| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Uvajanje medicinskega pripomočka step-up v proizvodnjo
Jakob Jakolič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Izdelek je neposreden rezultat dela proizvodnega sistema in predstavlja blago določene vrednosti, namenjeno tržišču. Glede na lastnosti izdelka se določajo osnovni parametri proizvodnega sistema. Diplomska naloga obravnava uvajanje novega izdelka v podjetje Aluminium Kety EMMI d. o. o. Vpeljava je potekala v skladu s standardno prakso podjetja, ki jo opisujem v tej nalogi. Glavni del vpeljave predstavlja načrtovanje in pripravo orodij ter priprav za izdelavo vozička. Posledično se lahko izdela vzorčna serija, s katero se verificira proces. Po potrditvi vzorcev se izdelek prevede v serijsko proizvodnjo.
Keywords: vpeljava izdelka, zasnova, optimizacija
Published: 24.09.2021; Views: 113; Downloads: 8
.pdf Full text (1,91 MB)

2.
Priprava smernic za vpeljavo standarda SIST EN ISO 9001:2015 v storitveno podjetje
Maruša Podbevšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je mikro storitvenemu podjetju predlagati smernice za vpeljavo standarda ISO 9001:2015. Metoda analize razkoraka je bila uporabljena za primerjavo trenutnega stanja v podjetju z zahtevami standarda. Trenutno stanje v podjetju je pridobljeno z opravljenim intervjujem z osebo iz podjetja. Analiza obstoječega stanja je pokazala, da podjetje nima vseh informacij dokumentiranih in tveganj ne definira ter analizira sistematično. Podjetju so predložene smernice in osnutki nekaterih dokumentov potrebnih za vpeljavo standarda ISO 9001:2015.
Keywords: standard ISO 9001:2015, kakovost, vpeljava
Published: 23.09.2021; Views: 109; Downloads: 28
.pdf Full text (1,11 MB)

3.
Analiza procesa uvajanja standarda sist en iso 9001 v družinsko podjetje slatin d.o.o.
Gregor Slatinšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Vpeljava standarda sist en iso 9001 v družinsko podjetje.
Keywords: iso 9001, vpeljava
Published: 16.01.2020; Views: 435; Downloads: 44
.pdf Full text (3,49 MB)

4.
Prenova načina planiranja proizvodnje v podjetju Frutarom Etol d.o.o.
Andraž Opačić, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Podjetja, ki želijo v današnjem svetu ostati konkurenčna, morajo težiti k zniževanju stroškov poslovanja. Pri tem so metode vitke proizvodnje danes enako aktualne kot so bile takrat, ko so nastale. Eden od načinov za doseganje načel vitke proizvodnje je tudi uporaba naprednih metod planiranja in razporejanja proizvodnje (APS). V nalogi je opisna uvedba APS orodja Preactor v podjetju Frutarom Etol d.o.o. Opredeljene so zahteve, ki jih je podjetje postavilo pred uvedbo in prilagoditve, ki so bile potrebne po uvedbi, saj vseh potreb na začetku projekta ni bilo mogoče predvideti. Opisana je tudi integracija APS orodja v informacijski sistem podjetja, ki temelji na ERP SAP. V nalogi so na osnovi posnetka stanja obstoječega procesa v proizvodnji ugotovljene pomanjkljivosti in težave v obstoječem načinu dela. Na podlagi tega je bil izdelan predlog prenove procesa, ki omogoča učinkovito uporabo plana izdelanega v APS orodju. Na koncu so opisani predlogi za nadaljnji razvoj sistema planiranja v podjetju.
Keywords: proizvodnja, razporejanje, APS, Preactor, vpeljava, optimizacija
Published: 06.01.2020; Views: 502; Downloads: 83
.pdf Full text (2,26 MB)

5.
Vpeljava agilnih metod in vitkih pristopov v bančnem sektorju
Luka Zadel, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi je obravnavan proces vpeljave in integracije agilnih metod razvoja in vzdrževanja informacijskih sistemov v obstoječe bančno okolje. V bančnih poslovnih sistemih je zaznan problem počasnega uvajanja razvitih funkcionalnosti programske opreme v produkcijsko okolje, prekoračitev rokov, oteženo sledenje in prilagodljivost spremembam v zahtevah in neusklajeno določanje prioritet uporabniških zahtev. Predstavljeni so primeri dobrih praks v tujih bančnih okoljih, ki se nanašajo na ustrezno pripravo poslovnega delovnega okolja za vpeljavo vitkih pristopov k razvoju programske opreme. Podan je pregled strokovne literature o vitkih pristopih in agilnih metodologijah. Analizirani so obstoječi procesi razvoja aplikativnih rešitev v konkretnem bančnem okolju, pri vodenju projekta je uporabljena agilna metoda kanban. Bančni sektor tradicionalno velja za okolje, kjer uvajanje novosti poteka počasneje kot na drugih gospodarskih področjih in to se kaže tudi v razvoju informacijske opreme. Recipročno je to posledica neintenzivnega spreminjanja in menjavanja bančnih produktov na strani bank in hkrati pričakovanj komitentov, da bodo bančni produkti stabilni, zanesljivi ter bodo njihova denarna sredstva varno naložena z majhno ali ničelno stopnjo tveganja izgube vrednosti kapitala. Raziskava je izvedena v okolju slovenske komercialne banke, ki ima močno lastno ekipo strokovnjakov s področja informacijske tehnologije, ki posedujejo znanja za izvedbo poslovne analize, projektiranja in razvoja programske opreme. V letu 2015 je na ravni Evropskega sistema centralnih bank začela delovati enotna tehnična platforma za poravnavo vrednostnih papirjev TARGET2-Securities. V ta sistem se morajo do leta 2017 vključiti tudi slovenske banke. Torej je potreben hiter odziv in izvedba brez napak in nepravilnosti, ki bi pomenile potencialno izgubo komitentov. Sistem mora zagotavljati visok nivo varnosti in transparentnosti pri izvajanju transakcij. Predvideni učinki so izboljšani procesi upravljanja razvoja, večja prilagodljivost upravljanja zahtev, skrajšanje časovnega obdobja razvoja v okvir zastavljenih rokov in zmanjšano tveganje zamud, zmanjšanje števila napak in znižanje stroškov vzdrževanja.
Keywords: vitki pristopi, agilne metodologije, razvoj programske opreme, bančništvo, vpeljava
Published: 07.10.2016; Views: 1233; Downloads: 137
.pdf Full text (1,13 MB)

6.
VPELJAVA SISTEMA G.O.L.D. V VELIKO TRGOVSKO PODJETJE
Peter Maldwyn Smolej, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Naloga obravnava vpeljavo konkretnega informacijskega sistema v veliko trgovsko podjetje. Uporabljeni informacijski sistem G.O.L.D. Central je v splošnem namenjen upravljanju oskrbovalnih verig, je modularno zgrajen, prilagojen posebej za poslovanje trgovskih podjetij in deluje samostojno, ali pa v povezavi z drugimi informacijskimi sistemi. V nalogi je predstavljen poslovni kontekst konkretne uvedbe, ki je zaradi zahtev naročnika kompleksna. Kratko so predstavljene uveljavljene metodologije uvajanja informacijskih sistemov primerljivih ponudnikov informacijskih rešitev. Naloga podrobno predstavi projekt vpeljave od priprave, analize, izdelave projektnega načrta do končne realizacije in analizira odstopanja od prvotnega projektnega načrta. Ugotovili smo, da je do pomembnih odstopanj prišlo zaradi: • razkoraka med razumevanjem procesov s strani naročnikovih arhitektov poslovnih procesov in ključnimi uporabniki, • neuspešne vzpostavitve kompetenčnega centra, ki naj bi izvajal postopen prehod blagovnih znamk in zagotavljal podporo informacijskemu sistemu. Podali smo predloge za izboljšave vpeljave informacijskega sistema G.O.L.D. Central: • večja vključitev ključnih uporabnikov tekom inženiringa zahtev, • vzpostavitev kompetenčnih centrov s pomočjo naročnikovih internih človeških virov. Informacijski sistem je z zakasnitvijo vpeljan v naročnikovo poslovno okolje in je že v stanju polnega delovanja.
Keywords: informacijski sistem, vpeljava, metodologija vpeljave, G.O.L.D. Central, trgovina na drobno
Published: 24.09.2015; Views: 1530; Downloads: 86
.pdf Full text (1,57 MB)

7.
IZBOLJŠANJE INFORMACIJSKE VARNOSTI Z UVEDBO SKUPINSKIH POLITIK V VELIKEM PODJETJU
Marko Trček, 2013, master's thesis

Abstract: Raziskava obravnava predlog za uvedbo skupinskih politik v veliko podjetje. Predstavili smo teoretična izhodišča s področja skupinskih politik. Opisali smo tako osnovno delovanje skupinskih politik kot tudi varnostne nastavitve, ki bistveno vplivajo na povečanje informacijske varnosti. Predstavljene so dobre prakse in priporočila pri vpeljavi skupinskih politik v veliko podjetje. Dobre prakse se nanašajo na samo pripravo okolja za vpeljavo skupinskih politik in tudi na specifične nastavitve posameznih skupinskih politik. Izdelali smo predlog za odvzem administratorskih pravic, pripravo testnega okolja, pripravo skupin uporabnikov in predlog strukture organizacijskih enot v aktivnem imeniku. Predvideni učinki uvedbe skupinskih politik v veliko podjetje so predvsem povečanje varnosti informacijskega sistema, poenostavitev upravljanja, skrajšanje časa za upravljanje, zmanjšanje števila napak in večja preglednost nastavitev informacijskega sistema.
Keywords: skupinske politike, aktivni imenik, vpeljava, varnost informacijskega sistema
Published: 08.11.2013; Views: 1319; Downloads: 107
.pdf Full text (1,73 MB)

8.
Logistična analiza skladiščnega poslovanja podjetja HIK, d.o.o.
Dejan Koprivnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje HIK d.o.o. predeluje nove in predelane plastične mase. Proizvaja Gal ščitnike in podložne ploščice različnih dimenzij. Proizvodnja in celotno skladiščno poslovanje poteka v hali tako, da se procesi med seboj prepletajo. V diplomskem delu je podrobno predstavljeno obstoječe stanje proizvodnjega in skladiščnega poslovanja obravnavanega podjetja. Problamatika podjetja se pojavlja v prostorski stiski in neučinkovitem sladiščnem poslovanju. Predstavljena je v kritični analizi diplomskega dela, ki se odraža v preveliki meri ročnega dela, napotrebnih manipulacijah, talnem odlaganju TSE in neuporabnosti informacijskega sistema. Rešitev je v diplomskem delu predstavljena v reorganizaciji skladiščnega prostora in organiziranosti skladiščnega poslovanja. Predlagano je postavitev izdelave regalne konstrukcije in vpeljave nove tehnologije črtne kode. TSE bi skladiščili v paletne regale in tako bi se rešili problema talnega odlaganja in nepotrebnih manipulacij. Z uvedbo vpeljave tehnologije črtne kode bi imeli večjo preglednost nad materialom in omejili bi ročno delo ter potrebovali manj časa za posamezne skladiščna procese. Pri vsem tem bi se zmanjšali skaldiščni stroški.
Keywords: prostorska stiska in neučinkovito skladiščno poslovanje, reorganizacija skladiščnega prostora, izdelava regalne konstrukcije, vpeljava tehnologije črtne kode.
Published: 07.09.2012; Views: 1368; Downloads: 138
.pdf Full text (1,19 MB)

9.
VPELJAVA CELOVITEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA V MIKRO PODJETJE
Daniela Tancik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu je opisana vpeljava celovitega informacijskega sistema v mikro podjetje. Preučili smo več različnih ERP sistemov, potem pa smo se lotili praktičnega dela, ki smo ga začeli z vrednotenjem in ocenjevanjem dveh konkurenčnih odprtokodnih ERP sistemov. Za ocenjevanje smo uporabili metodo Abacon in ekspertni sistem DEXi. V nadaljevanju je sledila namestitev primernega okolja in baze podatkov, nato pa še polnjenje baze, da smo jo pripravili za uporabo. V zadnjem koraku smo izvedli še preverjanje programa in pripravo dokumentacije. Vpeljava je bila tehnično uspešna, pri uporabi sistema s strani naročnika pa se pojavljajo določene ovire, kar je bilo tudi pričakovati.
Keywords: • Vpeljava • ERP • Mikro podjetje • Compiere ERP
Published: 09.11.2011; Views: 1469; Downloads: 166
.pdf Full text (1,80 MB)

10.
Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica