripravo, njeno togost preverili z MKE analizo ter funkcionalnost preverili tudi v praksi.
Ključne besede: vpenjalna priprava, nihajne roke, konstruiranje, vpenjanje, obdelovanec
Objavljeno: 13.10.2016; Ogledov: 1054; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

5.
Pregled postopkov vpenjanja pri mehanskih obdelavah
Boris Žlender, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema pregled postopkov vpenjanja in pozicioniranja pri mehanskih obdelavah. V delu so predstavljeni tako sistemi pozicioniranja in vpenjanja prizmatičnih kot tudi sistemi pozicioniranja in vpenjanja rotacijskih obdelovancev. Napisane so osnove za določanje sistemov pozicioniranja in vpenjanja. Predstavljene so prednosti ob uporabi vpenjalne naprave, pojasnjena sta pojma pozicioniranje in vpenjanje in simboli pozicioniranja ter načela.
Ključne besede: pozicioniranje, vpenjanje, obdelovanec, vpenjalna naprava, SolidWorks, AutoCad
Objavljeno: 29.09.2016; Ogledov: 563; Prenosov: 70
.pdf Celotno besedilo (7,74 MB)

6.
Zasnova mehanskega vpetja okroglega obdelovanca, ter optimizacija delovnega procesa na CNC frezalnem stroju
Dejan Belna, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan problem vpenjanja večjega števila obdelovancev z namenom, da povečamo produktivnost dela, kar pomeni, da zmanjšamo čas izvedbe ter stroške celega procesa od začetka do konca. S pomočjo literature in drugih virov ter vseh pomembnih podatkov iz podjetja, so preračunani in analizirani postopki obdelave na frezalnem CNC stroju. Med seboj so primerljive tri izvedbe vpenjanja obdelovanca z različnimi primeži ali vpenjalnimi glavami.
Ključne besede: CNC frezalni stroj, vpenjalna priprava, vpenjalna glava, tročeljustnik, preračun, produktivnost, vrstni primež, optimizacija delovnega procesa, vpenjanje obdelovancev.
Objavljeno: 08.09.2016; Ogledov: 758; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

7.
Izdelava vpenjalne naprave za vpenjanje vilic za krmilni mehanizem na posnemalnem stroju v podjetju Unior d.d.
Matej Pliberšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Naša naloga je bila, da izdelamo vpenjalno napravo za vpenjanje zglobnih vilic, ki se uporabljajo za krmilni mehanizem. S pravilno skonstruiranimi vpenjalnimi pripravami, seveda za določen izdelek, lahko znatno zmanjšamo stroške proizvodnje in povečamo produktivnost našega obrata. Problem, s katerim smo se soočili, je omejen prostor na stroju in možnost dvojnega vpetja oziroma posnemanje dveh kosov hkrati. V sklopu naloge smo določili tehnične podatke ter vse potrebne parametre za dimenzioniranje in konstruiranje vpenjalne priprave. Opisana sta tudi potek modeliranja vpenjalne čeljusti in sama modifikacija stroja. Glavni rezultat na koncu je povečana produktivnost v krajšem času.
Ključne besede: vpenjalna naprava, vpenjanje, zglobne vilice, krmilni mehanizem, posnemanje, posnemalni stroj.
Objavljeno: 31.05.2016; Ogledov: 767; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

8.
Metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi
Žiga Kamenik, 2015, diplomsko delo

Opis: Optimalna izbira delovnih sredstev, je bistvena za konkurenčnost. Orodje, stroj, ter povezovalni člen med njima – vpenjalni mehanizem, skupaj sestavlja celoto, ki je v kombinaciji z znanjem potreba, za izdelavo izdelka. Pomembno je, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. V diplomski nalogi je za postopka konvencionalnega, ter visokohitrostnega frezanja izdelana metodologija primerjave vpenjanja orodij pri visokohitrostni in konvencionalni obdelavi, z upoštevanjem katere dosežemo, da so stroj, orodje, ter vpenjalna priprava kompatibilni. Opisana sta konvencionalni in visokohitrostni postopek frezanja, ter prednosti in slabosti le teh. Z uporabo razpoložljivih podatkov je izdelana primerjava med različnimi načini vpenjanja orodij pri konvencionalnem in visokohitrostnem postopku frezanja. Navedene in analizirane so prednosti in slabosti posameznih načinov vpenjanja.
Ključne besede: visokohitrostna obdelava, konvencionalna obdelava, frezanje, vpenjanje orodij, metodologija, primerjava
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 798; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (1,74 MB)

9.
Fixture analysis module, an essential element of the intelligent fixturing system
Uroš Župerl, Franc Čuš, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper presents the concept of Intelligent Fixturing System (IFS) which is being developed to hold a family of thin-walled workpieces for machining operations. This is a cost-effective concept which incorporates a fixturing system, fixture analysis module, fixture stability module, clamp optimization module and clamping control system. This paper presents the development of fixture analysis module that can determine the optimal clamping force values considering the cutter location and the three cutting force components.
Ključne besede: inteligentno vpenjanje, analiza vpenjalnih priprav
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 482; Prenosov: 34
URL Povezava na celotno besedilo

10.
Zasnova vrstnega primeža in optimizacija delovnega procesa za CNC frezalni stroj
Aleksander Piko, 2014, diplomsko delo

Opis: V industriji, kjer se uporabljajo CNC obdelovalni stroji, igra čas ključno vlogo. Vsak nepotreben gib stroja med obdelovalnim ciklom podaljša čas izdelave in s tem poveča proizvodne stroške. V diplomski nalogi je z uporabo podatkov, pridobljenih v podjetju in z razpoložljivo literaturo, s teoretičnimi preračuni, analiziran postopek obdelave izdelkov na CNC frezalnem stroju. Opisane in med sabo primerjane so tri različne zasnove vpenjalnih priprav. Njihova primerjava je pokazala, kako z vpetjem več obdelovancev naenkrat optimiziramo proizvodni čas. Z učinkovitejšim gibanjem stroja se zmanjšajo stroški vzdrževanja in izboljša produktivnost.
Ključne besede: analiza obdelave, vrstni primež, vpenjalna priprava, vpenjanje obdelovanca, obdelava, primerjava vpenjalnih priprav, optimizacija procesa
Objavljeno: 20.11.2014; Ogledov: 1344; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)

Iskanje izvedeno v 0.32 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici